Загалом депутати Чернігівської області входять до 21 із 120 міжфракційних депутатських об’єднань. Лідер серед них — Валерій Зуб, що входить до одразу 10 МФО і займає керівну посаду в одному з них. Натомість тільки до одного об’єднання входить Анатолій Гунько. Четверо народних обранців від пропрезидентської партії «Слуга народу» заснували міжфракційне об’єднання «Чернігівщина».

Усі п’ятеро депутатів від регіону підтримують зв’язки з парламентами різних країн, Валерій Зуб, Борис Приходько та Олег Семінський займають керівні посади в групах з міжпарламентських зв’язків із іноземними державами.

Ст. 60 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» зазначає, що «народні депутати можуть добровільно об'єднуватися у міжфракційні депутатські об'єднання без реєстрації, кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення їх діяльності Апаратом ВРУ». 

Станом на листопад 2021 року у Верховній Раді зареєстровано 120 міжфракційних депутатських об'єднань. Вони являють собою форму організації роботи народних депутатів, які мають спільну мету, але водночас не мають єдиної політичної позиції. Фактично, МФО — це об'єднання заради реалізації певних завдань та ідей, умовний «клуб за інтересами». 

Крім МФО, народні депутати України шляхом добровільного об'єднання можуть утворювати групи з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами. В українському парламенті існує 77 таких груп. Найпопулярнішими в цьому контексті країнами є Китай, США, Канада, Велика Британія, Японія, Об'єднані Арабські Емірати та Польща. Натомість найменшу зацікавленість у нардепів викликали Албанія, Ефіопія, Монголія, Марокко, Пакистан і Таджикистан. 

ОПОРА провела дослідження і з’ясувала, до яких МФО належать депутати-мажоритарники Чернігівської області та з парламентами яких країн вони підтримують зв’язки.

Тематика міжфракційних депутатських об’єднань та членство в них народних депутатів

Після заяви ексспікера Дмитра Разумкова про створення власного міжфракційного депутатського об'єднання «Розумна політика» виник інтерес до діяльності цих структур у Верховній Раді.  Вочевидь, сам ексспікер на такий організаційний крок пішов із прагматичних політичних міркувань. До МФО «Розумна політика» в підсумку увійшли 24 лояльні до його позиції нардепи, більшість із яких — члени фракції «Слуга народу», а також «Батьківщини» та позафракційні. Зазначимо, що Facebook-сторінка «Команда Зеленського в Чернігові», що була створена 7 січня 2019 року,  17 листопада змінила свою назву — тепер це «Розумна політика» зі світлиною Дмитра Разумкова на основній фотографії сторінки.

Верховна Рада не інформує, з якою метою чи конкретними завданнями створюються ті чи інші міжфракційні об’єднання. Систематизувати їх можна виключно з назви. Так, значна частина депутатських об’єднань — групи за географічною ознакою, їх близько 25. Серед них — і МФО «Чернігівщина». Його заснували 20 вересня 2019 року нардепи Чернігівщини від пропрезидентської партії. Про це на своїх сторінках у соціальній мережі Facebook повідомили низка депутатів, у тому числі Олег Семінський. До об’єднання увійшли Олег Семінський, Валерій Зуб, Антон Поляков і Максим Зуєв. 

Також у Верховній Раді діють понад 30 ініціатив гуманітарного спрямування. Одразу чотирьох депутатів із Чернігівщини об'єднало наймасовіше в цій галузі МФО — «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА» (262 члени). До нього входять Олег Семінський, Максим Зуєв, Валерій Зуб, Борис Приходько. До МФО «За конфесійний мир в Україні» (84 члени) увійшли Максим Зуєв та Борис Приходько, до «Рівні можливості» (83 члени) — Валерій Зуб.

Близько 20 об’єднань належать до умовно «економічних». Серед них найбільшими є «Invest in Ukraine» — 224 члени, із чернігівських депутатів сюди входить Максим Зуєв, та «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО» — 219 учасників, серед них — Валерій Зуб.

Ініціатив, пов’язаних із міжнародною політикою, значно менше. Серед них «Intermarium» — 216 членів (входять Олег Семінський, Максим Зуєв, Борис Приходько), «Українці в світі» — 58, «Міжпарламентський діалог в ім’я миру: Україна-Росія-Німеччина-Франція» — 57, «Україна — ОАЕ: співробітництво, інвестиції, партнерство» — 29 (членом МФО є Борис Приходько).

Загалом до найбільшої кількості об’єднань — 10 — входить Валерій Зуб. Більшість із них тематично пов’язані з охороною здоров’я: «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом», «Питна вода» (сюди входить Олег Семінський), «За спорт і здоровий спосіб життя», «Парки та рекреація». Також депутат займає керівну посаду в одному з об’єднань — є співголовою МФО «За гідне життя паліативних хворих».

Борис Приходько є членом 8 МФО. Окрім вже згаданих, це «Європейський зелений курс», «Україна — Кувейт, дружність, повага та взаємодія», «Розвиток відносин Україна — Катар». Таку ж кількість «клубів за інтересами» обрав Олег Семінський. Із ще не вказаних це «Підтримка та сприяння розвитку стратегічних галузей промисловості», «Національна платформа примирення та єдності», «Енергоефективна Україна».

Максим Зуєв входить до 6 об’єднань, із неназваних це «Правозахисна та антикорупційна коаліція».

Лише до одного МФО входить Анатолій Гунько — «За конституційну реформу й ефективну владу».

Із парламентами яких країн підтримують зв’язки депутати Чернігівщини

Згідно з Положенням ВРУ, народні депутати України можуть утворювати депутатські групи з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами. Серед основних завдань таких груп можна виділити участь у двосторонньому міжпарламентському співробітництві, співпрацю з відповідними дипломатичними представництвами в Україні та за кордоном тощо.

Нині в українському парламенті існує 80 груп з міжпарламентських зв’язків. До них входять від 5 до 176 народних депутатів. Чернігівські депутати є членами 38 з них.

Олег Семінський підтримує зв’язки з парламентами 8 держав: США, Польщі, Ізраїлю, Канади, Франції, Туреччини. У двох групах він займає керівну посаду — є заступником співголови груп співпраці з Японією та Швейцарією.

Максим Зуєв входить до 8 груп співпраці: із парламентами США, Австрії, Італії, Швейцарії, Японії, ОАЕ, Катару, Канади.

Анатолій Гунько підтримує зв’язки з парламентами 7 держав: Канади, Франції, Італії, Великої Британії, Австрії, Норвегії, Іспанії.

Валерій Зуб є членом 7 груп співпраці, займаючи одну керівну посаду — є співголовою групи співпраці з Північною Македонією. Також він співпрацює з парламентами Канади, Литви, Японії, Азербайджану, Швейцарії, Польщі.

Борис Приходько очолює групу для співпраці з Тунісом. Крім цього, він входить до складу ще 7 груп: співпрацює з Єгиптом, Алжиром, Іраком, Ліваном, Чехією, ОАЕ, Угорщиною.

На відміну від Регламенту, який регулює роботу міжфракційних об’єднань, Положення про депутатські групи з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами містить обмеження — депутатам можна входити до складу максимум 8 таких груп. А також, відповідно до нього, народним обранцям заборонено обіймати керівні посади у більш ніж 4 групах з міжпарламентських зв’язків.