24 квітня відбудеться позачергове засідання парламенту, до порядку денного якого включено 9 питань. ОПОРА в рамках рубрики “Законопроєкт тижня” відібрала та проаналізувала найбільш важливі та цікаві на нашу думку. 

Депутати хочуть скасувати закон, який має на меті побороти “законодавчий спам”

У парламенті зареєстровано 4 альтернативні постанови (1043-П, 1043-П1, 1043-П2, 1043-П3), автори яких пропонують скасувати рішення Верховної Ради України від 16 квітня 2020 року про прийняття в цілому як закону проєкту "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури". Авторами постанов є Тарас Батенко та Ірина Костанкевич з групи “За майбутнє” (1043-П), Олександр Дубінський зі “Слуги народу” (1043-П1), позафракційний Антон Поляков (1043-П2), а також ще одна депутатка зі “Слуги народу” Ольга Василевська-Смаглюк (1043-П3).

Автори постанов аргументують своє рішення тим, що ухвалення відповідного Закону позбавило народних депутатів України права законодавчої ініціативи, що свідчить про грубе порушення Конституції.

Законом України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури (№ 1043) запроваджується можливість застосування парламентом особливої процедури розгляду законопроєктів у другому читанні. Вона потребуватиме окремого рішення парламенту, яке має бути підтримане щонайменше 226 народними депутатами. Така особлива процедура другого читання може бути застосована не до всіх законопроєктів, а до проєктів, до яких надійшли поправки у кількості, що у п’ять разів або більше перевищує кількість статей проєкту первинного законодавчого акта, але не менш як 500 пропозицій та поправок. Головний за тематикою проєкту Комітет виготовлятиме уточнену порівняльну таблицю ініціативи, до якої включатимуться всі підтримані ним поправки, а також обмежена кількість відхилених поправок, на яких наполягатимуть депутатські фракції, групи та позафракційні депутати. Кожна депутатська фракція та група зможе наполягати лише на 5 відхилених поправках, позафракційні депутати – на одній поправці.

Запропонована процедура обмежить кількість поправок і пропозицій, які можуть виноситися на обговорення і голосування парламентського залу. Зараз усі поправки за наполяганням депутатів розглядаються на пленарному засіданні в парламенті, незалежно від рішень головного комітету. 

Разом з тим закон містить низку проблемних моментів, на яких наголошувала Громадянська мережа ОПОРА. 

Нагадаємо, законопроєкт №1043 про протидію депутатським законодавчим зловживанням ухвалений парламентом у першому читанні ще у вересні 2019 року та актуалізований у поточному році після надходження 16 тис. поправок до проєкту Закону України щодо вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№2571-д). Резонансний законопроєкт, до якого було запропоновано рекордну кількість поправок, стосується особливостей судового оскарження у справах щодо виведення банків з ринку (включаючи справу “Приватбанку”). Внесення окремими народними депутатами надзвичайно великої кількості пропозицій і поправок до проєкту №2571-д, який був підтриманий у першому читанні 30 березня, загрожує стабільній роботі парламенту і суттєвими ускладненнями у співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Варто зазначити, що автори 3 з 4 постанов про скасування змін до Регламенту (Олександр Поляков, Ольга Василевська-Смаглюк та Олександр Дубінський) є серед депутатів, які подали найбільше поправок до законопроєкту (№2571-д). Олександр Поляков подав 6 033 поправки, Ольга Василевська-Смаглюк – 1 689, Олександр Дубінський – 1 199.

Депутат хоче скасувати завершальний етап децентралізації

Позафракційний депутат Антон Поляков зареєстрував у парламенті постанову (2653-П)  про скасування результатів голосування Верховної Ради України від 16.04.2020 про прийняття в другому читанні як закону проєкту про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (№ 2653 від 20.12.2019).

У пояснювальній записці автор постанови аргументує своє рішення тим, що при розгляді законопроєкту не були дотримані норми Регламенту Верховної Ради. 

Закон, який хоче скасувати депутат, стосується децентралізації. Зокрема, він, до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій, надає право Кабінету Міністрів на основі перспективних планів формування територіальних громад АР Крим та областей визначати адміністративні центри територіальних громад та затверджувати території територіальних громад. 

Закон передбачає, що у 2020 році перші місцеві вибори у територіальних громадах будуть відбуватися одночасно з черговими місцевими виборами, які заплановані на жовтень.

Крім того, цей Закон передбачає, що у тримісячний строк з дня набрання ним чинності Кабмін має підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України законопроєкти про ліквідацію та утворення районів.

Депутати хочуть розслідувати опубліковану в ЗМІ інформацію про випадки топкорупції

Низка народних депутатів з фракцій ВО “Батьківщина”, “Слуга народу”, “Голос”, “Європейська Солідарність” та групи “За майбутнє” зареєстрували постанову (№3358). Депутати хочуть створити в парламенті Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України. 

Пропонується, що до цієї комісії увійдуть представники всіх фракцій та груп у кількості 13 осіб. Термін роботи Комісії – 6 місяців.

Комісія планує дослідити роботу Державної фіскальної служби України, Державної податкової служби України та  Державної митної служби України. 

Нагадаємо, що раніше колишній Міністр фінансів Ігор Уманський повідомляв про корупцію у вищезгаданих органах. За його словами, Державна податкова служба влаштувала корупційні “скрутки” з ПДВ, що призвело до щомісячних втрат Державного бюджету на суму 5 млрд гривень. Що стосується митниці, то колишній урядовець критикував її очільника через те, що той не ефективно бореться з контрабандою.