Громадянська мережа ОПОРА дослідила законотворчу діяльність народних депутатів Миколаївщини протягом березня-травня 2021 року. Мажоритарні депутати мають найбільший показник участі у голосування серед областей країни. В той же час, депутати Миколаївської області мають найвищий та найнижчий показники голосування проти лінії фракції. 33 поданих законопроєкти, два з яких стали чинними актами, 27 депутатських запитів та 25 виступів, загальною тривалістю півгодини – результати роботи мажоритарників Миколаївщини.     

Участь у голосуваннях

Присутність на засіданнях Верховної Ради є важливим показником діяльності народного депутата. Відповідно до Закону України «Про статус народного депутата України» народний депутат зобов’язаний бути присутнім та особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України. Крім того, нардеп повинен завчасно повідомляти про неможливість бути присутнім на засіданні парламенту.

Протягом березня – травня 2021 року у стінах Верховної Ради відбулось 1778 голосувань. Народні депутати Миколаївської області, обрані в мажоритарних округах, показали високі показники присутності під час голосувань та разом мають найвищий показник серед областей країни. Шість мажоритарників області сукупно були відсутніми при голосуваннях лише у 3,4% випадках.

На відміну від електронної форми реєстрації народних депутатів на засіданнях Верховної Ради, показник присутності у голосуваннях дає більш об’єктивну оцінку роботи парламентарів. Показник участі у голосуваннях враховує голосування «так», «ні», «утримався», «не голосував» та відкидає випадки відсутності картки нардепа у слоті системи «Рада». Тобто показник показує реальну присутність нардепа у сесійній залі під час голосувань та виконання ним законних обов’язків.

Серед миколаївських мажоритаників найбільший показник участі у голосуваннях навесні 2021 року має Ігор Копитін – 100%. Інші нардепи також мають високі показники: Олександр Пасічний – 99,9%, Максим Дирдін – 99,6%, Ігор Негулевський – 95,9%, Артем Чорноморов – 92,1% та Олександр Гайду – 92%. Слід наголосити, що згідно з даними електронної реєстрації сайту Верховної Ради усі шість мажоритарних депутатів Миколаївщини мають 100% відвідуваності пленарних засідань.

Загалом аналіз результатів голосувань показує високий рівень невизначеності народних депутатів під час прийняття рішень на пленарних засіданнях парламенту. Так, протягом березня – травня 2021 року у 55,1% випадках миколаївські мажоритарники утримувались під час голосувань. У 28,7% випадках голосували «за», 7,7% голосувань «проти» та у 5,1% випадків «не голосували». Найбільший рівень невизначеності виявили п’ять народних депутатів, які утримувались під час голосувань: Олександр Пасічний (66,4%), Олександр Гайду (60,4%), Ігор Копитін (69,6%), Артем Чорноморов (52,9%) та Максим Дирдін (67,8%). Проте, народний депутат Ігор Негулевський, обраний у виборчому окрузі №130, найбільше виявляв позицію «проти» під час голосувань. Ігор Негулевський голосував «проти» 766 разів, що складає 43,1%.

Втім, велика частка голосувань нардепів «проти» та «утримався» припала на голосування щодо поправок до законопроєктів, які приймалися навесні 2021 року. Так, у квітні – травні були прийняті закони, які супроводжувались великою кількістю поданих до них поправок. Це законопроєкт №2194 про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин; №2195 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони; №4643-Д про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби; №4535 про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост. І саме щодо поправок до даних законопроєктів миколаївські нардепи найбільше демонстрували сумніви при голосуваннях. З усіх голосувань за поправки у 89% випадках нардепи не підтримували їх, тиснувши кнопку «утримався», «проти» або взагалі не голосуючи.

Голосування проти лінії фракції

Мажоритарні депутати Миколаївщини з серпня 2019 року входять до фракції «Слуга Народу». Станом на весну 2021 року нардепи проявляють політичну сталість та не мають переходів до інших фракцій. Як відомо, за результатом позачергових виборів народних депутатів 2019 року, партія «Слуга Народу» отримала у парламенті 254 мандати. За рахунок такої кількості депутатів у фракції, партія мала змогу результативно приймати рішення відповідно до власної політичної стратегії. Проте, не завжди депутати підтримують політику партії та додержуються партійної дисципліни.

Миколаївські мажоритарники мають різний рівень бунтарства, але саме нардеп Миколаївщини має найвищий показник голосування проти лінії фракції серед усіх однопартійців. Ним став депутат по 130 виборчому округу Ігор Негулевський, який у 49,8% випадках не підтримував позицію більшості фракції. Голосування проти лінії фракції – це коли народний депутат голосує не так, як більше 50% членів фракції. Але на відміну від голосувань фракції, законодавчі ініціативи Президента Ігор Негулевський підтримує максимально. Інші депутати-мажоритарники області є більш дисциплінованими. Так, Артем Чорноморов голосує проти лінії фракції у 16,2%, Максим Дирдін має показник 9,2%, Олександр Пасічний – 7,3%, Олександр Гайду – 3,9%. Ігор Копитін є найбільш дисциплінованим у фракції, адже голосує проти лінії фракції лише у 3% випадках.     

Кількість та тематика зареєстрованих законопроєктів

Народний депутат – це суб’єкт законодавчої ініціативи. Нардеп реалізує своє право законодавчої ініціативи у формі внесення до Верховної Ради України законопроєкту, проєкту постанови або іншої законодавчої пропозиції. Також, ініціатором законодавчих актів депутат може виступати одноосібно, так і у співавторстві з групою народних депутатів.

Протягом березня – травня 2021 року мажоритарники Миколаївщини сукупно зареєстрували 33 законопроєкти. Найбільше  законопроєктів зареєстрував народний депутат по 132 мажоритарному округу Максим Дирдін – 10 законодавчих ініціатив. Народний депутат є членом Комітету Верховної Ради України з питань правової політики. Тому чотири зареєстрованих законопроєкти депутата стосувались сфери правової політики, в якій депутат виступає експертом: №5231-1 про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та інших Законів щодо дистанційного проведення з’їзду суддів України з кадрових питань; №5456 про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо приведення положень Закону у відповідність до Рішення Конституційного Суду України від 18.02.2020 року № 2-р/2020); 5249-1 про амністію з нагоди 30-ї річниці незалежності України; №5517 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Крім того, депутат зареєстрував три законопроєкти, які стосувались галузевого розвитку, два – державного будівництва, один – економічної політики. Слід зазначити, що депутат став співавтором законопроєкту №5241, який має вдосконалити процес призначення позачергових виборів у разі дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови та законопроєкту №5411, який ставить на меті забезпечити реалізацію права кожного народного депутата України на врахування голосу під час голосування, коли їх результати електронною системою не були враховані.

Народний депутат по виборчому округу №131 Артем Чорноморов навесні зареєстрував 7 законопроєктів. Депутат є головою підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики. Найбільше зареєстрованих законопроєктів депутата стосувались галузевого розвитку – 4 законопроєкти. Два з них стосувались сфери відання аграрного комітету: №5202 про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель та №5385 про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо скасування інституту права постійного користування земельними ділянками. Також, Артем Чорноморов подав два законопроєкти щодо економічної політики та один проєкт, який стосується безпеки та оборони.

Народний депутат Ігор Копитін, голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, зареєстрував п’ять законопроєктів. Два законопроєкти безпосередньо стосувались тематики комітету нардепа: №5219 про критичну інфраструктуру та №5232 про внесення змін до Закону України «Про Державну прикордонну службу України» щодо вдосконалення порядку використання та застосування заходів примусу, бойової техніки та озброєння особовим складом Державної прикордонної служби України. Крім того депутат зареєстрував проєкти законів, які стосувались державного будівництва, економічної та правової політики.

Олександр Гайду, обраний у 128 виборчому окрузі, навесні 2021 року зареєстрував чотири законопроєкти. Депутат був ініціатором законопроєкту №5385 про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо скасування інституту права постійного користування земельними ділянками. Головним комітетом даного законопроєкту є комітет, до складу якого входить нардеп. Олександр Гайду є головою підкомітету з питань інновацій та інфраструктури в сфері агропромислового комплексу Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики. Також, депутат зареєстрував два законопроєкти, які стосувались економічної політики та один щодо державного будівництва.

Народний депутат Ігор Негулевський, обраний у виборчому окрузі №130, є головою підкомітету з питань автомобільного транспорту Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури. Нардеп навесні зареєстрував чотири законопроєкти, проте жоден не стосувався сфери відання комітету депутата. Ігор Негулевський виступив ініціатором двох законопроєктів щодо економічної політики (№5376 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні та №5308 про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом). Один проєкт закону депутата стосувався соціальної політики (№5371 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність) та ще один стосувався галузевого розвитку (№5546 про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (про тимчасове включення програм загальнонаціонального багатоканального (цифрового) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу до складу універсальної програмної послуги для забезпечення інформаційної безпеки населення в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації).

Народний депутат по 127 виборчому округу Олександр Пасічний зареєстрував три законопроєкти. Два проєкти законів стосувались економічної політики та належали до сфери відання комітету, членом якого є депутат. Олександр Пасічний є членом Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Так, депутат був співавтором законопроєкту №5220 про внесення зміни до Бюджетного кодексу України щодо посилення ролі громад у соціально-економічному розвитку територій та №5308 про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом. Також, депутат був співавтором законопроєкту щодо державного будівництва, а саме проєкту закону №5512 про місцевий референдум.     

Результативність ухвалення

Відповідно до Закону України «Про регламент Верховної Ради України» кожен законопроєкт після реєстрації не пізніш як у п’ятиденний строк направляється до Комітету Верховної Ради, який до предметів відання комітетів визначається головним. Крім того, обов’язково кожен законопроєкт направляється до комітетів, до предмета відання яких належать питання бюджету, боротьби з корупцією та оцінка відповідності законопроектів міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції для підготовки експертного висновку.

Головний комітет не пізніш як у тридцятиденний строк попередньо розглядає законопроект і ухвалює висновок щодо доцільності включення його до порядку денного сесії Верховної Ради. За результатом розгляду комітетів, законопроєкт вже може бути відправлений на доопрацювання ініціатору законодавчої ініціативи або в процесі розгляду на сесії Верховної Ради може бути знятий з розгляду. Крім того, законопроєкт може розглядатись у першому, другому та третьому читанні або взагалі бути відхиленим. Тобто, прийняття та підписання Президентом законопроєкту може зайняти доволі багато часу.

Втім, деякі законодавчі напрацювання, що були зареєстровані миколаївськими мажоритарниками навесні 2021 року, вже мають певний результат. Два законопроєкти стали чинними актами. Так, 27 квітня 2021 року був прийнятий законопроєкт №5175 про внесення змін до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку». Співавтором даного законопроєкту був Артем Чорноморов. Метою законодавчої ініціативи є збереження дієвого механізму правового регулювання експорту металобрухту для зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку задля першочергового забезпечення потреб обробної промисловості, формування умов відбудови об’єктів інфраструктури, приведення економіки у відповідність новітнім екологічним вимогам і реалізації цілей сталого розвитку.  

29 квітня був прийнятий законопроєкт №5308, співавторами якого були народні депутати Ігор Негулевський та Олександр Пасічний. Законопроєкт стосується внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом. Основною метою законодавчої ініціативи є створення законодавчого підґрунтя приєднання Державної іпотечної установи до ПрАТ «Укрфінжитло» та необхідних умов для належної реалізації ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським програми «Доступна іпотека», забезпечення функціонування ринку іпотечного кредитування і впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом. 

Крім того, п’ять законопроєктів мажоритарників області вже отримали висновки комітетів та очікують розгляду Верховною Радою. Але найбільша кількість законопроєктів із зареєстрованих навесні 2021 року ще опрацьовуються в комітетах. 23 законодавчі ініціативи очікують на висновки комітетів, що складає 70% від зареєстрованих. І лише один законопроєкт був вже розглянутий Верховною Радою та знятий з розгляду. Це законопроєкт №5197, співавторами якого були Артем Чорноморов та Олександр Гайду. Він стосувався внесення змін до додатків № 3 та № 4 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо забезпечення діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства України.   

Депутатські запити

Одним із дієвих механізмів діяльності народного депутата є право на депутатський запит. Депутатський запит – це вимога народного депутата, народних депутатів чи комітету Верховної Ради України, яка заявляється на сесії Верховної Ради України до Президента України, до органів Верховної Ради України, до Кабінету Міністрів України, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, дати офіційну відповідь з питань, віднесених до їх компетенції.

Навесні 2021 року чотири депутати-мажоритарники Миколаївщини скористались правом на депутатський запит: Ігор Копитін, Ігор Негулевський, Артем Чорноморов та Максим Дирдін. Так, Ігор Копитін із народними депутатами 16 квітня 2021 року направив запит до Президента України щодо здійснення заходів із виведення з кризи Харківського державного авіаційного виробничого підприємства. У запиті зазначалось, що підприємство знаходиться у стані банкрутства та є найбільшим боржником з виплати заробітних плат в Україні з тенденцією до зростання боргу. Також, у запиті народний депутат пропонував Президенту особисто підтримати приватизацію ХДАВП та надати необхідні доручення Кабінету Міністрів України у цьому напрямку.

З питанням приватизації звертався і народний депутат Артем Чорноморов. 21 травня 2021 року депутат звернувся до Міністерства енергетики України та Фонду державного майна України стосовно приватизації ДВАТ «Димитроввуглевантажтранс». На думку нардепа, відбувається штучне затягування процесу приватизації підприємства, тому він просить якнайшвидше утворити аукціонну комісію та завершити процес приватизації.

Народний депутат по виборчому округу №132 Максим Дирдін навесні відправив чотири запити. 5 березня 2021 року депутат відправив по одному запиту Кабінету Міністрів України та Міністерству охорони здоров’я України. У Прем’єр-міністра депутат запитував щодо скасування пільгового тарифу на електроенергію для жителів 30-кілометрової зони, а у Міністра охорони здоров’я щодо наявності та функціонування в Україні реєстру пацієнтів, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання. Крім того, депутат направляв два запити, які стосуються більше проблематики області. 19 березня депутат звернувся до Акціонерного товариство «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» щодо погашення заборгованості по заробітній платі ДП «Миколаївський облавтодор». Також 19 березня Максим Дирдін звернувся до Державної служба України з надзвичайних ситуацій щодо перевірки роботи ТОВ «Епіцентр К» у місті Первомайськ Миколаївської області на предмет дотримання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань пожежної безпеки. Як відомо, 2 лютого 2021 року у ТОВ «Епіцентр К» у місті Первомайськ відбулась масштабна пожежа.

Проте найбільше запитів було подано народним депутатом Ігорем Негулевським – 20 запитів. Три запити щодо надання інформації 19 березня 2021 року народний депутат направив державним органам влади: Державної служби України з питань праці, Державної архітектурно-будівельної інспекції України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій. 17 запитів депутат направив щодо надання інформації керівникам різних українських підприємств та установ: Державне підприємство «Миколаївський морський торговельний порт», Державне підприємство «Морський торговельний порт «Чорноморськ», Державне підприємство «Одеський морський торговельний порт», приватне акціонерне товариство «Українське Дунайське Пароплавство», приватне акціонерне товариство «Гніванський завод спецзалізобетону», приватне акціонерне товариство «Дніпропетровський тепловозоремонтний завод», приватне акціонерне товариство «Запорізький електровозоремонтний завод», приватне акціонерне товариство «Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту», приватне акціонерне товариство «Київський електровагоноремонтний завод», приватне акціонерне товариство «Коростенський завод залізобетонних шпал», Державна установа «Миколаївський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України», Державне підприємство «Адміністрація морських портів України», приватне акціонерне товариство «Дніпропетровський тепловозоремонтний завод», приватне акціонерне товариство «Коростенський завод залізобетонних шпал», приватне акціонерне товариство «Гніванський завод спецзалізобетону», приватне акціонерне товариство «Запорізький електровозоремонтний завод» та приватне акціонерне товариство «Київський електровагоноремонтний завод».

Виступи депутатів

Ще одним важливим правом народного депутата є право на виступ на сесіях Верховної Ради. Виступ дає можливість народному депутату донести до колег важливі питання, проблематику або обґрунтувати свої пропозиції. Навесні 2021 року п’ять миколаївських мажоритарників брали слово загальною тривалістю у майже півгодини. Найбільшу кількість виступів має Артем Чорноморов – 14 виступів, загальною тривалістю 21 хвилина 15 секунд. Максим Дирдін виступав 8 разів протягом 5 хвилин 2 секунди. Та по одному виступу мають народні депутати Ігор Негулевський (1 хвилина 51 секунда), Ігор Копитін (7 секунд) та Олександр Гайду (6 секунд). До прикладу, на власній сторінці у Facebook Артем Чономоров зазнає, що виступив з трибуни Верховної Ради з приводу поганих доріг на 131 виборчому окрузі.

Отже, аналіз результатів роботи мажоритарників Миколаївської області навесні 2021 року засвідчує дисциплінованість депутатів. Нардепи мають високі показники участі у голосуваннях, проте часто ці голосування відбувались в розріз із лінією фракції. Також не всі народні депутати користувались правом на виступ та на депутатський запит, втім законотворча діяльність показує на перспективи результативного проходження законопроєктів. Крім прийнятих законопроєктів та ініціатив, які очікують розгляду, лише один проєкт закону знятий з розгляду.

Народний депутат

Участь у голосуваннях

Голосування проти лінії фракції

Кількість законопроєктів

Прийнятих законопроєктів

Кількість запитів

Кількість виступів

Олександр Пасічний

99,9%

7,3%

3

1

0

0

Олександр Гайду

92%

3,9%

4

0

0

1

Ігор Копитін

100%

3%

5

0

1

1

Ігор Негулевський

95,9%

49,8%

4

1

20

1

Артем Чорноморов

92,1%

16,2%

7

1

2

14

Максим Дирдін

99,6%

9,2%

10

0

4

8