20 травня 2021 року виповнилось два роки перебування Володимира Зеленського на посаді Президента України. За Конституцією України Президент наділений правом законодавчої ініціативи і ОПОРА вирішила дослідити як народні депутати, обрані в мажоритарних округах Одеської області, підтримували законодавчі зміни від Володимира Зеленського та порівняти цю підтримку з його попередником – Петром Порошенком.

У мажоритарних округах Одеської області як в 2014, так і в 2019 роках було обрано 11 народних депутатів. У 2014 році більшість (вісім) обраних нардепів були самовисуванцями, а двоє – представниками пропрезидентської партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Олександр Урбанський був обраний від Партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна», але в парламенті увійшов до фракції «БПП «Солідарність».

Натомість в 2019 році більшість (вісім) мажоритарників були обрані від пропрезидентсьrої партії «Слуга народу» і троє самовисуванців.

Виходячи з наведених даних, природньо, що Володимир Зеленський мав більшу підтримку своїх законодавчих ініціатив, аніж Петро Порошенко у перші два роки повноважень.

Так, законодавчі пропозиції Президента Зеленського одеські мажоритарники підтримували (тобто голосували «За») у 70,1% випадках, а Петра Порошенка – 40,9%.

Якщо порівнювати підтримку ініціатив Президента пропрезидентськими фракціями, то «Слуга народу» надала більшу підтримку в голосуваннях за пропозиції Володимира Зеленського, ніж «БПП «Солідарність» за пропозиції Петра Порошенка.

Так, ініціативи Президента Зеленського його соратники підтримували у 87,7% голосувань. Більше половини голосувань також підтримували народні депутати, які входять до депутатської групи «Довіра» (62%) і фракції «Голос» (55,8%).

Цікаво, що найбільшу підтримку Петро Порошенко отримав не від народних депутатів від фракції «БПП «Солідарність» (підтримали у 74,4% голосувань), а від «Народного фронту» (78,5%). Ініціативи Петра Порошенка у перші два роки його президентства у більше половини голосуваннях також підтримували «Батьківщина» (65,5%), Самопоміч (63,5%) та Радикальна партія Олега Ляшка (57,2%).

Найчастіше проти ініціатив Володимира Зеленського виступали «Європейська Солідарність» (9,8%), «Голос» (9,2%) та «Опозиційна платформа – За життя» (8,4%), а проти ініціатив Петра Порошенка - «Опозиційний блок» (5,3%).

Підтримка законодавчих ініціатив Володимира Зеленського

Не дивлячись на те, що вісім мажоритарників з Одеської області представляють партію «Слуга народу», жодний з них не підтримував законопроєкти від Володимира Зеленського у всіх 100% випадків. Найбільше голосували «За» законодавчі пропозиції Президента Олександр Ткаченко (94%), Олег Колєв (93%) та Олексій Леонов (90%).

Менш за все підтримували пропозиції Володимира Зеленського мажоритарники-самовисуванці – Анатолій Урбанський (31%), Олексій Гончаренко (38%) та Антон Кіссе (56%).

Найгірше з-посеред представників партії «Слуга народу» президентські ініціативи підтримував Ігор Васильковський, який голосував «За» них у 58% випадків.

Варто зазначити, що не підтримка президентських ініціатив не обов’язково означає, що народний депутат проти законопроєкту. В більшості випадків, коли депутати не голосували «За» пропозиції Володимира Зеленського, вони або були відсутні (12,4% випадків) або не брали участі в голосуваннях (10,3%).

Лише у дев’яти голосуваннях (0,7%) одеські мажоритарники натискали кнопку «Проти». Депутатами, які голосували «Проти» є Олексій Гончаренко (вісім голосувань) та Анатолій Урбанський (одне голосування). Обидва депутати були обрані як самовисуванці; в подальшому Олексій Гончаренко увійшов до фракції «Європейська Солідарність», а Анатолій Урбанський – депутатської групи «Партія «За Майбутнє».

Анатолій Урбанський був проти затвердження Проєкту закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування (№3711). Олексій Гончаренко голосував «Проти» наступних законопроєктів:

  • про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування (№1008);
  • про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства (№1009);
  • про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури (№1032);
  • про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо удосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку (№2314) – в двох голосуваннях;
  • про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою (№2513);
  • про народовладдя через всеукраїнський референдум (№3612);
  • про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями (№3760).
Підтримка законодавчих ініціатив Петра Порошенка

Так само, як і у випадку з Володимиром Зеленським, жодний одеський мажоритарник не підтримував законодавчі пропозиції Петра Порошенка у 100% випадків. Більше того, жодний мажоритарник не підтримував їх у більш, ніж 75% голосуваннях.

Найбільшу підтримку ініціативи Президента Порошенка підтримував Олександр Урбанський (74%), який увійшов до фракції «БПП «Солідарність», самовисуванець Василь Гуляєв (69%) та висуванець партії «БПП «Солідарність» Геннадій Чекіта (54%).

Ще один представник пропрезидентської партії Дмитро Голубов підтримував законопроєкти Петра Порошенка у менше, ніж половині голосувань (48%).

Найменшу підтримку проєктам законів Президента Порошенка надали Сергій Ківалов (19%), Іван Фурсін (23%) і Леонід Клімов (24%).

У голосуваннях за ініціативи Петра Порошенка одеські мажоритарники, у порівнянні із Володимиром Зеленським, частіше або не брали участі у голосуванні (29,5%), або були відсутні (25,2%).

Що ж стосується голосувань «Проти», то таких голосувань у перші два роки президентства Петра Порошенка з боку одеських мажоритарників було шість (0,5%). Проти затвердження законодавчих ініціатив Президента голосували Віталій Барвіненко (тричі), Олександр Пресман (двічі) та Антон Кіссе (один раз). Всі троє були обрані як самовисуванці, а в парламенті увійшли до депутатської групи «Партія «Відродження».

Віталій Барвіненко, Олександр Пресман і Антон Кіссе голосували «Проти» проєкту закону про Рахункову палату (№2072).