Співробітники Державної служби надзвичайних ситуацій у м. Севастополь збирають дані про явку виборців на дільницях округу № 224. Про це повідомляють активісти ОПОРИ

Зокрема, на дільниці № 850076 (м. Севастополь, вул. Дмитра Ульянова, 12) журналістом газети «Точка ОПОРИ» зафіксовано співробітника Державної служби надзвичайних ситуацій, який звертався до голови дільничної комісії за даними щодо явки виборців. Після отримання цих даних співробітник Державної служби надзвичайних ситуацій повідомив їх невстановленим особам за телефоном (фото додається). У короткій розмові із журналістом співробітник Державної служби надзвичайних ситуацій підтвердив, що він кожні дві години збирає дані про явку на цій дільниці. І пізніше передає зібрану інформацію до Державної служби надзвичайних ситуацій. Натомість, голова дільничної виборчої комісії спочатку заявила, що співробітник Державної служби надзвичайних ситуацій зареєструвався у журналі відвідувань, але відмовилася назвати його офіційний статус під час проведення голосування. Пізніше голова комісії заявила, що співробітник Державної служби надзвичайних ситуацій збирає показники явки із метою «прогнозування та уникнення натовпів на виборчій дільниці».

Закон України «Про вибори народних депутатів України» визначає виключний перелік осіб, які мають перебувати на виборчій дільниці під час проведення голосування. Співробітники Державної служби надзвичайних ситуацій, як праивло, до цього переліку не входять. Тим більше, немає правових підстав для збору цими співробітниками даних про явку виборців.

Активісти ОПОРИ звернулися за роз’ясненням до Оперативно-координаційного центру Управління ДСНС України у м. Севастополь (за телефоном (0692)65-55-02), Співробітник центру підтвердив, що дані про явку виборців збираються Державною службою надзвичайних ситуацій у м. Севастополь. Натомість, правові підстави таких дій не були роз’яснені.

Громадянська мережа ОПОРА офіційно та публічно звертається до Державної служби надзвичайних ситуацій за роз’ясненнями щодо невстановленої  законом діяльності її співробітників на виборчих дільницях округу № 224.

WP 20130707 017

WP 20130707 0141