Сьогодні, 16 квітня, на позачерговому засіданні Верховна Рада України планує розглянути проєкт Закону України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури (№ 1043). Зокрема, він передбачає можливість застосування особливої процедури розгляду законопроєктів у другому читанні. З одного боку – це спроба запровадити механізм протидії “законодавчому спаму”, коли окремі депутати  зловживають своїм правом вносити пропозиції до законопроєктів. З іншого боку, такі заходи повинні відповідати Конституції України і чинному законодавству.

Змінами до Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” запроваджується можливість застосування парламентом особливої процедури розгляду законопроєктів у другому читанні. Вона потребуватиме окремого рішення парламенту, яке має бути підтримане щонайменше 226 народними депутатами. Така особлива процедура другого читання може бути застосована не до всіх законопроєктів, а до проєктів, до яких надійшли поправки у кількості, що у п’ять разів або більше перевищує кількість статей проєкту первинного законодавчого акта, але не менш як 500 пропозицій та поправок. Головний за тематикою проєкту Комітет виготовлятиме уточнену порівняльну таблицю ініціативи, до якої включатимуться всі підтримані ним поправки, а також обмежена кількість відхилених поправок, на яких наполягатимуть депутатські фракції, групи та позафракційні депутати. Кожна депутатська фракція та група зможе наполягати лише на 5 відхилених поправках, позафракційні депутати – на одній поправці.

Таким чином, запропонована процедура обмежить кількість поправок і пропозицій, які можуть виноситися на обговорення і голосування парламентського залу. Зараз усі поправки за наполяганням депутатів розглядаються на пленарному засіданні в парламенті, незалежно від рішень головного комітету. 

Проте законопроєкт №1043 містить і ряд проблемних моментів. Зокрема, обмежується право народних депутатів України на розгляд парламентом їхніх пропозицій та поправок, яке є невід’ємною складовою реалізації ними права законодавчої ініціативи. Крім того, депутати, які є членами депутатських фракцій та груп, обмежуються у праві наполягати на розгляді своїх поправок і пропозицій, оскільки фракції і групи визначають, які поправки включати до уточненої таблиці, тому фактично перебирають на себе їхні права законодавчої ініціативи. До того ж, оскільки позафракційні депутати зможуть самостійно наполягати на розгляді своїх поправок і пропозицій, то це також сприятиме посиленню нерівності в реалізації права законодавчої ініціативи.

На думку ОПОРИ, автори законопроєкту поставили перед собою легітимну мету попередження зловживань народних депутатів України у законодавчому процесі. Ці зловживання вже набули масового характеру і дійсно потребують дієвого реагування з боку парламенту. Підвищення ефективності законодавчого процесу є частиною рекомендацій Україні з боку національних та міжнародних експертних організацій. Аналогічні дискусії проходять і у парламентах іноземних держав зі стабільними чи перехідними демократичними практиками. Позитивної оцінки заслуговує і спрямування авторів зберегти незмінною повну процедуру розгляду проєктів у другому читанні, передбачивши нові механізми лише для виняткових випадків. Здійснена спроба і збалансувати повноваження комітетів з правами народних депутатів України. Втім спосіб розв’язання такої гострої проблеми не є оптимальним і потенційно загрожує складними судовими оскарженнями рішень парламенту, ухваленими за особливою процедурою.

Нагадаємо, законопроєкт №1043 про протидію депутатським законодавчим зловживанням був ухвалений парламентом у першому читанні ще у вересні 2019 року та актуалізований у поточному році після надходження 16 тис. поправок до проєкту Закону України щодо вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№2571-д). Резонансний законопроєкт, до якого було запропоновано рекордну кількість поправок, стосується особливостей судового оскарження у справах щодо виведення банків з ринку (включаючи справу “Приватбанку”). Внесення окремими народними депутатами надзвичайно великої кількості пропозицій і поправок до проєкту №2571-д, який був підтриманий у першому читанні 30 березня, загрожує стабільній роботі парламенту і суттєвими ускладненнями у співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Повний текст аналізу ОПОРИ законопроєкту №1043 читайте за посиланням.