До моменту своєї другої річниці роботи у парламенті народні обранці від Запорізької області розробили 705 законопроєктів. Найбільше таких ініціатив підписаних Президентом України зафіксовано у Сергія Мінька – 16 законів. Цей же політик має і найбільшу серед усіх колег з регіону кількість пропусків під час голосувань. А одночасно лідером за частотою депутатських виступів (93 звернення з трибуни) та найменшою кількістю запропонованих законопроєктів (27 ініціатив) став Олександр Пономарьов.

29 серпня 2019 року, після складання присяги народними депутатами IX скликання, Верховна Рада  України провела перше засідання в оновленому складі. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала активність обранців-мажоритарників від Запорізької області за два роки їхньої діяльності. До уваги взяті нардепи з усіх наявних 9 одномандатних виборчих округів: Геннадій Касай - ОВО №74 (фракція партії «Слуга народу»), Роман Соха - ОВО №75 (фракція партії «Слуга народу»), Євгеній Шевченко - ОВО №76 (позафракційний), Сергій Штепа - ОВО №77 (фракція партії «Слуга народу»), Олександр Пономарьов - ОВО №78 (фракція партії «Опозиційна платформа - За життя»), Юлія Яцик - ОВО №79 (фракція партії «Слуга народу»), Сергій Мінько - ОВО №80 (депутатська група «Партія «За майбутнє»), Павло Мельник - ОВО №81 (фракція партії «Слуга народу»), Марина Нікітіна - ОВО №82 (фракція партії «Слуга народу»).

Євгеній Шевченко, який був обраний у 2019 році за поданням партії «Слуги народу», 1 червня 2021 року вийшов із фракції цієї політичної сили.

Активність у сесійній залі

Найбільші і найменші показники зі схвалення законодавчих ініціатив – серед однопартійців «Слуги народу». Так, Юлія Яцик висловилася «за» 4 517 разів. Це становить 47,1% від загальної кількості її голосувань. У Геннадія Касая це 3 152 схвалення (32,9%).

«Проти» найчастіше голосувала Марина Нікітіна – 1 568 випадків (16,3%). Найрідше цю позицію висловлював Сергій Мінько. У його випадку це 12 разів (себто 0,1% від загальної кількості його голосувань).

Серед депутатів найменше кнопку «Утримався» тисли при голосуваннях Олександр Пономарьов та Сергій Мінько. Перший у 12,2% випадків, а другий – у 18,3% випадків відповідно. Найбільше цю кнопку натискали Сергій Штепа (50%), а також Роман Соха (47,8%), Юлія Яцик (47,1%) та Павло Мельник (45%).

Олександр Пономарьов не голосував, перебуваючи в сесійній залі, у 35,6% випадків. На другому місці за цим показником Сергій Мільно (11%), на третьому – Євгеній Шевченко. Найменша кількість випадків не голосування попри присутність у Марини Нікітіної (1,1%), Романа Сохи (2%) та Сергія Штепи (2,2%).

Лідером за показником відсутності під час голосувань є Сергій Мінько – 33,2% пропущених голосувань. З невеликим відривом від нього йдуть Євгеній Шевченко (25,3%) та Геннадій Касай (21,7%). Найменше пропусків має Сергій Штепа – це 64 випадки, що становить 0,7% від загальної кількості його голосувань.

Аналізуючи активність нардепів у голосуванні проти рішення більшості членів своєї фракції або депутатської групи, то найчастіше до такого вдавався Сергій Мінько. Він голосував проти позиції колег 2 071 раз, що становить 33% випадків. Другий за цим показником Олександр Пономарьов, який майже у 30% випадків голосував проти лінії своєї фракції. Найрідше «проти лінії фракції» голосували Роман Соха (5,4%), Сергій Штепа (7,9%) та Павло Мельник (8,3%).

Законотворчі ініціативи

Серед тематичного спрямування законопроєктів запорізьких мажоритарників пріоритетним напрямком стала економічна політика. Найбільшу перевагу їй висловили: Марина Нікітіна (44  законодавчі ініціативи), Павло Мельник (31), Євгеній Шевченко (24), Геннадій Касай (14).

Галузевий розвиток як пріоритетний визначили для своєї законотворчої діяльності Сергій Штепа (29 законопроєктів) та Роман Соха (21).

Тема соціальної політики в пріоритеті в Олександра Пономарьова, який має 12 законопроєктів, що складає 44,5% від загальної кількості його законотворчості. У Сергія Мінька цей показник також має 12 ініціатив, але це 7,2% від загальної активності запропонованих ним проєктів. Жодного законопроєкту в цьому напрямку не зафіксовано у Романа Сохи. В інших депутатів тематика соціальної політики коливається від 1 (1,3% від загальної кількості) у Юлії Яцик до 3 (3,7%) у Павла Мельника.

Правова політика має магістральне значення в ініціативах Сергія Мінька (57 проєктів, що становить 34,1% від усіх ініціатив) та Юлії Яцик (36 проєктів із показником 47,4%).

Серед найменш затребуваних тематик – безпека і оборона. Найбільшу увагу їй приділив Геннадій Касай у 10 законопроєктах (26,3% від загальної кількості). Жодних ініціатив щодо цього не подавали Роман Соха, Євгеній Шевченко та Юлія Яцик. У інших нардепів увага до безпеки і оборони коливається в межах одного у Олександра Пономарьова та Павла Мельника, двох у Сергія Штепи, трьох у Сергія Сергія Мінька і Марини Нікітіної.

Лідером серед тих, чиї законотворчі ініціативи були ухвалені є Сергій Мінько. Президентом України підписано 16 проєктів законів, до розробки яких долучився нардеп (при цьому це складає 9,6% від загальної кількості його законопроєктів). Другою є Юлія Яцик. У неї підписано 13 ініціатив із показником 17,1% від загальної кількості її ініціатив. Схожий результат має її колега за фракцією Марина Нікітіна – 12 проєктів. Найменший показник у Олександра Пономарьова. Серед ініціатив розроблених нардепом підписано 2 (7,4% серед запропонованих на розгляд).

Загалом найбільшу кількість законопроєктів зареєстрував Сергій Мінько. Він долучився до створення 167 ініціатив. З відривом у 37 проєктів наступною є Марина Нікітіна. Найменше ініціатив подано за участі Олександра Пономарьова – це 27 проєктів. Загальна кількість законотворчих ініціатив нардепів від виборчих округів Запорізької області становить 705.

Виступи народних депутатів

Протягом двох років із початку своєї каденції запорізькі нардепи скористалися правом виступити у Верховній Раді 163 рази. По одному виступу з трибуни за цей час (всі у 2020 році) мають Сергій Мінько та Геннадій Касай.

Найбільше виступів зафіксовано у Олександра Пономарьова – 93. Всі вони відбулися з місця. 92 такі висловлювання відбулися з лютого по  березень 2020 року і стосувалися Проєкту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. 20 травня 2021 року Олександр Пономарьов виступив щодо розгляду призначення Віктора Ляшка Міністром охорони здоров`я України.

Другою після нього за активністю у виступах стала Юлія Яцик. Вона має 33 виступи (з місця – 6, з трибуни – 27). Вони стосувалися чотирьох різних проєктів постанов та десяти різних законопроєктів.

Свою активність щодо виступів Олександр Пономарьов та Юлія Яцик не висвітлювали і не коментували на своїх офіційних сторінках у соціальних мережах.