Протягом своєї роботи закарпатські мажоритарники ініціювали 195 проєктів Законів та 29 проєктів Постанов, взяли участь в 65% голосувань та у 31% випадків голосували проти лінії фракції до якої входять. Автором найбільшої кількості поданих та прийнятих законопроєктів є Роберт Горват, а найбільш дисципліновано брав участь у засіданнях Верховної Ради України Михайло Лаба. Такими є результати аналізу Громадянської мережі ОПОРА роботи депутатів-мажоритарників Закарпаття протягом двох років.

Верховна Рада України IX скликання пропрацювала 2 роки. Новообраний парламент в 2019 році починав з безпрецедентних умов наявності більшості голосів у однієї політичної сили. Також особливістю чинного парламенту є обрання депутатів за змішаною системою (половина – за списками партій, половина – в мажоритарних округах), яка вже не діятиме під час наступних виборів.

В 2019 році попри перемогу в багатомандатному виборчому окрузі в Закарпатській області політичної партії «Слуга Народу», лише один висуванець цієї партії, Михайло Лаба, переміг  в окрузі №70, м. Свалява. В чотирьох з шести одномандатних виборчих округах перемогу здобули самовисуванці, Роберт Горват (№68, м. Ужгород), Валерій Лунченко (№71, м. Хуст), Василь Петьовка (№72, м. Тячів) та Владіслав Поляк (№73, м. Виноградів), які пізніше увійшли в депутатську групу «Довіра». В окрузі №69 з центром і місті Мукачево перемогу здобув висуванець політичної партії «Єдиний Центр», Віктор Балога.

Згідно з дослідженням ОПОРИ за два роки роботи Верховної Ради України IX скликання відбулося 9 582 голосування. За цей період зареєстровано 3 868 законопроєктів, з яких ухвалено 480. Найбільше парламентарі підтримують законопроєкти президента (62%), на другому місці – законодавчі ініціативи Уряду (18%), на третьому – депутатів (9%). Крім цього, законопроєкти, які ініціював президент, найшвидше розглядаються у Раді.

Голосування

Закарпатські парламентарі протягом перших двох років своєї роботи, в середньому, брали участь в 65% голосувань у сесійній залі. Найчастіше голосував Михайло Лаба, який протягом 2 років натискав на кнопку в 94,8% випадків. Він також має низькі показники відсутності (3,8%) та неголосування (1,4%). Натомість, інші закарпатські мажоритарники досить часто не голосували, будучи зареєстрованими у сесійній залі. Показник неголосування коливається від 22,1%у Владіслава Поляка і 24,7% у Роберта Горвата до 31,9% у Василя Петьовки. Найчастіше був відсутній на засіданнях Віктор Балога, який пропустив 43,3% голосувань

Найактивніше підтримував розглядувані питання Владіслав Поляк, який голосував «За» у 58,5% випадків. Найчастіше голосував «Проти» Михайло Лаба, 11,7% голосувань. Варто зауважити, що інші його закарпатські колеги майже не використовували таку опцію. Натомість, всі представники області досить активно тиснули кнопку «Утримався». Від 3923 голосувань (40,9%) у Михайла Лаби до 1018 голосувань (10,6%) у Віктора Балоги.

Проти лінії фракції

Протягом перших двох років каденції народні обранці, які представляють округи Закарпаття, демонструють не найвищий рівень фракційної дисципліни. Нагадаємо, що Віктор Балога (№69, Мукачево) входить до депутатської групи «За майбутнє», а Михайло Лаба (№70, Свалява) - до фракції «Слуга Народу» з початку роботи чинного скликання Верховної Ради. Роберт Горват (№68, Ужгород), Валерій Лунченко (№71, Хуст) та Василь Петьовка (№72, Тячів) увійшли до новоствореної депутатської групи «Довіра» в грудні 2019 року, а в червні 2020 року до цієї групи приєднався і Владіслав Поляк (№73, Виноградів).

Відповідно до даних порталу rada4you.org середній показник голосування проти ліній фракції (голосування, коли депутат будучи зареєстрованим в сесійній залі голосує відмінно від більшості своєї фракції) становить близько 31%. Із загальної тенденції дещо випадає Михайло Лаба, в якого цей показник найнижчий і становить 15%. Найчастіше голосував відмінно від своєї фракції Віктор Балога – 45,5% голосувань. У Роберта Горвата показник 36,9%, трохи нижчий у Василя Петьовки, 34,6%. Валерій Лунченко опонував фракції у 28,9% голосувань, а Владіслав Поляк – у 27,2%.

Голосування проти лінії фракції депутатів Верховної Ради України ІХ скликання, обраних в одномандатних виборчих округах Закарпатської області

Депутат

% проти лінії фракції

Роберт Горват

36,9

Віктор Балога

45,5

Михайло Лаба

15

Валерій Лунченко

28,9

Василь Петьовка

34,6

Владіслав Поляк

27,2

Законопроєкти

За 2 роки каденції чинної Верховної Ради закарпатські депутати зареєстрували 224 проєкти, з яких 195 проєктів Законів та 29 проєктів Постанов.

Найбільше законопроєктів зареєстрував Роберт Горват – 80. Трохи менше, 77 законопроєктів, ініціював Михайло Лаба. Натомість, інші представники одномандатних округів Закарпаття були менш продуктивними в законотворчості. Так, Владіслав Поляк став ініціатором 37 законодавчих ініціатив, Василь Петьовка – 31, Валерій Лунченко – 26. Найменш активним законотворцем став Віктор Балога, який зареєстрував 21 проєкт Закону.

Закарпатські депутати також активно кооперувалися при поданні законодавчих документів. Так, 50 законодавчих актів ініційовано за участі щонайменше 2 представників області. Серед ініціаторів 6 проєктів Законів є одразу по 5 закарпатських парламентарів –Роберт Горват, Михайло Лаба, Валерій Лунченко, Василь Петьовкаа та Владіслав Поляк:

Зокрема, законопроєктами №3476 та №3477 передбачається створення сприятливих умов для залучення інвестицій у виробництво електромобілів, зарядних пристроїв, комплектуючих виробів до них, а також стимулюванні попиту на автобуси, легкові та вантажні автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами. Законопроєкти прийняті та очікують підпису Президента.

Законопроєктами №3705, №3706, №3707 пропонується виключення з Податкового кодексу України норм щодо віднесення автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, до переліку підакцизних товарів  та справляння з їх реалізації акцизного податку, а також введення періодичного обов’язкового технічного контролю транспортних засобів. Ці проєкти, наразі, знаходяться на розгляді в Комітеті.

Законопроєкт №4672 пропонує передбачити нову бюджетну програму для надання компенсації у зв’язку з підвищенням тарифів на електричну енергію на оплату електричної енергії населенням, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), населенням, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі у сільській місцевості), а також багатодітними, прийомними сім’ями та дитячими будинками сімейного типу. Законопроєкт прийнято та підписано Президентом

Результати розгляду законопроєктів

Поряд із різною законодавчою активністю закарпатські парламентарі демонструють різну законодавчу ефективність. Так, найбільше прийнятих та підписаних законопроєктів має Роберт Горват, 12 документів (15% від поданих). Трохи менше у Михайла Лаби – 10 (13% від поданих). Василь Петьовка ініціював 7 прийнятих законів, (22,6% від поданих), З-поміж поданих Валерієм Лунченком прийнято 3 проєкти (11,5% від поданих). Найнижча законотворча ефективність у Віктора Балоги – 2 Закони (8% від поданих) та Владіслава Поляка – 1 прийнятий закон (2,7% від поданих).

Варто зазначити, що значна частина поданих депутатами законопроєктів знаходяться на опрацюванні в Комітетах. Цей показник у середньому становить 38% і коливається від 30% у Роберта Горвата до 46,7% у Михайла Лаби.

Кількість прийнятих законопроектів, поданих депутатами Верховної Ради України ІХ скликання, обраними в одномандатних виборчих округах Закарпатської області

 

Кількість поданих

Кількість прийнятих

%

Роберт Горват

80

12

15

Віктор Балога

25

2

8

Михайло Лаба

77

10

13

Валерій Лунченко

26

3

11,5

Василь Петьовка 

31

7

22,6

Владіслав Поляк 

37

1

2,7

Тематики законопроєктів

Представники Закарпатської області у Верховній Раді України протягом перших двох років роботи в законотворчості переймалися такими сферами як економічна політика, галузевий розвиток, соціальна політика, правова політика, гуманітарна політика,  державне будівництво та безпека і оборона. При чому, перші три теми цікавили всіх шістьох депутатів.

Згалом у парламенті найпопулярнішою тематикою законодавчої ініціативи закарпатських мажоритарників була економічна  політика, увагу якій приділили всі 6 народних обранців. В середньому 45% ініційованих ними проєктів присвячені цьому напрямку. Так, Роберт Горват 54 рази подавав проєкти законів у галузі економічної політики, Михайло Лаба – 34, Владіслав Поляк – 18, Валерій Лунченко та Василь Петьовка – по 14 разів відповідно. Найменше документів економічній політиці присвятив Віктор Балога – 3 проєкти.

Наступною за увагою депутатів тематикою став галузевий розвиток, якому в середньому присвячено 22,5% ініціатив. У цій сфері найпродуктивнішим законотворцем став Михайло Лаба, який спрямував до Верховної Ради України 17 тематичних проєктів законів, Роберт Горват таких ініціатив має 13. Віктор Балога, Валерій Лунченко, Василь Петьовка – по 8, Владіслав Поляк – 3.

Найменше законопроєктів закарпатські парламентарі реєстрували в сфері державної безпеки і оборони. Два документи подав Михайло Лаба, по одному – Василь Петьовка та Владіслав Горват.

Тематика законопроєктів, поданих депутатами Верховної Ради України ІХ скликання, обраними в одномандатних виборчих округах Закарпатської області

 

Роберт Горват

Віктор Балога

Михайло Лаба

Валерій Лунченко

Василь Петьовка

Владіслав Поляк

Економічна політика

54

3

31

14

14

18

Галузевий розвиток

13

8

17

8

8

3

Правова політика

6

5

12

 0

3

3

Гуманітарна політика

3

4

 0

 0

3

5

Соціальна політика

3

5

5

3

2

4

Державне будівництво

1

 0

10

1

 0

3

Безпека і оборона

 0

 0

2

 0

1

1

Виступи

Загалом закарпатські мажоритарники не часто використовують можливість виступити з трибуни Верховної Ради України під час пленарних засідань. Протягом звітного періоду найчастіше виступав Михайло Лаба, який брав слово 32 рази, з яких 3 рази виступав з трибуни. Загальна тривалість його виступів склала 22 хвилини 21 секунду. Також, відносно активним був Роберт Горват, який виступав 10 разів, з яких 5 разів з трибуни. Його загальна тривалість виступів – 11 хвилин 43 секунди. Валерій Лунченко брав слово 9 разів, в тому числі 2 виступи з трибуни. Виступи тривали 5 хвилин 40 секунд. Владіслав Поляк виступав 4 рази загальною тривалістю 22 секунди, Василь Петьовка мав 1 виступ з місця на 12 секунд. Віктор Балога протягом двох років роботи в Верховній Раді не виступав жодного разу.