Черкаські мажоритарники входять до 29 міжфракційних об’єднань та 21 групи з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами. Найбільше представництво вони мають в об’єднаннях “Черкащина”, “Intermarium” та “За конституційну реформу і ефективну владу”, а найпопулярнішою країною для міжпарламентських зв’язків стала Канада. Докладніше про це читайте у дослідженні Громадянської мережі ОПОРА.

Міжфракційні об’єднання

У Верховній Раді, крім звичних для багатьох депутатських фракцій (груп) чи комітетів, народні обранці можуть створювати і міжфракційні об'єднання. Стаття 60 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” вказує, що “народні депутати можуть добровільно об'єднуватися у міжфракційні депутатські об'єднання без реєстрації, кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення їх діяльності Апаратом ВРУ.

Міжфракційне об'єднання не має прав депутатської фракції чи групи, передбачених регламентом. Про його створення оголошує головуючий на пленарному засіданні за поданням керівника такого об'єднання.

Станом на кінець лютого 2021 року в Верховній Раді існує 120 міжфракційних депутатських об’єднань. До п’яти з них входить 100 і більше нардепів: “ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА” — 262 члени, “Invest in Ukraine” — 224, “ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО” — 219, “Intermarium” — 216 та “За українську науку” — 100.

На жаль, Верховна Рада не інформує, з якою метою чи конкретними завданнями створюються ті чи інші міжфракційні об’єднання, тож класифікувати їх доводиться винятково за назвою.

Так, значна частина депутатських об’єднань — це групи за географічною ознакою. Їх близько 25. Найбільші з них: “Львівщина” — 26 обранців, “Південь України” — 23, “Велика Волинь” — 21. Ще одна умовна категорія об’єднань — економічні, їх близько 20. Серед них найбільшими є вже згадані “Invest in Ukraine” та “ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО” — 224 і 219 членів відповідно. Також у парламенті чимало ініціатив гуманітарного спрямування — понад 30. Це, зокрема. найбільше міжфракційне об’єднання “ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА” (262 члени), “За українську науку” (100), “За конфесійний мир в Україні” (84), “Рівні можливості” (83), “Третій вік” (67), “За права дітей з особливими освітніми потребами” (53) тощо.

Черкаські мажоритарники входять до 29 міжфракційних об’єднань. Членом найбільшої їх кількості (12) є мажоритарник від 198 округу, член депутатської групи “Партія ‘За майбутнє’” Сергій Рудик. Зокрема, він входить до об’єднань “За зброю самозахисту для законослухняних громадян”, “За єдину українську помісну православну церкву”, “ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО” та “Кримська платформа”. Окрім того, Сергій Рудик є одним із шести співголів міжфракційного об’єднання “Збережи ФОП”.

Мажоритарниця від 194 округу, представниця “Слуги Народу” Любов Шпак входить до 9 міжфракційних об’єднань переважно гуманітарного спрямування. Серед них — “Парламентська платформа боротьби з туберкульозом”, “Парки та рекреація”, “За права дітей з особливими освітніми потребами” та “За міжконфесійний мир в Україні”.

До 9 міжфракційних об’єднань входить ще один представник “Слуги народу”, мажоритарник від 196 округу Андрій Стріхарський. Зокрема, це об’єднання “Україна 603,7”, “Invest in Ukraine”, “Правозахисна та антикорупційна коаліція”, а також “Кіровоградщина”.

Мажоритарник від 199 округу, представник “Слуги Народу” Сергій Нагорняк також є членом 9 міжфракційних об’єднань. Серед них об’єднання “За спорт і здоровий спосіб життя”, “Енергоефективна Україна” та “Intermarium”. Крім того, Сергій Нагорняк є одним із дев’яти співголів мідфракційного об’єднання “За розвиток атомної енергетики”.

Членом 7 міжфракційних об’єднань є депутат від 200 округу, представник фракції партії “Батьківщина” Антон Яценко. Він входить до об’єднань “Європейський зелений курс”, “Енергетика та довкілля” та “За українську науку”.

Членом найменшої кількості міжфракційних об’єднань з-поміж усіх черкаських мажоритарників є депутат від 195 округу, представник “Слуги народу” Олег Арсенюк. Він входить до об’єднань “За третій вік” та “Урбаністи”.

Найбільше ж мажоритарників від Черкащини є членами об’єднань “Черкащина”, куди входять всі, крім Сергія Рудика; “Intermarium”, до якого не входить Андрій Стріхарський, та “За конституційну реформу і ефективну владу”, куди не ввійшов лиш Антон Яценко.

Групи з міжпарламентських зв’язків із іноземними державами

Згідно з відповідним Положенням, народні депутати України шляхом добровільного об’єднання можуть утворювати депутатські групи з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами.

Головними завданнями таких груп є:

  • участь у двосторонньому міжпарламентському співробітництві;
  • аналіз розвитку міжпарламентських відносин;
  • сприяння співробітництву парламентських комітетів та комісій;
  • співпраця з відповідними дипломатичними представництвами в Україні та за кордоном;
  • утворення, за необхідності, міжпарламентських об'єднань, двосторонніх експертних груп з метою розробки проєктів законодавчих актів тощо.

В українському парламенті існує 80 груп з міжпарламентських зв’язків із іноземними державами. Найбільшими є групи з міжпарламентських зв'язків із Китаєм (176 парламентарів), США (173), Канадою (142), Великобританією (132), Японією (115), ОАЕ (110), Польщею (106), Німеччиною (89), Італією (77) та Ізраїлем (74). Натомість найменшу зацікавленість у нардепів викликали Албанія, Ефіопія, Монголія, Марокко, Пакистан і Таджикистан. Ще понад 115 держав світу (до складу ООН входить 193 країни) залишилися обділеними увагою Верховної Ради.

Відповідне Положення про депутатські групи з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами не створює обмежень щодо кількості такого роду об’єднань. Однак воно визначає, що народний депутат не може входити до складу більше 8 груп. Утім, на практиці народна депутатка Вікторія Кінзбурська (“Слуга народу”) є членкинею 9 таких груп. Ще 179 парламентарів входять до складу 8 груп, а 100 народних депутатів є членами 7 груп. Своєю чергою, до однієї, двох чи трьох груп з міжпарламентських зв’язків входить 41 нардеп.

Черкаські мажоритарники загалом входять до 21 групи з міжпарламентських зв’язків. Сергій Рудик входить до 2 таких груп, Антон Яценко — до 4,  Любов Шпак — до 7. Олег Арсенюк, Андрій Стріхарський та Сергій Нагорняк входять до 8 груп, що є максимально визначеною регламентом кількістю. До того ж Сергій Нагорняк є керівником групи з міжпарламентських зв’язків із Казахстаном, а Андрій Стріхарський — заступником співголови групи  з міжпарламентських зв’язків із Німеччиною.

Найпопулярнішою серед черкаських мажоритарників країною для міжпарламентських зв’язків стала Канада. До цієї групи входять усі мажоритарники регіону, за винятком Антона Яценка. Групи з міжпарламентських зв’язків із Казахстаном, Китайською Народною Республікою, Об’єднаними Арабськими Еміратами та Сполученими Штатами Америки мають по 3 представники від Черкащини.

№ округу

Депутат

Кількість груп

Групи з міжпарламентських зв’язків

194

Любов Шпак

7

ОАЕ
Китайська Народна Республіка
Вірменія
США
Індія
Сінгапур
Канада

195

Олег Арсенюк

8

Нідерланди
Узбекистан
Казахстан
Грузія
Польща
Канада
Азербайджан
Канада
Куба

196

Андрій Стріхарський

8

США
Німеччина
Туреччина
Японія
Швейцарія
Китайська Народна Республіка
ОАЕ
Чехія

198

Сергій Рудик

2

Канада
Казахстан

199

Сергій Нагорняк

8

Сінгапур
Бельгія
США
Швейцарія
Японія
Канада
Куба
Казахстан

200

Антон Яценко

4

Китайська Народна Республіка
Азербайджан
ОАЕ
Швеція

На сайті Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва опубліковані звіти про діяльність деяких таких груп. Вони не надто інформативні, однак дають можливість скласти загальне враження про напрямки діяльності, наприклад, груп із міжпарламентських зв’язків із Канадою, Кубою або ж Казахстаном.

P. S. На жаль, Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України не розділяє принципів відкритих даних, оскільки відповідь на запит ОПОРИ щодо міжфракційних об’єднань депутатів була надана не в машиночитному форматі. Відповідно, інформацію ми оцифровували додатковими інструментами, що могло вплинути на точність даних у матеріалі. Також надані дані не містять інформації щодо мажоритарника від 197 округу, представника “Слуги народу” Віталія Войцехівського, який набув депутатських повноважень 16 листопада цього року.