Від початку повномасштабного вторгнення росії до України у Верховній Раді зареєстровано 423 законопроєкти, 99 із яких уже підписав Президент. Як свідчить дослідження Громадянської мережі ОПОРА, народні депутати від Хмельниччини, і мажоритарники, і обрані за партійними списками, загалом долучилися до роботи над 74 законопроєктами, 19 із яких уже стали законами.

Після 23 лютого у Верховній Раді України зареєстрували 423 законопроєкти. Близько чверті з них, а саме 99, уже підписав Президент. Ініціаторами підписаних законів здебільшого виступали народні депутати, їм належить авторство у 78 випадках; Президент ініціював 11 законопроєктів, а Кабінет Міністрів України – 10.

У розрізі тематики підписаних законів переважає правова та економічна політика – 26 і 23 нормативно-правові акти відповідно. Темі безпеки і оборони присвячено 19 законів, галузевого розвитку – 10, соціальної політики та міжнародних угод – по 7, ще 4 закони повʼязані із гуманітарною політикою, 3 – з державним будівництвом.

Щодо інших понад трьох сотень законопроєктів, то більшість із них перебувають на різних етапах законотворчості, зокрема 8 уже передано на підпис Президенту, 5 очікує на друге читання, 16 готується на друге читання, 56 очікує розгляду. Низку документів депутати вирішили відхилити. Так, 3 законопроєкти відхилено та знято з розгляду, 16 заслухано та знято з розгляду, 8 знято з розгляду.

До цієї роботи долучалися й народні обранці від Хмельниччини.

Нагадаємо, що від одномандатних виборчих округів Хмельницької області до Верховної Ради України пройшли семеро народних депутатів: четверо належать до фракції партії «Слуга народу», троє – до депутатської групи «Партія «За майбутнє». Крім того, наразі представниками Хмельниччини себе позиціонують троє нардепів, обраних за списком політичної партії «Слуга народу».

За час роботи парламенту в умовах воєнного стану в загальний доробок депутатів від області, як мажоритарників, так і списочників, додалося 74 законопроєкти.

Зокрема, з 24 лютого мажоритарники від Хмельницької області долучилися до підготовки 38 законопроєктів, а це 8,98% від усіх ініційованих за вказаний період законопроєктів. Найбільше законопроєктів у Олени Копанчук – 13, найменше в Сергія Лабазюка – 2. Лідерами за кількістю підписаних законів є Микола Стефанчук та Олена Копанчук, в обох по 3 закони.

Законотворча діяльність мажоритарників від Хмельницької області за 5 місяців великої війни

№ виборчого округу

Народний депутат

Загальна кількість ініційованих законопроєктів

Стали законами

Передано на підпис Президенту

187

Микола Стефанчук, фракція партії «Слуга народу»

8

3

1

188

Сергій Лабазюк, депутатська група «Партія «За майбутнє»

2

-

-

189

Олена Копанчук,  фракція партії «Слуга народу»

13

3

1

190

Олексій Жмеренецький,  фракція партії «Слуга народу»

6

-

-

191

Віктор Бондар,  депутатська група «Партія «За майбутнє»

7

2

-

192

Олександр Герега,  депутатська група «Партія «За майбутнє»

3

-

-

193

Ігор Марчук,  фракція партії «Слуга народу»

8

1

1

Одразу 5 хмельницьких мажоритарників (крім Олександра Гереги та Олексія Жмеренецького) брали участь в роботі над законопроєктом 7129 – про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України. Зазначимо, що в переліку авторів цього законопроєкту вказано і усіх трьох нардепів, які обрані за партійними списками та позиціонують себе представниками Хмельниччини. Це Володимир Ватрас, Юрій Заславський і Сергій Мандзій.

З-поміж депутатів-списочників лідером за кількістю ініційованих в умовах воєнного стану законопроєктів є Володимир Ватрас. Він зазначений серед ініціаторів 43 законопроєктів. Нардеп також має першість  за кількістю законопроєктів, які підписав Президент, – 12. Крім того, 2 проєкти законів, у роботі над якими брав участь нардеп, передано на підпис Президенту.

Сергій Мандзій впродовж аналізованого періоду долучився до роботи над 9 законопроєктами, 2 з яких уже стали законами. Юрій Заславський працював над 5 законопроєктами, жоден із яких поки що не підписав Президент.

Усі троє депутатів-списочників є співавторами проєкту закону 7473 – про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги. А Володимир Ватрас та Сергій Мандзій також спільно працювали над законопроєктом 7312 – про внесення змін до статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», який уже підписав Президент.

Серед законопроєктів, у роботи над якими брали участь мажоритарники від області після запровадження воєнного стану, переважають документи на тему правової та економічної політик. Найменше нардепи долучалися до підготовки законопроєктів із соціальної політики та галузевого розвитку.

Микола Стефанчук працював на 6 законопроєктами з правової політики, 1 з безпеки та оборони та 1 з економічної політики. Сергій Лабазюк вказаний з-поміж ініціаторів 1 законопроєкту з правової політики та 1 з економічної.

Тематика законопроєктів Олени Копанчук різноманітна: правова політика (3), безпека і оборона (1), економічна політика (4), державне будівництво (2), соціальна політика (2) та галузевий розвиток (1).

Олексій Жмеренецький брав участь у роботі над проєктами законів з правової політики (2), безпеки і оборони (2), економічної політики (1) і державного будівництва (1). Така ж тематика законопроєктів народного депутата Віктора Бондаря: він є співавтором 3 законопроєктів з правової політики, 1 з безпеки і оборони, 1 з економічної політики і 2 з державного будівництва.

Олександр Герега долучався до підготовки законопроєктів на теми правової (1) та економічної (2) політик. Цих тематик стосуються також проєкти законів, серед ініціаторів яких є Ігор Марчук: він працював над 2 законопроєктами з правової політики та 6 з економічної.

Щодо депутатів, обраних за партійними списками, то серед ініційованих ними законопроєктів також переважає правова політика. 19 законопроєктів Володимира Ватраса стосуються саме цієї політики. Однак депутат зазначений і серед авторів проєктів законів з економічної політики (9), державного будівництва та соціальної політики (по 5), галузевого розвитку (3), безпеки і оборони (2).

Сергій Мандзій брав участь у підготовці законопроєктів із правової політики (6), галузевого розвитку (2) та економічної політики (1). Юрій Заславський працював над проєктами законів із правової політики (3) та галузевого розвитку (2).