До складу Верховної Ради IX скликання входить 87 жінок та 336 чоловіків. Та якщо порівняти середній показник ефективності їхньої законотворчої діяльності на одну особу, то народні депутатки випереджають народних депутатів і за кількістю зареєстрованих законопроєктів, і за кількістю прийнятих.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала кількість законопроєктів, до складу авторського колективу яких входять жінки. А також скільки таких законопроєктів були успішними, тобто прийнятими з початку роботи парламенту до 6 березня 2020 року.

Так, у парламенті було зареєстровано законопроєктів з авторками 1464, з яких 152 були прийняті. В авторів цей показник становить 5102 зареєстрованих та 413 прийнятих законопроєктів відповідно.

Та якщо порахувати середню кількість законодавчих актів на одну людину, то виходить, що у народних обраниць показник зареєстрованих законопроєктів становить 16,8%, з яких 10,4% були прийняті. Натомість народні обранці зареєстрували в середньому 15,2% законопроєктів на одного, з яких 8% були прийняті.

Нагадаємо, що відповідно до нового виборчого законодавства кількісний склад парламенту має зрівнятися в контексті представництва обох статей через закріплену гендерну квоту. Адже у частині 12 статті 154 Виборчого кодексу йдеться: «Під час формування загальнодержавного та регіональних виборчих списків партія повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі)».