Народні депутати Миколаївщини є лідерами з підтримки українського спорту порівняно з їхніми колегами з інших областей країни. Про це свідчать результати аналізу поіменних голосувань за галузеві законопроєкти, розглянуті Верховною Радою України ІХ скликання.

Громадянська мережа ОПОРА на платформі «Вони голосують для тебе» створила окрему політику «За підтримку українського спорту». Зараз вона включає 17 голосувань за важливі для спорту законопроєкти. Будь-хто у будь-який час може дізнатися про рівень їх підтримки парламентарями. Виявилося, що миколаївські мажоритарники найбільше підтримують ці законопроєкти порівняно з їхніми колегами з інших областей України: у 94,8% випадках вони голосують «за».

Народні депутати розглянули дев’ять законопроєктів, спрямованих на підтримку та розвиток спорту в Україні: №2077, №55265640, №5099, №4577, №3498, №0054, №3075, №3550. Ці акти спрямовані на покращення спортивної інфраструктури, підтримку масової спортивної культури та імплементацію міжнародних стандартів у галузі спорту.

Відповідно до результатів поіменного голосування, серед депутатів-мажоритарників Миколаївщини Олександр ПасічнийІгор КопитінІгор НегулевськийАртем Чорноморов та Максим Дирдін «максимально голосують» за комплекс законодавчих ініціатив, спрямованих на підтримку та розвиток спорту. Водночас Олександр Гайду «послідовно голосує» за цю політику, але з 17 голосувань він був присутній на 14. Голосування за законопроєкти №5640 (за основу та в цілому) та №5099 (у другому читанні та в цілому) — за даними електронної системи голосування — депутат пропустив.

Коротко про зміст та статус “спортивних” законопроєктів 

№2077 від 05.09.2019 Проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо діяльності Спортивної студентської спілки України та Української федерації учнівського спорту). Основною метою його прийняття є підтримка та врегулювання діяльності Спортивної студентської спілки України й Української федерації учнівського спорту. Закон прийнято. Повернуто з підписом від Президента.

№3075 від 17.02.2020 Проєкт Закону про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо ефективної реалізації державної політики у сфері фізичної культури і спорту. Мета законопроєкту — поліпшення умов для закупівлі послуг за державні кошти, пов’язаних з підготовкою і участю національних збірних команд України з видів спорту в міжнародних спортивних заходах, що включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України. Закон прийнято. Повернуто з підписом від Президента.

№3498 від 18.05.2020 Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо меценатської діяльності у сфері спорту. Законопроєкту передбачає визначення загальних засад меценатства у сфері спорту, популяризації спорту, створення сприятливих умов для оновлення спортивних споруд, спортивного устаткування державних та муніципальних спортивних закладів, покращення фізичного здоров’я спортсменів та різних вікових груп населення. Також він має на меті підвищення якості надання послуг державними спортивними установами, підвищення конкурентної спроможності державних спортивних установ шляхом законодавчого урегулювання питань меценатства в сфері спорту. Закон прийнято. Повернуто з підписом від Президента.

№3550 від 27.05.2020 Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння розвитку фізичної культури і спорту. Метою законопроекту є створення можливостей для ефективного функціонування низки соціально важливих закладів фізичної культури і спорту, що забезпечують розвиток фізичної культури і спорту, формування здорового способу життя громадян України, для цього пропонується надати їм право на отримання в оренду державного та комунального майна без проведення аукціону за умови збереження та використання орендованих приміщень для розвитку фізичної культури і спорту. Закон прийнято. Повернуто з підписом від Президента.

№0054 від 14.07.2020 Проєкт Закону про приєднання України до Розширеної часткової угоди про спорт (EPAS). Законопроєкт розроблено з метою інтенсифікації міжурядового співробітництва у сфері фізичної культури і спорту в рамках членства України у Раді Європи та інтеграції України у європейську спортивну спільноту. Участь України в EPAS передбачає щорічну сплату Україною членських внесків до бюджету EPAS у розмірі близько 20 тис. євро. Закон прийнято. Повернуто з підписом від Президента.

5099 від 18.02.2021 Проєкт Закону про антидопінгову діяльність у спорті. Прийняття акту спрямовано на приведення чинного законодавства України у відповідність із Міжнародною конвенцією про боротьбу з допінгом у спорті, забезпечення створення необхідних правових та організаційних засад щодо акредитації лабораторії антидопінгового контролю та створення умов для дотримання Україною, Національним антидопінговим центром вимог Всесвітнього антидопінгового агентства. Закон прийнято. 

№4577 від 06.01.2021 Проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки сфери спорту. Передбачено внести зміни до Податкового кодексу України, якими пропонується запровадити знижену ставку податку на додану вартість у розмірі 7% для стимулювання попиту і розширення доступності суспільно важливих послуг, зокрема до реалізації квитків на спортивні заходи всеукраїнського та міжнародного рівня, які проводяться в Україні. Закон прийнято. Повернуто з підписом від Президента.

№5526 від 20.05.2021 Проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо спорту ветеранів України забезпечить належний розвиток цього напряму спорту, проведення спортивних змагань серед ветеранів війни на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях. Закон прийнято. 

№5640 від 08.06.2021 Проєкт Закону про внесення зміни до статті 52 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо діяльності Національної лабораторії антидопінгового контролю. Прийняття даного акту спрямовано на забезпечення створення необхідних правових та організаційних засад функціонування Національної лабораторії антидопінгового контролю із дотриманням Україною принципів Кодексу. Закон прийнято. Повернуто з підписом від Президента.

Варто зазначити, що питання підтримки спорту та його фінансування безпосередньо залежать від Державного бюджету України. Так, Миколаївські народні депутати-мажоритарники відповідно до даних поіменного голосування підтримали Проєкт Закону про Державний бюджет України на 2022 рік, що також доцільно ввжати голосом за підтримку спорту.  Відповідно до оприлюднених даних на 2022 рік Міністерству молоді та спорту передбачено видатки обсягом 8,2 млрд грн. на розвиток галузі, в тому числі на підготовку й участь українських спортсменів у зимових Олімпійських, Паралімпійських, літніх Дефлімпійських іграх у 2022 році, а також підготовка й участь у Всесвітніх іграх з неолімпійських видів спорту – 1,6 млрд. грн.

З відкритих джерел відомо, що Державним бюджетом України на 2022 рік передбачені виплати коштів за призові місця Олімпіаді-2022: Золото  – 125 тисяч доларів (3.5 млн грн); Срібло – 80 тисяч доларів (2.2 млн грн); Бронза  – 55 тисяч доларів (1.5 млн грн).

16 лютого призером зимових Олімпійських ігор в Пекіні став миколаївець Олександр Абраменко, який завоював срібну нагороду у особистому турнірі з лижної акробатики. Спортсмен може розраховувати на преміальні з державного бюджету України у розмірі близько 2,2 млн грн (еквівалент 80 тис. доларів).  Враховуючи це, підвищився інтерес до фристайлу, а міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт заявив на брифінгу в аеропорту Бориспіль, що у Миколаєві збудують новий трамплін для лижної акробатики. Чи підтримають дану ініціативу народні депутати стане відомо найближчим часом.

Підтримка поза парламентом

ОПОРА проаналізувала публічні та персональні сторінки народних депутатів-мажоритарників від Миколаївської області в соціальній мережі Facebook за останній рік. Відповідно до проведеного моніторингу найбільшу кількість публікацій присвячених спортивні тематиці було розміщено на сторінці Олександра Пасічного (Прес-служба Пасічного) – понад 60. Народний депутат інформує про підтримку аматорського та професійного спорту, свою безпосередню участь у спортивних змаганнях, підтримку національних збірних та спортсменів, що представляють Україну на міжнародних змаганнях. Також надається інформація про перебіг використання коштів субвенції державного бюджету на розвиток спортивної інфраструктури округу.

Зокрема, в своєму дописі народний депутат зазначає, що «Реконструкція, а краще сказати, – повне відновлення та осучаснення міського стадіону «Артанія» в Очакові – один із проєктів, втілення в життя якого поставив собі на меті, коли був обраний народним депутатом України по 127-му виборчому округу». А також відзначено, що «наразі поставлена крапка у питанні передачі спортивного комплексу в Парку Перемоги до власності громади Миколаєва».

Олександр Гайду, Ігор Копитін, Ігор Негулевський, Артем Чорноморов та Максим Дирдін сукупно мають близько 60 публікацій, в яких прослідковується підтримка спорту.

Так, Ігор Копитін зазначає: «спорт....для мене це не просто слово....Свого часу я на професійному рівні займався рукопашним боєм. Результат мого захоплення: чемпіон Європи 2009 року з цього виду спорту. Я, як ніхто інший, розумію наскільки важливим є якісне спортивне обладнання для відмінної підготовки спортсменів! Саме тому я і допоміг в придбанні спеціального покриття підлоги для тренувального залу с. Прибузьке Галицинівської територіальної громади для секції боксу. Бажаю маленьким боксерам підкорювати найвищі спортивні вершини! Маю надію, що в майбутньому цей клуб виховає багато чемпіонів. Вперед до перемог!».

А от Олександр Гайду в публікації на сторінці в Facebook повідомляє, що «Отримавши безліч звернень від виборців, сформував перелік питань, які потребують вирішення. Найбільше турбує будівництво дитячих та спортивних майданчиків…»

В свою чергу Ігор Негулевський (Слуга Народу –Ігор Негулевський 130 округ) інформує, зокрема, про направлення бюджетних коштів з субвенції соціально-економічного розвитку на будівництво спортивних та дитячих майданчиків в межах виборчого округу. «Друзі, в Широківській ОТГ встановили дитячий майданчик. Проєкт и встановлення коштували 250 тисяч гривень – це кошти соціально –економічної субвенції, яку я направив, у тому числі і на майданчики в ОТГ», – зазначено в публікації.

Артем Чорноморов та Максим Дирдін на своїх сторінках менш активно серед миколаївських колег висвітлюють свою підтримку спорту, проте не залишаються осторонь від публікацій на підтримку національних збірних та місцевих дитячо-юнацьких ініціатив.

Артем Чорноморов доповідає про підтримку соціального проєкту «Відкриті уроки з футболу», під час одного з яких повідомив: «Сьогодні мені трапилась можливість бути гостем на чудовій події. Федерація футболу Березанської громади реалізувала соціальний проєкт «Відкриті уроки футболу». На стадіоні «Фортуна», що у Березанці, зібралось 100 дітей громади разом зі своїми наставниками. Захід проводився під відкритим небом, учні були в захваті від активного проведення часу. Я розумію важливість спорту в житті дітей, і з радістю підтримав цей соціальний проєкт. Дякую маленьким спортсменам за гарний настрій та емоції, які я отримав перебуваючи там»

Так, Максим Дирдін в публікації інформує: «…Завітав до Врадіївської районної гімназії та вручив вітровки для шкільної команди з футболу «Сокіл». Я є шанувальником спорту, зокрема футболу, і це мій подарунок юним спортсменам та майбутнім зіркам професійного футболу! Тепер девіз футболістів «Матч відбудеться при будь-якій погоді» команду «Сокіл» не лякає!»

За додатковою інформацією звертайтеся: