Половина одеських мажоритарників не мають жодного змістовного виступу, а під  час голосувань одеські парламентарі найчастіше обирають варіант «Утриматися». Громадянська мережа ОПОРА дослідила показники роботи одеських нардепів у парламенті навесні 2021 року.

У своїй законотворчій діяльності одеські нардепи найбільше подали законопроєктів у сферах економічної політики (28 законодавчих ініціатив) та галузевого розвитку (15). Однак єдиною законодавчою ініціативою, яка затверджена парламентом, є законопроєкт, поданий Сергієм Колебошиним. Загалом же більшість законодавчих ініціатив, поданих одеськими парламентарями, перебувають на розгляді профільних комітетів.

Олексій Гончаренко, навпаки, дуже активно виступав на пленарних засіданнях парламенту та має найбільшу кількість зареєстрованих законопроєктів. Цікаво, що він найчастіше серед одеських нардепів голосує проти лінії своєї фракції.

Серед найменш активних депутатів-мажоритарників Одещини був Ігор Васильковський, який пропустив більше половини голосувань та не мав жодного виступу.

Участь у голосуваннях

Протягом весни 2021 року 11 одеських мажоритарників найчастіше натискали кнопку «Утриматися» під час голосування на пленарних засіданнях парламенту. Загалом доля таких голосувань від одеських парламентарів складає 50,8%: частіше утримувалися лише представники Чернівецької та Миколаївської областей.

Серед одеських мажоритарників найчастіше утримувалися представники фракції «Слуга народу» Олег Колєв (63% голосувань), Олексій Леонов (62,3%) та Степан Чернявський (61,9%), а найменше – також представник «Слуги народу» Ігор Васильковський (22,9%).

Майже у третині (29,4%) голосувань одеські нардепи голосували «За» проєкти рішень Верховної Ради: найбільше таких голосувань з-поміж одеських парламентарів у Анатолія Урбанського (51,5%), Антона Кіссе (44,5%) та Сергія Колебошина (29,6%). Найменше підтримував проєкти рішень парламенту Ігор Васильковський – 18,1%.

Одеські народні депутати рідко голосували «Проти»: відповідних голосувань налічується 1,5%. Найчастіше проти в голосуваннях були Олег Колєв (8,3%) і Олександр Ткаченко (4,1%).

У 7,5% голосувань одеські нардепи не брали участі у голосуваннях: найчастіше відмовлялися голосувати Олексій Гончаренко (17,5%) і Анатолій Урбанський (13,9%).

Під час 10,8% голосувань одеські мажоритарники були відсутні. Найбільше голосувань пропустив Ігор Васильковський (50,5%), а найменше – Олег Колєв (0,1%).

Лідером у голосуваннях проти лінії фракції є Олексій Гончаренко (Європейська Солідарність), голосування якого у 37,8% відрізняється від того, як голосували представники його фракції.

Голосування Анатолія Урбанського та Антона Кіссе у 34,6% голосувань відрізняється від того, як голосували представники депутатської групи «За майбутнє», до якої входять вказані депутати.

Серед одеських представників фракції «Слуга народу» найчастіше відмінні голосування від більшості мали Ігор Васильковський (24,4%) і Олександр Ткаченко (21,9%), а найменше таких голосувань у Олександра Горенюка (8,5%). Олег Колєв має 17,6% голосувань проти лінії фракції, Артем Дмитрук – 14,3%, Степан Чернявський – 13,5%, Сергій Колебошин – 10,6% та Олексій Леонов – 10,2%.

Довідково. Голосуванням проти лінії фракції вважаються голосування депутата не так, як більшість фракції/групи, до якої він входить. Наприклад, за умови, коли більше 50% членів фракції проголосували «так» щодо певного законопроєкту, голосування окремого депутата «ні», «утримався» або «не голосував» вважається голосуванням «проти фракції».

Законотворча діяльність

В основному одеські мажоритарники ставали співавторами законопроєктів. Єдиним серед одеських мажоритраників, який не скористався своїм правом подання законодавчої ініціативи протягом весни 2021 року, є Артем Дмитрук.

Ініціатором найбільшої кількості законопроєктів навесні 2021 року серед одеських парламентарів є Олексій Гончаренко, який є співавтором 12 законодавчих ініціатив. П’ять проєктів відносяться до сфери економічної політики, три – правової політики, два – безпеки і оборони, по одному – галузевий розвиток і державне будівництво відповідно. Жоден із законопроєктів Олексія Гончаренка ще не розглядався на пленарному засіданні парламенту.

Серед одеських парламентарів, які скористалися правом законодавчої ініціативи, найменше законопроєктів протягом весни 2021 року зареєстрували Антон Кіссе та Олексій Леонов – по одній законодавчій ініціативі. Антон Кіссе ініціював проєкт, який стосується сфери галузевого розвитку, а Олексій Леонов – економічної політики. Проєкт закону Антона Кіссе вже знято з розгляду Верховною Радою, а Олексія Леонова поки опрацьовується в комітеті.

Сергій Колебошин є автором 10 законодавчих ініціатив, одна з яких була затверджена парламентом та відповідний закон підписаний Президентом. Ще один законопроєкт очікує розгляду у другому читанні, а інші вісім – опрацьовуються у комітетах. Сергій Колебошин протягом весни 2021 року зареєстрував по чотири законопроєкти в сферах галузевого розвитку та економічної політики, по одному – в сферах гуманітарної політики та державного будівництва.

Олександр Горенюк подав вісім законопроєктів: всі вони поки опрацьовуються в комітетах. Шість законопроєктів парламентар подав у сфері економічної політики, по одному – у сферах галузевого розвитку та державного будівництва.

Лише одна із семи ініційованих Степаном Чернявським законодавчих ініціатив вже розглядалася на пленарному засіданні, проте в подальшому цей проєкт був знятий з розгляду. Степан Чернявський подавав чотири проєкти законів у сфері економічної політики і три у сфері галузевого розвитку.

Всі шість законодавчих ініціатив від Ігоря Васильковського знаходяться на розгляді комітетів. Депутат подав чотири законопроєкти, які стосуються економічної політики, і по одному у сферах безпеки і оборони та галузевого розвитку.

Олег Колєв також ініціював шість проєктів законів, один з яких очікує розгляду в сесійній залі парламенту, а інші п’ять – розглядаються на комітетах. Депутат подавав законопроєкти в чотирьох сферах: по два – галузевий розвиток і економічна політика, по одному – правова політика і соціальна політика.

По чотири законодавчі ініціативи мають Олександр Ткаченко та Анатолій Урбанський.  По дві законодавчі ініціативи, подані обома депутатами, відносяться до сфери правової політики та по одній до сфер галузевого розвитку та економічної політики.

У Олександра Ткаченка дві законодавчі ініціативи вже були заслухані на пленарному засіданні та зняті з розгляду, а інші дві – розглядаються профільними комітетами.

У Анатолія Урбанського також є один законопроєкт, який було заслухано в сесійній залі і знято з розгляду. Ще три законопроєкти поки розглядаються на комітетах.

Виступи

П’ятеро з 11 одеських мажоритарників жодного разу не брали слово для виступу під час пленарних засідань Верховної Ради навесні 2021 року – Артем Дмитрук, Олег Колєв, Олексій Леонов, Степан Чернявський та Ігор Васильковський. Окрім цього, Антон Кіссе брав слово, проте передавав право на виступ своїм колегам.

Найбільше ж серед одеських мажоритарників виступав Олексій Гончаренко, котрий брав слово для змістовного виступу 16 разів. Інші депутати, обрані в мажоритарних округах Одеської області, мали значно менше виступів.

Так, у Сергія Колебошина налічується два змістовні виступи, Анатолія Урбанського, Олександра Ткаченка і Олександра Горенюка – по одному.

Варто уточнити, що у Анатолія Урбанського серед чотирьох виступів, які зазначені на офіційному веб-сайті парламенту, два були передачею права виступу колегам, а ще один не вдалося знайти в стенограмі пленарного засідання, тому це може бути як передача права на виступ, так і ще один змістовний виступ.