Загалом народні депутати від Миколаївської області входять до 23 міжфракційних об’єднань і 30 груп з міжпарламентських зв’язків. Найпопулярнішим серед них стало МФО за географічною ознакою — «Миколаївщина». А з-поміж іноземних держав для взаємодії та комунікації нардепи від регіону найчастіше обирали Китайську Народну Республіку та США.

Крім депутатських груп та фракцій, народні депутати можуть входити до груп з міжпарламентських зв’язків та міжфракційних об’єднань. Членство в останніх може допомагати у законотворчій діяльності, а також фокусуванні на гострих питаннях. Своєю чергою, групи з міжпарламентських зв’язків передбачають обмін досвідом та відкривають шляхи для відносин з іноземними державами. ОПОРА з’ясувала, до яких груп та об’єднань входять миколаївські мажоритарники, які очолюють, якими є мета їх утворення та доцільність функціонування.  

Міжфракційні об’єднання миколаївських мажоритарників

Відповідно до статті 60 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», народні депутати можуть добровільно об'єднуватися у міжфракційні депутатські об'єднання без реєстрації та кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення їх діяльності Апаратом ВРУ. Міжфракційне об’єднання не має широкого спектру прав, на відміну від фракцій, але відповідні парламентські структури можуть відігравати значну роль у формуванні порядку денного діяльності народного депутата. Міжфракційні об’єднання передбачають згуртування необмеженої кількості нардепів навколо певної проблеми, напрямку діяльності або спільних інтересів.

Народний депутат від 132 виборчого округу Максим Дирдін у коментарі ОПОРІ зазначив, що міжфракційні об’єднання потрібні для досягнення певної мети. «Одні з міжфракційних об’єднань є активними, інші є такі, більш пасивні. Зараз, до речі, якщо я не помиляюся, подали законопроєкт про те, щоб публічно було видно які міжфракційні об’єднання створені, хто їх очолює і хто до них входить. Мета міжфракційних об’єднань — це досягнення цілі відповідно до назви, так скажімо: хто – за людські цінності, хто — за якусь енергетику, хто — за свій регіон і таке інше. Розробка законопроєктів, об’єднання різних фракцій і груп. От це от така мета», — прокоментував народний депутат.

Схожу думку має і депутат від 129 округу Ігор Копитін: «Кожне міжфракційне об’єднання воно створюється для вирішення якихось питань. Ці питання можуть бути в різних сферах абсолютно і для більш ефективного вирішення цих питань, депутати створюють об’єднання. І вже вирішення цього питання йде не від одного депутата, а від групи. Це має більший політичний вплив для вирішення того чи іншого питання. Тобто і ефективність теж зростає. Ну, для прикладу депутатське міжфракційне об’єднання «Миколаївщина». Його мета — це об’єднання депутатів для вирішення питань, яких потребує Миколаївщина. Тобто всі гострі питання, які є в області, щоб консолідовано вирішували депутати з Миколаївщини та інші депутати, які входять до цього об’єднання».

Станом на початок листопада у Верховній Раді України створено 120 міжфракційних депутатських об'єднань. Із них миколаївські мажоритарники входять до 23. Так, 6 народних депутатів, обраних від регіону, сукупно належать до таких об’єднань: «Миколаївщина», «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «За конституційну реформу і ефективну владу», «ПІВДЕНЬ УКРАЇНИ», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «Invest in Ukraine», «За розвиток українського ракетобудування», «Розвиток відносин Україна — Катар», «За розвиток атомної енергетики», «За українську науку», «Депутатська аграрна рада», «Intermarium», «За розвиток морської галузі та інфраструктурні реформи», «Підтримка та сприяння розвитку стратегічних галузей промисловості», «Україна — Кувейт, дружність, повага та взаємодія», «За права дітей з особливими освітніми потребами», «Правозахисна та антикорупційна коаліція», «За становлення та законодавче забезпечення Музичної індустрії України», «Енергоефективна Україна», «За ФОПів», «За українську Бессарабію», «Захист прав дитини — пріоритет держави», «Прості рішення та результати».

Миколаївські мажоритарники входять до різних за напрямками об’єднань. Вони об’єднуються за географічним принципом («Миколаївщина», «ПІВДЕНЬ УКРАЇНИ»), економічними пріоритетами («Invest in Ukraine», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО»), гуманітарним спрямуванням («ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «За українську науку»), пріоритетами у міжнародній політиці («Intermarium», «Розвиток відносин Україна — Катар») та правозахисній діяльності («Захист прав дитини — пріоритет держави», «Правозахисна та антикорупційна коаліція»). На жаль, Верховна Рада не дає інформації, з якою метою утворюються міжфракційні об’єднання, тому класифікація за напрямками можлива відповідно до їхніх назв.

Найпопулярнішим серед нардепів, обраних від регіону, є об’єднання «Миколаївщина», куди входять усі мажоритарники. По 5 депутатів входять до об’єднань «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «За конституційну реформу і ефективну владу», по 4 — до «ПІВДЕНЬ УКРАЇНИ» та «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО». Членом найбільшої кількості міжфракційних об’єднань (11) є народний депутат від 131 округу Артем Чорноморов. Натомість Олександр Гайду представлений в 10 об’єднаннях, а Ігор Копитін, Ігор Негулевський та Олександр Пасічний — у 8. До найменшої кількості об’єднань — 7 — входить депутат по 132 округу Максим Дирдін.

Крім того, 2 народні депутати від Миколаївщини входять до керівного складу 4 міжфракційних об’єднань. Так, народний депутат від 129 округу Ігор Копитін очолює два об’єднання — «Миколаївщина» та «Підтримка та сприяння розвитку стратегічних галузей промисловості». Артем Чорноморов також входить до керівного складу 2 об’єднань — «ПІВДЕНЬ УКРАЇНИ» та «За розвиток атомної енергетики».

Членство в міжфракційних об’єднаннях може створювати додаткове навантаження на народного депутата. Так, Ігор Копитін прокоментував, що міжфракційні об’єднання додають роботи, хоч і не критично. Водночас об’єднання впливають на результативність у законотворчій діяльності депутата. Наприклад, Максим Дирдін зазначив: «Я — у міжфракційному об’єднанні “Прості рішення”, це активне міжфракційне об’єднання: збираємося, готуємо законопроєкти, розробляємо, обговорюємо, збираємо помалу в кого є якісь думки, напрацювання. Як правило, головний автор/автори активно працюють над законопроєктом, над проблематикою, розроблюють законопроєкт, пропонують колегам-депутатам міжфракційного об’єднання  підтримати його, підписати цей законопроєкт. А далі вся робота, як правило, йде від головного автора».

Які країни обрали нардепи Миколаївщини для міжпарламентських зв’язків?

Згідно із Положенням, народні депутати України можуть утворювати депутатські групи з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами. Основними цілями і завданнями таких груп є участь у двосторонньому міжпарламентському співробітництві, співпраця з відповідними дипломатичними представництвами в Україні та за кордоном тощо.

Варто зазначити, що пандемія все ж внесла свої корективи у взаємодію парламентарів з іноземними державами. «Карантини, коронавірус вніс свої  корективи у міжпарламентські зв’язки, вони зараз не такі об’ємні та активні. Якщо раніше, я знаю, депутати активно працювали з парламентарями інших держав, летіли туди, вони прилітали до України, спілкувалися, обмінювалися досвідом. Попри це, групи зі зв’язків з Латвійською та Литовською республіками активно працюють. Ми активно спілкуємося з колегами-депутатами, керівництво групи організовує зустрічі, обмін інформацією, досвідом», — наголосив Максим Дирдін.

Станом на кінець листопада в парламенті існує 77 груп з міжпарламентських зв’язків. Миколаївські мажоритарники входять до складу 30 з них. Найбільш популярними стали групи із зв’язків з Китайською Народною Республікою та США (по 4 нардепа у кожній), а також Швейцарією та Казахстаном (по 3 депутата). По 2 депутати-мажоритарники від Миколаївщини входять до складу груп з міжпарламентських зв’язків з Австрією, ОАЕ, Індією, Туреччиною, Німеччиною, Італією та Великобританією.

Ігор Копитін проінформував, що народні депутати обирали країни за власною ініціативою. «Це, по-перше, було від побажання кожного депутата, був розподіл. А далі вже дивилися по кількості депутатів у кожній групі. Тут же питання, щоб ці об’єднання були ефективними. Може бути невелика кількість депутатів, але дуже ефективне об’єднання, а може бути і навпаки — депутатів багато, але не дуже ефективне об’єднання», — зазначив нардеп.

На відміну від регламенту, який регулює роботу міжфракційних об’єднань, Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами містить обмеження — депутатам можна входити до складу максимум 8 таких груп.

№ округу

Депутат

Кількість груп

Групи міжпарламентських зв’язків

127

Олександр Пасічний

8

Польща

Китайська Народна Республіка

США

Швейцарія

Німеччина

Італія

Велика Британія

Словаччина

128

Олександр Гайду

8

Китайська Народна Республіка

США

Швейцарія

Казахстан

ОАЕ

Японія

Австрія

Канада

129

Ігор Копитін

8

Китайська Народна Республіка

США

Казахстан

Індія

Туреччина

Ізраїль

Бахрейн

Афганістан

130

Ігор Негулевський

8

Австрія

ОАЕ

Німеччина

Іспанія

Кіпр

Монако

Албанія

Угорщина

131

Артем Чорноморов

8

Китайська Народна Республіка

Швейцарія

Казахстан

Туреччина

Велика Британія

Хорватія

Азербайджан

Південна Корея

132

Максим Дирдін

7

США

Індія

Італія

Чехія

Латвія

Литва

Куба

Також, згідно з вищезгаданим Положенням, народному депутату заборонено обіймати керівні посади у більш ніж 4 групах з міжпарламентських зв’язків. Проаналізувавши керівний склад міжпарламентських об’єднань, ОПОРА виявила, що 2 нардепи від Миколаївщини — Олександр Пасічний (127 округ) та Олександр Гайду (128 округ) — не мають керівних посад у жодній групі.

3 депутати-мажоритарники від Миколаївщини обіймають по одній керівній посаді: Максим Дирдін (132 округ) — заступник керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Індія, а Ігор Копитін (129 округ) та Артем Чорноморов (131 округ) — заступники співголови групи зі зв’язків з Турецькою Республікою.

Ігор Копитін прокоментував ОПОРІ, що у групах можлива наявність кількох заступників одного співголови: «Ми з Артемом Чорноморовим є заступниками одного голови. По суті, ми виконуємо однакові обов’язки, підмінюємо один одного, коли один з нас не може виконувати свої обов’язки на деяких міжпарламентських зустрічах».

У цьому контексті лідером серед миколаївських нардепів є Ігор Негулевський (130 округ) — він посідає 7 керівних посад із 4 можливих: керівник групи зі зв’язків із Австрією, співголова групи із зв’язків з Іспанією, заступник співголови у трьох групах (ОАЕ, Німеччина, Монако),  заступник співкерівника (Албанія), а також секретар (Республіка Кіпр).