Питання реформування системи охорони здоров’я є другим за рівнем значущості для українців після антикорупційної реформи. Відповідно до дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з  соціологічною службою Центру Разумкова, так вважають 54% респондентів. Проте лише 9% вважають цю реформу успішною. Про важливість питання медицини може свідчити і той факт, що в програмах 4 з 6 мажоритарників, обраних в Закарпатській області, є пункти, присвячені питанню охорони здоров’я. 

Що обіцяли депутати в програмах

Роберт Горват:

  • забезпечення переходу до страхової медицини, державне фінансування повноцінного медичного страхування для малозабезпечених та пенсіонерів;
  • сприяння будівництву обласного перинатального центру в Ужгороді;

Михайло Лаба:

  • зменшення вартості ліків шляхом ліквідації несправедливих і корупційних націнок;

Валерій Лунченко: 

  • домогтися максимальної мобілізації наявних доходів за законодавством та пошуку нових фінансових ресурсів і можливостей для належної роботи закладів освіти, медицини, культури і спорту тощо, за умови ефективного, раціонального, розумного та правильного використання зазначених ресурсів;

Василь Петьовка:

  • гарантувати доступність медичних послуг для усіх громадян України, незалежно від місця їх проживання та соціального статусу.

Віктор Балога та Владіслав Поляк в передвиборчих програмах питання медицини не піднімали.

Які законопроекти реєстрували

Тези передвиборчих програм наразі не трансформувалися в  законопроекти. Станом на початок лютого закарпатські депутати зареєстрували 1 тематичний законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо субвенції на надання державної підтримки молодим фахівцям освітньої і медичної галузей (№ 2826 від 31.01.2020), співініціаторами якого  виступили Роберт Горват, Валерій Лунченко та ряд інших депутатів.

Відповідно до пояснювальної записки законопроект передбачає запровадження нової субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки молодим фахівцям освітньої і медичної галузей, що здобули відповідний освітньо-кваліфікаційний рівень у освітній чи медичній галузі та працевлаштовані у медичних і освітніх закладах. Така допомога здійснюватиметься у формі доплат до заробітної плати протягом перших 5 років і передбачається у наступних розмірах:

  • 100% посадового окладу протягом першого року працевлаштування;
  • 80% посадового окладу протягом другого року працевлаштування;
  • 60% посадового окладу протягом третього року працевлаштування;
  • 40% посадового окладу протягом четвертого року працевлаштування;
  • 20 відсотків посадового окладу протягом п’ятого року працевлаштування.

Правок до законопроектів, які стосуються охорони здоров’я, закарпатські мажоритарники не подавали.

Запити

Закарпатські парламентарі ІХ скликання не активно використовували депутатські запити щодо питань охорони здоров’я. Так, станом на початок лютого є інформація про один тематичний запит щодо забезпечення належного рівня охоплення вакцинацією та створення колективного імунітету у закладах освіти, поданий спільно Робертом Горватом, Валерієм Лунченком, Василем Петьовкою та Владіславом Поляком. Запит подано до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.

Голосування

Для аналізу голосувань закарпатських мажоритарників ми використали дані порталу rada4you.org, де тематичні голосування об’єднані у політику «за медичну реформу (ІХ скликання)», яка включає  15 голосувань за 9 законопроектів та 1 проект постанови (включено голосування про взяття за основу чи прийняття в цілому). Варто зазначити, що всі голосування були результативними і прийняті необхідною кількістю понад 225 голосів.

З 9 законопроектів 5 прийняті в цілому і стали законами:

  • Закон «Про внесення змін до розділу ІХ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо забезпечення можливості закупівель лікарських засобів та медичних виробів спеціалізованими організаціями, що здійснюють закупівлі» (№2540)
  • Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров'я» (№2428)
  • Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині»(№2457)
  • Закон «Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо будівництва лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» (№2505)
  • Закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів» (№1152-1)

Також депутати прийняли за основу:

  • проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров'я за кошти державного бюджету» (№2539) 
  • проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються Особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я» (№2538)
  • проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар'єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров'я» (№2429)
  • проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання несприятливому впливу забруднення повітряного середовища на здоров'я населення» (№2296)

Також прийнято Постанову про проведення парламентських слухань на тему: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення» (12 лютого 2020 року) (№2377) - за основу та в цілому

5 законопроектів з 9 стосуються врегулювання закупівель, обігу та легалізації лікарських засобів.

Найбільш лояльним до проголосованих законопроектів був Михайло Лаба, який проголосував ствердно за всі 15 голосувань. Інші депутати були більш критичними. Так, Владіслав Поляк та Валерій Лунченко проголосували «за» 8 разів, Роберт Горват - 7 разів, Віктор Балога та Василь Петьовка по 6 разів.

Найбільше об’єднали закарпатських депутатів 3 голосування, за які всі 6 депутатів проголосували позитивно:

  • голосування  щодо проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров'я» (№2428) – за основу;
  • голосування  щодо проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині» (№2457) – за основу;
  • голосування  щодо проекту Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів» (№1152-1) – у другому читанні та в цілому.

Натомість, найменшу підтримку отримало голосування щодо проекту Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров'я за кошти державного бюджету» (№2539) – за основу, за яке проголосував лише Михайло Лаба. Роберт Горват, Валерій Лунченко, Василь Петьовка та Владіслав Поляк утрималися, а Віктор Балога проголосував проти.

Що депутати писали у Facebook щодо цієї тематики

Одразу слід зауважити, що закарпатські парламентарі мають різні підходи до інформування громадян через соціальні мережі. Наприклад, команда Михайла Лаби використовує деперсоніфіковану сторінку «Команда Зе 70 округ officially», Роберт Горват, Віктор Балога, Валерій Лунченко, Василь Петьовка мають офіційні сторінки Сторінки Владіслава Поляка не знайдено. Так само відрізняються і наповнення сторінок, але, варто зазначити, що на наявних сторінках присутнє інформування про певну пророблену роботу чи позицію щодо певних питань. 

На сторінці Василя Петьовки дописів, що стосуються питань охорони здоров’я не зафіксовано.

Висновок

Наразі активність закарпатських обранців щодо питань охорони здоров’я більше сконцентрована в округах. Депутати беруть участь у вирішенні місцевих проблем як через участь безпосередньо у заходах чи обговореннях, так і подаючи депутатські запити та звернення. Невелика кількість зареєстрованих тематичних законопроектів може пояснюватися відсутністю закарпатських мажоритарників у профільному Комітеті з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.   

Довідково: Підготовку матеріалу здійснено в рамках проєкту «Депутат від А до Я», що є частиною Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.