Минулого тижня розпочалася реєстрація списків кандидатів у депутати від політичних партій. В межах проведення кампанії спостереження за місцевими виборами, громадянська мережа ОПОРА здійснила аналіз матеріалів, поданих у районні ТВК.

Найцікавішими виявилися списки Партії регіонів, оскільки абсолютна більшість кандидатів цієї політичної сили – держслужбовці чи працівники бюджетної сфери. Наприклад, у списку до Козівської районної ради з 33 кандидатів у депутати такими є 22 особи (як правило, директори шкіл). До речі, найчастіше першу п’ятірку ПР складають голова РДА, головний лікар районної лікарні, начальники управлінь ОДА або ж представники великого районного бізнесу.

Варто зауважити, що у списках партії влади присутня велика кількість позапартійних. А ось до Лановецької райради взагалі немає жодного кандидата-члена Партії регіонів. Інший характерний приклад – Бучацька районна рада. Так, з 39 осіб у списку лише 2 є членами Партії регіонів, усі інші – позапартійні (в тому числі й перша п’ятірка – голова райдержадміністрації, двоє його заступників, головний лікар районної лікарні та начальник відділу освіти РДА).

Включення держслужбовців до списку лише однієї політичної сили є новизною для регіону, оскільки в останні роки влада була представлена різними політичними партіями, які дуже часто на регіональному рівні конкурували між собою. У цьому плані цікавою є ситуація у Підволочиському районі: тут представники не лише райдержадміністрації, але й райради присутні у списках ПР (в т.ч. й голови РДА та РР).

Обласний координатор ГМ ОПОРА Святослав Липовецький зазначає, що організація планує також прослідкувати, які політичні сили подаватимуть своїх кандидатів у депутати. Зараз низка політичних партій, які мають чисельне представництво у ТВК, не подали списки кандидатів до райрад.

За детальнішою інформацією звертайтеся до координатора кампанії громадського спостереження за виборами ГМ ОПОРА у Тернопільській області:
Липовецький Святослав
тел.: 097-548-34-08 
[email protected]