2 червня 2013 року в Україні відбуваються позачергові вибори сільських, селищних та міських голів. Ці вибори були призначені 21 березня Верховною Радою України. Сьогодні Громадянська мережа ОПОРА здійснює громадське спостереження на позачергових виборах Васильківського (Київська область) та  Береговського (Закарпатська область) міських голів та організовує паралельний підрахунок голосів. Протягом дня Громадянська мережа ОПОРА планує активно інформувати ЗМІ та громадськість про перебіг виборів в цих містах.

У Василькові Київської обл. позачергові вибори проходять у зв’язку із достроковим припиненням повноважень  міського голови Сергія Іващенка. У жовтні 2012 року Васильківська міська рада достроково припинила повноваження Іващенка на підставі його особистої заяви.

Вибори у Василькові отримали значний загальнонаціональний та місцевий резонанс. Фракції у Верховній Раді України навіть були змушені шукати окремий компроміс щодо рішення про призначення  виборів у цьому місті.

Васильківська міська виборча комісія загалом зареєструвала 29 кандидатів на посаду міського голови, окремі з них згодом зняли свої кандидатури.  Виборчий процес у Василькові супроводжувався проблемами із реєстрацією кандидатів, формуванням дільничних виборчих комісій, перебігом агітаційної кампанії. Нерідко виникали гострі конфлікти між кандидатами або їх активістами. За даними спостерігачів ОПОРИ, найбільш інтенсивні передвиборчі кампанії у Василькові проводили кандидати від Партії регіонів, «УДАРу», партії «Єдність» та Козацької партії.

У місті Васильків – 33 588 виборців. Створено 17 звичайних виборчих дільниць  та 1 спеціальна на території Васильківської центральної районної лікарні.

У Береговому Закарпатської області позачергові вибори відбуваються у зв’язку із обранням попереднього міського голови Іштвана Гайдоша народним депутатом  України. Гайдош був обраний до парламенту за виборчим списком  Партії регіонів.

На посаду міського голови тут претендують кандидати від таких партій: Демократична партія угорців України (її кандидата підтримала Партія регіонів),  ВО «Свобода», «УДАР», Народна партія, Комуністична партія, «Єдиний центр», КМКС-Партія угорців України, Соціалістична партія України, партія «Союз» та СДПУ (о).

У Береговому створено 13 виборчих дільниць. За попереднім списком кількість виборців у місті становить  19 753  громадян.

На усіх дільницях двох міст, а також територіальних виборчих комісіях, спостерігачі ОПОРИ слідкуватимуть за виборчим процесом. Зокрема, у Берегові спостерігатимуть 13 активістів, у Василькові – 18. Мобільні групи оперативно збиратимуть інформацію про можливі порушення та інформуватимуть пресу про перебіг виборів. ОПОРА використає інструмент паралельного підрахунку голосів – метод спостереження за виборами, який дозволяє збирати інформацію щодо явки виборців та результатів виборів.

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль.