Найбільшу кількість помічників мають Віктор Чорний та Сергій Шахов – по 30, натомість Мустафа Джемілєв, Петро Порошенко та Микола Сольський поки не залучили жодного консультанта. Крім того, 12 народних обранців потенційно залучили в якості помічників своїх родичів, а дружини ще чотирьох нардепів працюють помічницями у їхніх колег по парламенту. 

Згідно з Регламентом Верховної Ради, кожен народний депутат може мати до 31 помічника-консультанта. Вони працюють за строковим договором або сумісництвом, а також на громадських засадах. Помічником-консультантом народного депутата України має право бути лише громадянин України із середньою спеціальною або вищою освітою та який вільно володіє державною мовою. А віднедавна депутати ухвали відповідний законопроект, який забороняє брати помічниками близьких осіб. Відповідне рішення підтримали 252 парламентарі.

Скільки помічників?

Загалом у Верховній Раді ІХ скликання працює 3 899 помічників. Поки це на майже три тисячі менше, ніж у парламенті попереднього скликання. Переважна більшість з них працюють на громадських засадах – 2 863 особи (73,4%). Ще 984 (25,2%) помічники мають оплачувану роботу на постійній основі, а 52 надають послуги консультанта за сумісництвом.

За підрахунками ОПОРИ, помічниками народних обранців частіше є чоловіки – 63% випадків, ніж жінки (37%). Проте серед оплачуваних помічників-консультантів майже 60% осіб є жінками. Схожі тенденції були й у парламенті попереднього скликання.

Загалом поки ніхто з нардепів не має максимально можливої кількості помічників (31). Проте найбільше консультантів залучили: Віктор Чорний (“Опозиційна платформа – За життя”) – 30 та Сергій Шахов (група “Довіра”) – по 30, Юрій Павленко (“Опозиційна платформа – За життя”) – 29 та Юлія Овчинникова (“Слуга народу”) – 28.

Немає жодного помічника у 4 парламентарів: Мустафи Джемілєва (“Європейська Солідарність”), Петра Порошенка (“Європейська Солідарність”), Миколи Сольського (“Слуга народу”), а також Святослава Вакарчука, який поки досі залишається чинним народним обранцем. Додамо, що лише по одному помічнику у Дениса Маслова, Максима Павлюка та Маргарити Шол (усі члени фракції “Слуга народу”).

Помічники-родичі

17 вересня депутати ухвалили законопроект, який забороняє брати в якості помічників близьких родичів. Відповідне рішення підтримали 252 парламентарі. Громадянська мережа ОПОРА дослідила, скільки таких “відносин” у Верховній Раді й чи справді депутати звільнять своїх помічників, які є їхніми “близькими особами”.

Так, станом на 23 вересня, 12 народних обранців потенційно залучили як помічників своїх родичів. Проте ще декілька днів тому таких нардепів було 15. У більшості випадків такі народні обранці залучили консультантами своїх братів.

Загалом практика залучення помічниками своїх родичів не є новою, натомість лише тепер таке явище буде законодавчо заборонене. Крім того, попри безумовну негативну констатацію в мотиваційній записці до законопроєкту, практика залучення родичів як помічників може мати не лише негативну практику, адже більшість таких осіб взагалі працюють на громадських засадах. 

Нардепи з потенційними помічниками-родичами

Нардеп

ПІБ помічника

Засада помічника

Родинний статус

Німченко Василь 

Іванович

Німченко Марина Арменівна

За строковим трудовим договором на постійній основі

невідомо

Галушко 

Микола Леонідович

Галушко Олег Сергійович

На громадських засадах

невідомо

Волинець Михайло Якович

Волинець Павло Якович

На громадських засадах

брат

Дмитрук 

Артем Геннадійович

Дмитрук Анастасія Олександрівна

На громадських засадах

дружина

Мазурашу Георгій Георгійович

Мазурашу Михайло Георгійович

На громадських засадах

син

Марусяк Олег Романович

Марусяк Олексій Степанович

На громадських засадах

невідомо

Березін Максим Юрійович

Березін Сергій Юрійович

На громадських засадах

брат

Кириченко Микола Олександрович

Кириченко Інна Петрівна

На громадських засадах

невідомо

Кириченко Микола Олександрович

Кириченко Сергій Олександрович

На громадських засадах

невідомо

Павленко Юрій Олексійович

Павленко Олександр Володимирович

На громадських засадах

невідомо

Санченко Олександр Володимирович

Санченко Володимир Дмитрович

На громадських засадах

батько

Скічко Олександр Олександрович

Скічко Максим Олександрович

На громадських засадах

брат

Яременко Богдан Васильович

Яременко Ярослав Васильович

На громадських засадах

брат

Нардепи, що звільнили потенційних помічників-родичів

Нардеп

ПІБ помічника

Засада помічника

Родинний статус

Ткаченко

Олександр Михайлович 

Ткаченко Андрій Михайлович

На громадських засадах

брат

Салійчук Олександр В'ячеславович

Салійчук Олександра Олександрівна

На громадських засадах

дружина

Шенцев Дмитро Олексійович

Шенцев Микита Дмитрович

На громадських засадах

син

Попри пряму заборону брати своїх родичів помічниками, це не означає, що родичі одних народних обранців не можуть працювати як помічники у їхніх колег по парламенту. Адже нині таке явище доволі поширене в українському парламенті. Так, Батенко Катерина Миколаївна (ймовірно, дружина нардепа Тараса Батенка) є помічницею Ірини Констанкевич; Стефанчук Марина Миколаївна (ймовірно, дружина віцеспікера Руслана Стефанчука) є помічницею Данила Гетманцева; Лубінець Яніна Вікторівна (ймовірно, дружина Дмитра Лубінця) є помічницею Арсенія Пушкаренка; Халімон Оксана Анатоліївна (ймовірно, дружина Павла Халімона) є помічницею Сергія Литвиненка. Тож прийнятий народними депутатами законопроєкт проблему помічників-родичів в українському парламенті навряд чи вирішить.

Цікаві факти про помічників
  • Найчастіше помічників залучають представники ВО “Батьківщина” – у середньому майже 13 помічників на одного парламентаря та члени депутатської групи “Довіра” – 12, у  той же час на одного нардепа від “Голосу” припадає лише 6 консультантів.
  • Найпоширеніші імена серед консультантів-чоловіків: Олександр (249 осіб, 6%), Сергій (189 осіб, 5%) та Володимир (157 осіб, 4%); а серед помічниць-жінок: Тетяна (117 осіб, 3%), Олена (103) та Ірина (93). Найпопулярніші прізвища серед них: Шевченко (16), Коваленко (10) та Ткаченко (10).
  • На відміну від попереднього скликання, поки депутати-списочники та їхні колеги-мажоритарники залучають у середньому приблизно однакову кількість помічників.
  • Найбільша кількість жінок-помічниць у нардепа з депутатської групи “За майбутнє” Антона Яценка – 11 (всього у нардепа 11 помічників). Така ситуація була і у попередньому скликанні. 
  • Найбільша кількість помічників на платній основі в Сергія Соболєва (ВО “Батьківщина”) – 11,  Дмитра Лубінця (група “За майбутнє”) та Ігоря Гузя (група “За майбутнє”) – по дев’ять. Тобто ці депутати розподілили загальний фонд оплати праці на таку велику кількість осіб.
За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА