Народні депутати з Донецької області входять до 38 міжфракційних об’єднань зі 120 наявних у Верховній Раді та до 36 груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами. Найактивніший у цьому контексті — Дмитро Лубінець, що є членом 18 об’єднань. Найменше, а саме по 2 міжфракційні об’єднання, обрали для себе Федір Христенко, Юрій Солод та Андрій Аксьонов. Що стосується міжпарламентського співробітництва, то мажоритарники з Донеччини роблять ставку на ОАЕ (8 депутатів), Китайську Народну Республіку (7 депутатів), Німеччину (6 депутатів).

Міжфракційні депутатські об’єднання: найбільш популярні «На лінії зіткнення» та «За міжконфесійний мир в Україні»

Народні депутати України можуть входити до будь-якої кількості міжфракційних депутатських об’єднань. Це передбачено ст. 60 Закону «Про Регламент Верховної Ради України». Станом на листопад 2021 року у парламенті зареєстровано 120 міжфракційних об'єднань. Однак депутати з Донеччини обрали для себе тільки 38  з них.

Дмитро Лубінець — лідер за кількістю об’єднань серед депутатів регіону. Він входить до 18 об’єднань, а у 2 ще й займає керівні посади — є головою у «Національні спільноти» та співголовою у «Чиста енергія — здорове довкілля».

Його колега, Олександр Ковальов з депутатської фракції «Довіра», входить до 14 міжфракційних об’єднань, з яких він очолює «Україна — ОАЕ: співробітництво, інвестиції, партнерство» та «Розвиток відносин Україна — Катар», а також є співголовою у «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА».

Ще 3 мажоритарники обіймають по 1 керівній посаді: Вадим Новинський є співголовою об’єднання «За міжконфесійний мир в Україні», Максим Єфімов — співголова «Чиста енергія — здорове довкілля», а Муса Магомедов керує об’єднанням «На лінії зіткнення».

Загалом депутати з Донеччини обрали для себе такі міжфракційні об’єднання:

№  об’єднання

Міжфракційне депутатське об’єднання

Дмитро Лубінець

Олександр Ковальов

Муса Магомедов

Володимир Мороз

Вадим Новинський

Сергій Магера

Валерій Гнатенко

Максим Єфімов

Євген Яковенко

Андрій Аксьонов

Федір Христенко

Юрій Солод

1

Рівні можливості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Друзі Івано-Франківська

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

ОДЕЩИНА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

Парламентська платформа боротьби з туберкульозом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

Платформа з трансформації вугільних регіонів

 

 

 

 

 

 

 

34

За розвиток реформи місцевого самоврядування та децентралізацію влади

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40

Міжпарламентський діалог в ім’я миру: Україна-Росія-Німеччина-Франція

 

 

 

 

 

 

 

42

За спорт і здоровий спосіб життя

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43

Третій вік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

44

Україна — ОАЕ: співробітництво, інвестиції, партнерство

 

 

 

 

 

 

 

 

45

Invest in Ukraine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

48

Цивільний вимір безпеки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

49

Світове українство

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

53

ОДИН ПОЯС, ОДИН ШЛЯХ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

55

Розвиток України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

60

Захист прав дитини — пріоритет держави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

62

ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА

 

 

 

 

 

63

Жінки. Мир. Безпека.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

66

Національні спільноти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

72

За розвиток атомної енергетики

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

73

–25% Тарифи. Стоп Корупція (скорочено ТСК)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

79

ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

80

За українську науку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

85

Intermarium

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

86

Чиста енергія — здорове довкілля

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

88

Права людини та здоров’я нації

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

92

За міжконфесійний мир в Україні

 

 

 

 

93

На лінії зіткнення

 

 

 

 

98

Збережи ФОП

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100

Стоп COVID!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

107

Розвиток відносин Україна — Катар

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

109

Запорізька ініціатива

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

111

Україна — Кувейт, дружність, повага та взаємодія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

113

ЛЮДИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

114

Національна платформа примирення та єдності

 

 

 

 

 

116

За конституційну реформу і ефективну владу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

117

На захист порушених конституційних прав громадян та проти політичних репресій "Заборонено забороняти" (Forbidden To Forbid)

 

 

 

 

 

 

 

 

118

Енергоефективна Україна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підсумок

18

14

12

11

9

8

7

5

3

2

2

2

Всі 12 народних депутатів-мажоритарників з області входять до міжфракційних депутатських об’єднань, тому можна прослідкувати, які з них найбільш популярними серед донецьких нардепів:

  1. По 8 нардепів-мажоритарників з Донеччини майже однаковим складом входять до об’єднань «За міжконфесійний мир в Україні» та «На лінії зіткнення». До них доєдналися Дмитро Лубінець, Олександр Ковальов, Муса Магомедов, Володимир Мороз, Вадим Новинський, Сергій Магера, Максим Єфімов. Єдина відмінність полягає в тому, що до «За міжконфесійний мир в Україні» увійшов Валерій Гнатенко, а до складу «На лінії зіткнення» доєднався ще Євген Яковенко.
  2. По 7 депутатів з Донеччини увійшли до об'єднань «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА» та «Національна платформа примирення та єдності». Ці об’єднання цікаві Дмитру Лубінцю, Олександру Ковальову, Муса Магомедову, Володимиру Морозу, Вадиму Новинському, Сергію Магері. Також вступити до «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА» вирішив Валерій Гнатенко, а до «Національна платформа примирення та єдності» — Андрій Аксьонов, який тільки навесні 2021 року увійшов до складу Верховної Ради.
  3. По 5 нардепів, обраних у виборчих округах Донецької області, увійшли до об’єднань «Платформа з трансформації вугільних регіонів» та «Міжпарламентський діалог в ім’я миру: Україна-Росія-Німеччина-Франція». Питання шахтарських міст та реформування вугледобувної галузі в цілому хвилюють Олександра Ковальова, Муса Магомедова, Володимира Мороз, Вадима Новинського, Сергія Магеру. А до «Міжпарламентського діалогу в ім’я миру: Україна-Росія-Німеччина-Франція» входять Олександр Ковальов, Володимир Мороз, Валерій Гнатенко, Федір Христенко та Юрій Солод.
  4. Ще до 21 міжфракційного депутатського об’єднання входять лише по 1 представнику Донеччини у Верховній Раді.

ОПОРА запитала у нардепів-мажоритарників Донеччини, які найактивніше звітують у медійному просторі про свою роботу, чим вони керувалися при обранні об’єднання та як участь в об’єднаннях впливає на результати роботи нардепа.

Дмитро Лубінець, який представляє інтереси 60 виборчого округу з центром у місті Волноваха, зазначив, що «участь у цих об’єднаннях є одним із засобів відстоювання тих інтересів, якими МФО опікуються. Це допомагає виходити за межі  партійної площини, та створює майданчик для діалогу між представниками різних політичних груп».

Максим Єфімов, обраний у 48 виборчому окрузі з центром у місті Краматорськ, бачить у діяльності депутатських об’єднань майданчики для діалогу, обміну досвідом, ефективний комунікаційний інструмент для напрацювання спільних позицій щодо певних питань.

«На лінії зіткнення» згуртувало переважно депутатів, які не словах знають, чим живуть прифронтові області України. Ми спільно працюємо над ініціативами підтримки населення Донецької та Луганської областей, створення умов для відбудови і розвитку транспортної та соціальної інфраструктури, розширення культурного простору регіону, — впевнений Максим Єфімов. — Як член комітету з питань енергетики і житлово-комунальних послуг, а також ініціатор залучення інвестицій у відновлювану енергетику переконаний, що «Чиста енергія — здорове довкілля». Розвиток альтернативних джерел енергії — це високотехнологічний процес, індикатор промислового та наукового розвитку держави. А найбільше в історії міжфракційне депутатське об’єднання «За конституційну реформу і ефективну владу» своїм створенням окреслило глобальний суспільний запит на модернізацію державних інституцій. Це завдання не лише для окремих фракцій і груп, а всього парламенту».

Одним словом, депутати бачать у міжфракційних об’єднаннях додаткові можливості для розв’язання нагальних питань, які потім можуть стати законодавчими ініціативами.

Міжпарламентські зв’язки: нардепів з Донеччини цікавить співробітництво з 36 країнами

Міжфракційні депутатські об’єднання — не єдині спільноти, в які можуть добровільно об’єднуватися народні депутати. Парламентарі з Донеччини входять також до складу депутатських груп з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами. Всього в українському парламенті існує 80 таких груп. Однак народні обранці з Донецької області обмежилися 36 з них.

Згідно з Положенням «Про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами», народні депутати не можуть входити до складу більш ніж 8 подібних об’єднань. половина нардепів з Донеччини обрали для себе максимально можливу кількість — це Максим Єфімов, Дмитро Лубінець, Юрій Солод, Олександр Ковальов, Муса Магомедов та Володимир Мороз. Валерій Гнатенко входить до складу 7 депутатських груп з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами, Євген Яковенко — 5, Вадим Новинський та Федір Христенко обрали по 4 групи, а Сергій Магера з Андрієм Аксьоновим — по 2.

З якими саме країнами співпрацюють народні депутати, наведено в таблиці:

Країни/народні депутати

Максим Єфімов

Дмитро Лубінець

Юрій Солод

Олександр Ковальов

Муса Магомедов

Володимир Мороз

Валерій Гнатенко

Євген Яковенко

Вадим Новинський

Федір Христенко

Сергій Магера

Андрій Аксьонов

1

ОАЕ

(Співголова)

 

 

 

 

2

Грузія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Індонезія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Греція

 

(Співголова)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Естонія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Чилі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Бельгія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Словенія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Казахстан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Кувейт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Швейцарія

(Співголова)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Малайзія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

Німеччина

 

 

 

 

 

 

14

Китайська Народна Республіка

 

 

 

 

 

15

США

 

 

 

 

 

 

 

 

16

Велика Британія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

Ірак

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

Франція

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

Канада

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

Бахрейн

 

 

 

(Керівник)

 

 

 

 

 

 

 

 

21

Туреччина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

Азербайджан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

Словаччина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

Ліван

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

Румунія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

Таджикистан

 

 

 

 

(Заступник керівника)

 

 

 

 

 

 

27

Афганістан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28

Литва

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Катар

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Куба

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Бразилія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32

Італія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33

Польща

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34

Узбекистан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35

Молдова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36

Угорщина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загалом:

8

8

8

8

8

8

7

5

4

4

2

2

Отже, народні депутати з Донеччини найбільше зацікавлені у міжпарламентському співробітництві з ОАЕ (до цієї групи входить 8 нардепів з Донеччини), Китайською Народною Республікою (7 депутатів), Німеччиною (6 депутатів), США (4 депутати), Канадою, Азербайджаном та Румунією (по 3 депутати).

ОПОРА поцікавилась у Максима Єфімова та Дмитра Лубінця — нардепів, які активно діляться результатами своєї роботи у соціальних мережах, — що спонукало їх обрати певну групу з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами.

Дмитро Лубінець коротко зазначив, що «це одна із форм міжпарламентського співробітництва, яке направлене на поліпшення діяльності законотворців двох країн, обміну досвіду, підняття та кола проблемних питань».

Максим Єфімов розповів про свій вибір детальніше. Якщо, наприклад, Казахстан він обрав через те, що там народився, то Китайську Народну Республіку вже розглядав з позиції однієї з найбільших торговельних партнерів України з вражаючим потенціалом і готовністю робити інвестиції: «Це можливості для українського бізнесу. Зараз із муніципалітетом Краматорська працюємо над залученням китайських інвесторів до реалізації проекту спільного виробництва електробусів, — зазначив Максим Єфімов у відповідь. — Також показовим прикладом тісної співпраці наших держав стала історія навесні 2020 року. В часи, коли глобальна пандемія COVID-19 набирала оберти, в Україні гостро відчувався дефіцит медичної захисної продукції. Я звернувся до китайських партнерів, і завдяки спільному благодійному проекту з компанією «Dongfang Electric Int. Corp.» у найбільш стислі терміни вдалося організувати гуманітарний вантаж з міста Ченду в Краматорськ. 12 тонн цінного медичного спорядження (захисні маски, рукавички, респіратори, печатки та інше) були терміново розподілені в лікарні та заклади Донецької області».

Народні депутати своєю роботою у складі груп з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами прагнуть налагодити міждержавні комунікаційні канали, посилювати імідж країни на міжнародній арені, обмінюватися досвідом і поглиблювати співпрацю, розвивати двосторонні відносини між державами.