Навесні депутати-мажоритарники від Вінниччини брали активну участь у підготовці законопроєктів, більшість з яких стосувалася економічних питань та галузевого розвитку. Разом із тим при голосуванні народні обранці найбільше натискали на кнопку «утримався». А найчастіше проти лінії фракції голосували Геннадій Вацак, Лариса Білозір та Микола Кучер.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала роботу депутатів-мажоритарників від Вінницької області протягом березня-травня 2021 року. Серед критеріїв – активність під час голосувань у Верховній Раді, робота із законопроєктами та виступи у сесійній залі.

Депутати від Вінниччини

Максим Пашковський – обраний в окрузі №11 від партії «Слуга народу», належить до фракції цієї партії, член комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури.

Анатолій Драбовський – обраний в окрузі №12 від партії «Слуга народу», належить до фракції цієї партії, член комітету Верховної Ради з питань бюджету.

Петро Юрчишин – обраний в окрузі №13, належить до депутатської групи «Партія «За майбутнє», голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

Ірина Борзова – обрана в окрузі №14 від партії «Слуга народу», належить до фракції цієї партії, голова підкомітету з питань державної молодіжної політики комітету Верховної Ради з питань молоді і спорту.

Лариса Білозір – обрана в окрузі №15, належить до депутатської групи «Довіра», заступниця голови Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг. Голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Геннадій Вацак – обраний в окрузі №16, член депутатської групи «Довіра», секретар комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури.

Микола Кучер – обраний в окрузі №17, член депутатської групи «Довіра»,  член комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики. 

Олег Мейдич – обраний в окрузі №18, належить до фракції партії ВО «Батьківщина», перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики.

Участь у голосуваннях

Протягом сесійних засідань протягом березня-травня вінницькі нардепи-мажоритарники взяли участь у 1778 голосуваннях. Під час голосувань вони найчастіше натискали кнопку «Утримався» (6110 разів або 73% голосувань). «За» голосували 5343 рази (37,6 %), «Не голосували» 972 рази (6,8 %) та зрідка голосували «Проти» (101 раз (0,7 %).

Найчастіше голосували «За» народні депутати Лариса Білозір та Олег Мейдич (72,3% та 56,9% відповідно). Проти в голосуваннях найчастіше були Олег Мейдич (2,8%) та Ірина Борзова (1,1%).

Найчастіше відсутніми під час голосувань були Геннадій Вацак (31%), Олег Мейдич (31,5%) та Микола Кучер (17,7%).

ОПОРА також проаналізувала голосування нардепів-мажоритарників проти лінії фракції чи групи, де враховувались голосування «Проти», «Утримався», «Не голосував» окремих депутатів, за умови, що більше 50% членів фракції чи групи голосували «За» за певний законопроєкт.

Так, найчастіше проти лінії своєї групи голосували члени депутатської групи «Довіра» – Геннадій Вацак (36,6%), Лариса Білозір (33,9%), Микола Кучер (29,4%).

Законотворча діяльність

Загалом 8 нардепів-мажоритарників Вінниччини протягом березня-травня 2021 року стали авторами чи співавторами 114 законодавчих ініціатив. Більшість із них стосувались питань економічної політики (43) та галузевого розвитку (41).

12 законопроектів були присвячені сфері правової політики, 10 – державному будівництву та 6 – гуманітарній політиці.

До найбільшої кількості законопроєктів долучилися Геннадій Вацак (47) та Лариса Білозір (32).

Виступи

Найбільше серед вінницьких мажоритарників протягом березня-травня 2021 року виступала Лариса Білозір (23 виступи загальною тривалістю 33 хвилини, 32 секунди).

По три виступи мали Микола Кучер та Анатолій Драбовський, двічі виступав Геннадій Вацак та 1 раз Олег Мейдич.

Троє із восьми вінницьких депутатів-мажоритарників жодного разу не скористались правом виступу під час пленарних засідань Верховної Ради: Ірина Борзова, Петро Юрчишин, Максим Пашковський.