Громадянська мережа ОПОРА підготувала онлайн мапу громадських приймалень народних депутатів-мажоритарників та політичних партій, що представлені в парламенті. Втім у Київській області вдалось зібрати менше половини необхідних відомостей.

Влітку 2021 року Громадянська мережа ОПОРА здійснювала дослідження стосовно місця розташування та графіку роботи громадських приймалень народних депутатів та політичних партій, що мають представництво в парламенті. За результатами цієї роботи підготовлено онлайн мапу, користуючись якою громадяни можуть отримати відповідну інформацію щодо свого виборчого округу чи населеного пункту. Для збору даних ми аналізували відкриті джерела та надсилали запити до народних депутатів та політичних партій.

Приймальні народних депутатів

Київська область містить 9 виборчих округів №90-98. Для того, аби зібрати дані про приймальні народних депутатів, ми направили до них відповідні запити. Втім з 9 народних обранців відповідь надійшла лише від Анни Скороход, депутатки котра представляє в парламенті ОВО №93 і є членкою депутатського об’єднання «За майбутнє». Пані Скороход має 5 приймалень, що розміщені в містах Миронівка, Кагарлик, Богуслав, Переяслав та в селищі міського типу Рокитне. В більшості випадків прийом здійснюється в адміністративних будівлях у визначені дні тижня з чітко вказаними годинами прийому, проте прийом в Переяславі та Рокитному здійснюється за попереднім записом. Також у відповіді на запит депутатка інформує про контактні телефони по кожній з приймалень.

Крім Анни Скороход нам вдалось дізнатись про приймальні ще 3 мажоритарників: Валерія Колюха – ОВО №92, Ольги Василевської-Смаглюк – ОВО №96 та Миколи Галушка – ОВО №97, всі є обранцями від «Слуги Народу». Дані про їхні громадські приймальні містяться в інформаційних картах депутатів на сайті Верховної Ради України.

Згідно з отриманою інформацією Валерій Колюх має 6 громадських приймалень, з яких 5 ведуть роботу в ОВО №92 і знаходяться в смт Володарка, Ставище та містах Тетіїв, Тараща і Сквира. Ще 1 приймальня пана Колюха знаходиться в ОВО №93 в місті Богуслав. В наявній інформації відсутні дані про дні чи години прийому, втім окрім адрес вказані контактні телефони більшості приймалень.

6 приймалень має також Ольга Василевська-Смаглюк. Всі вони розташовані в ОВО №96. В містах Вишгород, Буча та Славутич, а також в селищах міського типу Іванків, Красятичі та Бородянка. Відповідно до отриманої інформації приймальні пані Ольги мають визначений графік роботи і прийом відбувається щосереди та щоп’ятниці з 9:00 до 13:00, крім приймальні в Красятичах, там години прийому ті самі проте він відбувається щовівторка. Кожна приймальня має зазначені контактні номери телефонів.

Відповідно до інформації розміщеної на сайті ВРУ, 3 приймальні має Микола Галушко. Всі вони знаходяться в ОВО №97. При цьому 2 знаходяться в місті Бровари і 1 в селищі міського типу Велика Димерка. Депутат не зазначає годин прийому, втім лишає контактні номери телефонів.

Стосовно приймалень решти мажоритарників Київської області інформація, на жаль, відсутня, оскільки депутати не надали відповіді на запити та не розміщували відповідні дані на сайті ВРУ. Зведена ж інформація виглядає наступним чином:

Депутат

ОВО №

Політична партія

Кількість приймалень

Джерело інформації

Микола Бабенко

90

Група «Довіра»

Невідомо

Інформація відсутня

Олег Дунда

91

«Слуга Народу»

Невідомо

Інформація відсутня

Валерій Колюх

92

«Слуга Народу»

6

Інформаційна картка на сайті ВРУ

Анна Скороход

93

Група «Партія «За майбутнє»

5

Депутатка у відповідь на запит

Олександр Дубінський

94

Позафракційний

Невідомо

Інформація відсутня

Олександр Горобець

95

«Слуга Народу»

Невідомо

Інформація відсутня

Ольга Василевська-Смаглюк

96

«Слуга Народу»

6

Інформаційна картка на сайті ВРУ

Микола Галушко

97

«Слуга Народу»

3

Інформаційна картка на сайті ВРУ

Сергій Бунін

98

«Слуга Народу»

Невідомо

Інформація відсутня

*Інформація станом на 22 вересня 2021 року

Приймальні політичних партій

Крім народних депутатів ОПОРА звернулась із запитами також до парламентських політичних партій. Втім інформацію отримали лише від трьох: «За майбутнє», «Європейська Солідарність» та «Батьківщина». До того ж у своїй відповіді партія «За майбутнє» зазначає, що наразі громадські приймальні партії знаходяться в процесі утворення, а прийом громадян на місцях здійснюється через громадські приймальні депутатів місцевих рад обраних від політичної сили. Партія «Європейська Солідарність» у своїй відповіді повідомила про наявність в Київській області 1 громадської приймальні, яка розташована в столиці за адресою вулиця Лаврська, 16. Обласна приймальня «Європейської Солідарності» працює по буднях з 10:00 до 18:00.

Найбільшу кількість приймалень декларує партія «Батьківщина». Так, згідно з відповіддю на запит ОПОРИ, партія має в Київській області 31 приймальню, з яких 1 знаходиться в Києві, решта – по всьому регіону. Обласна приймальня знаходиться за адресою площа Спортивна, 3Б і працює по буднях з 10:00 до 18:00. Місцеві ж приймальні розташовані в більшості міст Київщини і функціонують на базі місцевих осередків партії або приймалень депутатів місцевих рад.

Детальна інформація з усіма адресами та контактами приймалень розміщена на Мапі приймалень ОПОРИ: https://rada.oporaua.org/map/