За дві сесії роботи Верховної Ради України (серпень 2019 – січень 2020 року) відбулось майже 2000 голосувань. В середньому, кожне 2 голосування народні депутати Харківщини натискали кнопку «за» у той час, як лише 3 рази зі 100  голосували проти.

Голосування за різні питання порядку денного у сесійній залі є одним з найважливіших обов’язків народного депутата. Дослідивши дані 1989 голосувань, що відбулись протягом двох сесій Верховної Ради, Громадянська мережа ОПОРА з’ясувала, що 50% голосувань були схвальними (тобто парламентарі голосували «за»). Проте натискати кнопку «проти» серед харківських парламентарів – доволі непопулярне рішення. Так, під час іншої половини голосувань законодавці найчастіше утримувалися або не голосували. Кнопку «проти» нардепи натискали лише під час 3% голосувань.

Найчастіше у сесійній залі «за» голосували мажоритарники фракції «Слуга народу». Найбільш старанно зелену кнопку натискав народний депутат Олександр Бакумов – 69% голосувань «за».

Найчастіше «проти» голосував також мажоритарник, що представляє фракцію «Слуга народу». Це Олександр Куницький, показник якого склав 7% «проти» від загальної кількості голосувань. 

Опцію «утримався» більше за всіх обирав народний депутат Юрій Здебський – 31% від всіх голосувань.

Натомість проблема неможливості встановлення політичної позиції притаманна двом нардепам-мажоритарникам з Харківщини: позафракційному Дмитру Шенцеву та представнику фракції «Опозиційна платформа - За життя» Олександру Фельдману. Депутати мають високі показники «неголосування» – ситуації, коли не голосують взагалі: ні «за», ні «проти», ні «утримався». Хоча вони були зареєстровані на засіданні та, відповідно, фізично присутні у парламенті. Показник «неголосування» Дмитра Шенцева становить 62%, а Олександра Фельдмана – 65%.  Парламентарі таким чином ігнорували голосування у більше ніж половині випадків.

Голосування у сесійній залі є також показником дисциплінованості депутатів. Загалом мажоритарники Харківщини демонструють високі показники відвідуваності: середній відсоток відсутності складає менше, ніж 10%. Найчастіше відсутнім під час голосувань був народний депутат Дмитро Шенцев – 23% пропущених голосувань.

Безсумнівним лідером у відвідуваності засідань є народний депутат Юрій Здебський. Він відвідав всі засідання Верховної Ради протягом двох сесій. Не голосував депутат лише у 1% випадків. Лідерами у відвідуваності є і Олександр Бакумов та Олександр Літвінов. Депутати пропустили по 1 голосуванню і не голосували також  у 1% випадків. 

Дані отримані Громадянською мережею ОПОРА за допомогою сайту «Вони голосують для тебе».

Довідково: Підготовку матеріалу здійснено в рамках проєкту «Депутат від А до Я», що є частиною Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.