Тема використання патріотичної тематики чи риторики у бізнесі чи рекламі не нова для України. Можна згадати навіть і патріотичні ребрендинги. Так, після повномасштабного російського вторгення “Русское Радио Україна” стало “Радіо Байрактар”. Чи є у цьому спекуляція або ж бажання заробити? І чи, можливо, варто врегулювати використання патріотичної тематики та особливо трепетних тем? Народні обранці вважають, що потрібно. У рубриці “законопроєкт тижня” розбираємось що вони пропонують і чи дійсно є спекуляції. 

20 березня 2023 року народні депутати зареєстрували законопроєкт №9128, який обмежує використання патріотичної теми в торговельних марках і рекламі. Ініціаторами внесення таких змін стали одинадцять парламентарів: Ірина Геращенко, Марія Іонова, Володимир Ар'єв, Ростислав Павленко, Ірина Фріз, Максим Бужанський, Вікторія Сюмар, Микола Княжицький, Софія Федина, Михайло Бондар та  Микола Величкович. Що ж пропонують народні обранці?

Ініціатори хочуть доповнити законопроєкт “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” ще однією забороною. Згідно з нею, не можуть одержати правову охорону та не можуть бути зареєстровані як торговельні марки позначення, що:

  • відтворюють повністю чи частково назви подій, пов’язаних зі здійсненням заходів з нацбезпеки, відсічі та стримування російської збройної агресії;
  • відтворюють назви населених пунктів та місцевостей, постраждалих унаслідок російської збройної агресії, місць, що є загальновизнаними символами стійкості та героїзму Українського народу (крім випадків використання таких назв в адресах та реклами ТМ, зареєстрованих до 24 лютого 2022 року);
  • містять згадування бойових дій та військових операцій, за можливості їх ідентифікації на місцевості, пов’язаних зі здійсненням заходів з національної безпеки й оборони, відсічі й стримування російської збройної агресії;
  • відтворюють найменування виробників, назв типів і видів озброєння, військової й спеціальної техніки;
  • відтворюють назви родів військ, військових підрозділів ЗСУ інших військових формувань;
  • відтворюють офіційні привітання ЗСУ та інших військових формувань.

Крім цього, аналогічні зміни планують внести й до Закону України “Про рекламу”. Тоді буде заборонено розповсюджувати рекламу товарів, робіт і послуг із зазначеними вище назвами, подіями та згадуваннями. Однак така заборона не буде поширюватися на рекламу кіно-, відео- та видавничої продукції, що висвітлює події, пов’язані зі здійсненням заходів нацбезпеки, відсічі та стримування російської збройної агресії.

У пояснювальній записці ініціатори нарікають на те, що останнім часом патріотичні теми експлуатують із комерційною метою. В маркетингових комунікаціях виробники товарів та послуг вдаються до недоречного використання трагічних подій війни, назв постраждалих міст, патріотичних закликів і військових вітань. Як приклад наводять реєстрацію торговельної марки “Героїчна Буча Комбуча” зі смаком цитруса, насіння редису “Азовсталь” тощо. Автори зазначають, що для уникнення зловживань і спекуляцій вони й пропонують відповідні зміни до законодавства.

Попри те, що ця ініціатива є слушною та цілком доречною, зокрема з морально-етичної точки зору, поки не до кінця зрозуміло хто створюватиме перелік назв та найменувань, які буде заборонено реєструвати та використовувати у рекламі. Крім того, є значна частина заявок на торговельні марки, які експлуатують відповідні теми і поки не є зареєстрованими, але цілком можуть отримати свідоцтво до ухвалення цього закону.

Ми скористалися одним із сервісів пошуку торговельних марок “prop-ua.com” та з’ясували, що в Україні досить активно реєструють назви, пов’язані з патріотичними темами. Згадують і про паляницю, і про "Хаймарси", і навіть про “фортецю Бахмут”. 

Певну частину заявок на торговельні марки взагалі подавали алкогольні виробники — наприклад, щоб зареєстрували горілку “Джавелін” чи настоянку “Чорнобаївську”. Дійшло навіть до того, що сам Олексій Арестович подав три заявки з метою реєстрації свого імені як торговельної марки.

Насамкінець також відзначимо, що ця ініціатива не передбачає заборони на реєстрацію юридичних осіб із патріотичними назвами. Хоча також є приклади реєстрації ТОВ чи фермерських господарств, наприклад, із назвами “Байрактар” чи “Джавелін”, які теж помітно апелюють до почуттів українців.