Більшість народних депутатів від Кіровоградщини в умовах дії режиму воєнного стану продовжують активну діяльність. Парламентарі переважно зосереджуються на двох напрямках: законотворчості та організації гуманітарної допомоги.

Дослідження ОПОРИ враховує діяльність п’яти народних депутатів з Кіровоградської області: Олександра Дануци (ОВО №99, фракція «Слуга народу»), Ігоря Мурдія (ОВО №100, фракція «Слуга народу»), Юрія Кузбита (ОВО №101, фракція «Слуга народу»), Олеся Довгого (ОВО №102, позафракційний) та народного депутата, обраного в окрузі №103 від партії «Слуга народу», а з 1 лютого нинішнього року позафракційного Олега Воронька. 

Законодавча діяльність

24 лютого 2022 року відбулося голосування щодо затвердження Указу Президента про введення воєнного стану в Україні. Четверо нардепів із Кіровоградщини — Олександр Дануца, Ігор Мурдій, Олесь Довгий та Олег Воронько підтримали це рішення, а Юрій Кузбит не голосував занього. Натомість у соцмережах Кузбит розмістив ролик із зверненням Володимира Зеленського про введення воєнного стану в Україні. 

Народні депутати з Кіровоградщини продовжують працювати над законопроєктами та публікують у соцмережах дописи про роботу Верховної Ради. 

Серед народних обранців із Кіровоградської області найбільш активно подавав законопроєкти Олександр Дануца. За період дії воєнного стану (тут і далі щодо законотворчої роботи депутатів використано дані сайту Верховної Ради України станом на 5 травня 2022 року) він долучився до розробки 19 законопроєктів, у тому числі про дистанційні засідання парламенту (7129), встановлення винагород за добровільно передану військовим бойову техніку держави-агресора (7229), забезпечення участі цивільних осіб у захисті України (7116).

Юрій Кузбит став спіавтором шести законопроектів. Більшість із них стосувалися внесення змін до бюджету України. Також депутат долучився до написання постанови про визнання дій росії геноцидом (7276) тощо. 

Олег Воронько долучився до трьох законопроектів, зокрема, щодо внесення змін до Податкового кодексу під час дій воєнного стану (7137-д) та постанови про визнання дій росії геноцидом (7276). 

Співавторами лише одного закопроекту стали Ігор Мурдій та Олесь Довгий. Перший із них долучився до ініціативи щодо дистанційних засідань парламенту, а інший нардеп запропонував обмежити обіг лікарських засобів, виготовлених у росії та білорусі (7313).

Координація надання гуманітарної допомоги

Іншим важливим напрямком діяльності нардепів стала координація надання населенню гуманітарної допомоги. Наприклад, Олесь Довгий у соцмережах активно повідомляє про допомогу військовим, переселенцям, медикам, а також про створення споруд для захисту пам’яток Києва. Політик написав, що у лютому-квітні за його сприяння Збройним Силам України передали позашляховик, ліки й аптечки, а  родинам вимушених переселенців подарували понад 2000 портфелів. Олесь Довгий разом із однодумцями відправляли гуманітарні вантажі в Запоріжжя, Харків та Чернігів. 

Народний депутат Олександр Дануца придбав холодильник для громадської організації і метал для протитанкових їжаків, а також сприяв доставці вантажу й закупівлі квадрокоптера. Також політик написав у Facebook про купівлю кількох автомобілів для військових. 

У квітні Олександр Дануца анонсував у соцмережах, що готовий безкоштовно надати власний недобудований будинок для переселенців. Дім розташований у Кропивницькому на Старій Балашівці. Наразі в приміщенні немає внутрішніх робіт — політик зазначив, що готовий допомогти зробити ремонт. У соцмережах ця подія викликала бурхливе обговорення. Нардеп запропонував проживання кільком родинам, що зроблять ремонт. Згодом Олександр Дануца оприлюднив фото трьох сімей із Харкова, які проживатимуть у приміщення після завершення ремонтних робіт. 

Ігор Мурдій також долучався до гуманітарної допомоги. У соцмережах він зазначив, що серед вантажів, які він зустрічав і про які домовлявся, — різноманітні продукти харчування (у тому числі довгого терміну зберігання), багато дитячої їжі, засоби особистої гігієни, одяг, взуття тощо.

Знайти інформацію про гуманітарні ініціативи обраного від 101 виборчого округу Юрія Кузбита та нардепа від округу №103 Олега Воронька не вдалося. Політики не писали про надання гуманітарної допомоги у Facebook.