У липні-серпні ОПОРА провела дослідження роботи приймалень політичних партій та народних депутатів у Закарпатській області. З 6 народних депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах, 5 мають приймальні. Також вдалося встановити адреси приймалень деяких парламентських партій.

Стаття 24 Закону «Про статус народного депутата України» одним із обов’язків народного депутата України визначає проведення особистого прийому громадян у дні, визначені Верховною Радою України для роботи з виборцями. Зокрема, для цього народному депутату на строк виконання його депутатських повноважень місцеві органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування, в управлінні яких знаходиться відповідно державна власність чи комунальна власність територіальної громади на території відповідного виборчого округу, зобов'язані надати окреме технічно обладнане службове приміщення з розташуванням у ньому постійного робочого місця помічника-консультанта народного депутата. 

Зазначимо, що до поняття «приймальня» ОПОРА відносить окреме приміщення, яке має відповідну вивіску, сталий графік роботи, постійне робоче місце працівника (помічника депутата або партійного представника) та найважливіше – є доступним та відкритим для громадян.

Громадські приймальні депутатів-мажоритарників Закарпаття

Закарпаття у Верховній Раді України представляють 6 депутатів. Це Роберт Горват (68 округ, м. Ужгород), Віктор Балога (69 округ, м. Мукачево), Михайло Лаба (70 округ, м. Свалява), Валерій Лунченко (71 округ, м. Хуст), Василь Петьовка (72 округ, м. Тячів) та Владіслав Поляк (73 округ, м. Виноградів).

Для дослідження роботи приймалень народних депутатів представники ОПОРИ здійснювали моніторинг сайту Верховної Ради України, офіційних сайтів та сторінок у соціальних мережах, засобів масової інформації, а також надсилали офіційні інформаційні запити народним депутатам. Ми отримали відповіді на запити від Михайла Лаби, Валерія Лунченка та Василя Петьовки. Щодо решти депутатів, то довелось шукати дані виключно у відкритих джерелах. Таким чином, ми отримали  інформацію про приймальні 5 народних депутатів.

Приймальня Роберта Горвата знаходиться в м. Ужгород за адресою пл. Ш. Петефі, 14, 4-й поверх. Також, до народного депутата  можна звернутися за допомогою електронної пошти [email protected], а ще  написавши на офіційну сторінку депутата в мережі Facebook.

Приймальні Михайла Лаби розташовані в м. Свалява за адресою: пл. Головна, 1 (каб.210), та в м. Перечин за адресою пл. Народна, 16. Також, до депутата можна звернутися надіславши листа на електронну пошту [email protected].

Приймальні Валерія Лунченка знаходяться в м. Хуст, вул. Воєводи Петенька, 5, ІІ поверх (тел. +380682255137, ел. пошта [email protected]) та в м. Іршава, пл. Народна, 1 ІІІ поверх (тел. +380968216166, ел. пошта [email protected]). Також у депутата діє офіційна сторінка в мережі Facebook.

У Василя Петьовки діє 2 приймальні, які розміщені в м. Тячів, вул. Незалежності, буд. 19А/2, приміщення 3, та в м. Рахів, вул. Миру, 48, другий поверх, каб. 16, 20. Зв’язатися з депутатом можна за допомогою електронної пошти [email protected], або через офіційну фейсбук-сторінку. Також, варто звернути увагу, що інформація про приймальні цього парламентаря розміщена на сторінці депутата на сайті Верховної Ради України.

Приймальня Владіслава Поляка в м. Виноградів знаходиться за адресою вул. Миру 51, 2 поверх. Також у депутата є офіційна фейсбук-сторінка.

Щодо приймальні Віктора Балоги, то раніше вона знаходилася у приміщенні Мукачівської міської ради, але в зв'язку зі зміною формату роботи муніципалітету відсутній вільний доступ до цього приміщення. Натомість, охорона повідомила представнику ОПОРИ, що помічник депутата приймає в сусідньому приміщенні, яке на момент відвідування було зачинене та не було позначене як приймальня. 

Приймальні політичних партій

У відповідь на офіційні запити ми отримали інформацію про приймальні в Закарпатській області від політичних партій ВО «Батьківщина» та «Європейська Солідарність». Так, в нашій області розміщено 5 приймалень ВО «Батьківщина» в містах Ужгород, Мукачево, Рахів та Тячів. «Європейська Солідарність» інформувала про приймальні в м. Ужгород та Виноградів.

Батьківщина

Закарпатська обласна організація

88000, м. Ужгород, пл. Ш. Петефі, 19

380665559819

Батьківщина

Тячівська районна організація

90500, м. Тячів, вул. Незалежності, 42,офіс 16

0661766501

Батьківщина

Рахівська районна організація

90600, м. Рахів, вул. Тиха, 1

0673115705

Батьківщина

Мукачівська районна організація

89600, м. Мукачево, вул. Горького, 25 офіс 36

0505643540

Батьківщина

Мукачівська міська організація

89611, м. Мукачево, вул.Достоєвського,7 /5

0990290374

Європейська Солідарність

Закарпатська територіальна  організація Політичної партії «Європейська Солідарність»

88000, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Перемоги, 1 (офіс №4)

0671968365

Європейська Солідарність

Закарпатська територіальна  організація Політичної партії «Європейська Солідарність» в м. Виноградів

90300, Закарпатська область, Берегівський район, м. Виноградів, вул. Шевченка, буд.22

0663093773

Щоб спростити пошук контактів приймалень народних депутатів та політичних партій, ОПОРА створила Мапу приймалень. Адреси та режим роботи приймалень розміщені за посиланням: https://rada.oporaua.org/map/