Середній рівень підтримки вступу України в НАТО від мажоритарників Київщини є майже на 10% нижчим ніж середній показник по країні і це за повної відсутності голосів «проти».

Починаючи з грудня 2021 року, українське суспільство стикається з неабияким тиском у зв’язку з ситуацією на кордонах нашої держави. Зосереджені там війська Російської Федерації цілком здатні розпочати вторгнення на територію нашої держави. При цьому слід зауважити, що однією з ключових вимог Росії для деескалації є надання гарантій про не вступ України в НАТО. Варто розуміти, що прийняття нових членів - це компетенція виключно самого Альянсу. Втім Україна декларує свій намір увійти до нього. Тож ОПОРА дослідила, як народні депутати підтримують політики спрямовані на вступ нашої країни до Альянсу.

17 голосувань, які стосуються євроатлантичного курсу України, за допомогою сервісу “Вони голосують для тебе”, було об’єднано в окрему політику “За курс України на вступ до НАТО”.  Як ці дані корелюються на національному рівні можна ознайомитись у відповідному матеріалі ОПОРИ. А зараз давайте поглянемо на аналогічні показники в розрізі мажоритарників Київської області.

Нагадаємо, що столичний регіон представлений у парламенті 9 народними депутатами, обраними в одномандатних виборчих округах. 8 з них балотувались як представники «Слуги народу» та 1 від політичної партії «Біла Церква Разом». Втім, не дивлячись на «електоральне домінування» президентської партії, станом на 2022 рік до лав відповідної фракції у Верховній Раді входить лише 6 представників Київської області. Оскільки свого часу Анну Скороход та Олександра Дубінського було виключено з фракції.

Фракційна приналежність мажоритарників Київщини станом на 2022 рік

Народний депутат

Депутатська фракція/група

Одномандатний виборчий округ

Микола Бабенко

депутатська група «Довіра»

90

Олег Дунда

фракція «Слуга народу»

91

Валерій Колюх

фракція «Слуга народу»

92

Анна Скороход

депутатська група «Партія «За майбутнє»

93

Олександр Дубінський

позафракційний

94

Олександр Горобець

фракція «Слуга народу»

95

Ольга Василевська-Смаглюк

фракція «Слуга народу»

96

Микола Галушко

фракція «Слуга народу»

97

Сергій Бунін

фракція «Слуга народу»

98

Загальні показники по області

Загалом по країні середній рівень підтримки даних ініціатив парламентарями становить 73,45%. Представники у парламенті від Київської області не є серед тих, хто активно підтримує цю політику. Хоч наразі парламентарі жодного разу не голосували «Проти» але голосувань «За» в середньому по регіону лише 64,1%. Серед усіх областей і міста Києва парламентарі Київської області знаходяться на 20 місці за підтримкою політики на вступ України в НАТО. Більш як в четвертій частині голосувань (26,1%) депутати були відсутні в сесійній залі. В 9,1% випадків вони були присутні, але не брали участі в голосуванні. В одному випадку, що становить 0,7%, депутаткою Анною Скороход було проголосовано опцією «Утриматися».

Показники окремих депутатів

Найбільш системно підтримують політику вступу України в НАТО Валерій Колюх та Сергій Бунін. Обидва народні депутати віддали свої голоси «За» в 16 з 17 голосувань, що становить 94,1%. На одному голосуванні парламентарі були відсутніми – 5,9%.

15 разів підтримував відповідні ініціативи Олександр Горобець – 88,2%, ще 2 голосування він пропустив – 11,8%.

На третьому місці серед парламентарів Київщини за рівнем підтримки курсу України до НАТО -  Ольга Василевська-Смаглюк. Депутатка голосувала «За» у 12 випадках – 70,6%, Одне засідання пропустила – 5,9%, а 4 рази хоч і була присутня в сесійній залі та не брала участі в голосуванні – 23,5%.

11 разів голосував «За» відповідні ініціативи Олег Дунда, що становить 64,7%. 2 рази депутат був у ВРУ та не брав участі в голосуванні – 11,8%, на 4 голосуваннях був відсутнім – 23,5%.

Микола Галушко голосував «За» політику вступу України в НАТО 10 разів, що становить 58,8%. Під час 6 голосувань він був відсутнім – 35,3%, а під час 1 не брав участі в голосуванні – 5,9%.

Такий само рівень голосувань «За» має Анна Скороход, 10 разів або ж 58,8%, відсутньою в сесійній залі депутатка була на 5 голосуваннях – 29,4%, не голосувала один раз – 5,9%, та один раз проголосувала опцією «Утриматися» - 5,9%.

Менш як в половині голосувань підтримує курс України до вступу в НАТО Микола Бабенко. Депутат голосував «За» відповідні ініціативи 8 разів – 47,1%. Ще в 6 випадках він був відсутнім – 35,3%, а в 3 не брав участі в голосуванні – 17,6%.

Жодного голосу «За» на підтримку політики вступу України в НАТО, від Київської області не дав Олександр Дубінський. Депутат був відсутнім в 14 випадках – 82,4%, а ще в 3 не брав участі в голосуванні – 17,6%.