Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів Запорізька область отримала 79,9 мільйонів гривень субвенцій. Провідним напрямком грошової допомоги стало фінансування медичних закладів. Лідером за кількістю отриманих коштів (23 мільйони) став виборчий округ №74, посівши із цим другу позиції в Україні. Жодних коштів не спрямували для курортної зони Бердянського району, що входить до округу №78.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала дані з відкритих джерел щодо надання Запорізькій області в травні 2021 року коштів субвенцій. Регіон посів шосте місце за обсягами допомоги з держбюджету. Суму у розмірі 79 941 041 гривень складає 4,8% від загального розміру такої підтримки по областях та міста Київ. З розрахунку на одного мешканця області це 48 гривень.

Проблемні аспекти розподілу

Субвенції розподіляються непрозоро. Цей процес відбувається у «ручному режимі», а ключовий вплив на визначення переліку об’єктів, які будуть фінансуватися, мають народні депутати, а не незалежна конкурсна комісія, якої немає. У підсумку, виборчі округи депутатів, які лояльні до уряду та підтримують його політику, отримують значно більше коштів, ніж округи опозиційних депутатів. Фактично, Уряд створив умови, коли депутати можуть на власний розсуд вирішувати скільки та на який округ, об'єкт будуть спрямовані бюджетні кошти і більше того — використовувати ці кошти для власних піар-кампаній. Ключовою тенденцією розподілу субвенцій у 2021 році стало те, що більшість округів отримало рівно по 10 мільйонів гривень або практично наближену до цієї цифри суми. Це ще раз засвідчує, що при виділенні коштів не враховувався стан соціально-економічного розвитку регіонів, кошти спрямовуються на основі політичної доцільності. Виділили всім приблизно однакові суми, мабуть, щоб нікого не образити.

Обсяги, тематика та територіальний розподіл

Запорізька одна з трьох областей (разом із Київською та Вінницькою), яка отримала державні субвенції в межах 70-80 млн гривень. Ці кошти розподілилися в межах 7 з 8 наявних виборчих округів на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку. Розподілив відбувався нерівномірно одночасно як за кількістю субвенцій на округ так і загальною виділеною сумою.

Так лідером за кількістю спрямованих коштів став виборчий округ № 74, до складу якого входять Комунарський та частина Олександрівського району міста Запоріжжя, а обрано народним депутатом від нього Геннадія Касая, за поданням партії «Слуга народу». Округ отримав 4 субвенції на загальну суму 23 мільйони гривень. Це є друга позиція за розміром таких грошових допомог з держбюджету (по 30 млн грн спрямовано на один округ з Дніпропетровської та Луганської областей).

З означеної суми 10 млн грн на апарат штучного кровообігу з роликовим насосом в комплекті з терморегулюючим пристроєм і центробіжним насосом отримала Запорізька обласна клінічна лікарня, 3 млн грн – урологічне відділення цього ж комунального підприємства. І по 5 млн спрямовано на медичне обладнання обласної клінічної дитячої лікарні та реконструкцію елементів благоустрою комплексу спортивних майданчиків навчально-виховного оздоровчого комплексу № 110.

Виборчий округ № 79, що охоплює місто Енергодар, а також Василівський, Великобілозерський, Кам'янсько-Дніпровський та частину Оріхівського району, отримав 10 мільйонів гривень субвенцій. Від цього округу до Верховної Ради обрано Юлію Яцик за поданням «Слуги народу». Ця сума розподілилася між трьома медичними об’єктами. По 3 437 500 грн на придбання системи цифрової мамографії отримали Василівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування та Дніпрорудненська багатопрофільна міська лікарня. І 3 125 000 грн на це ж обладнання - Спеціалізована медико-санітарна частина в Енергодарі.

До виборчого округу № 80 спрямовано 10 мільйонів. Він включає у себе місто Мелітополь та Мелітопольський район і представляє його нардеп Сергій Мінько за поданням від партії «За майбутнє». Всі кошти спрямовані на один об’єкт – будівництво оздоровчого центру з льодовою ареною.

Округ №82 отримав 6 субвенцій на загальну суму 9,9 мільйонів гривень. Округ охоплює Гуляйпільський, Вільнянський, Запорізький, Новомиколаївський, Пологівський та частину Оріхівського району. Виборчу територію представляє у парламенті Марина Нікітіна за поданням від «Слуги народу». Найбільшу суму, 3 800 000 грн, надано на придбання екскаватора-навантажувача для Степненської сільської ради. Найменшу, 740 000 грн, на реконструкцію частини приміщень виділених під відділення екстреної медичної допомоги.

Виборчий округ № 75, до якого входять Дніпровський і Заводський райони міста Запоріжжя, отримав 9,8 млн гривень для 7 об’єктів. Найбільшу суму в розмірі 3 845 000 грн спрямували на реконструкцію будівлі їдальні спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат № 1 (при цьому зазначається, що  проектні роботи оцінені у 220 000 грн., а вартість робіт у 3 625 000 грн.). Найменшої суми, 256 800 грн, потребувало будівництво зовнішнього освітлення Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 75. Від округу обрано нардепом Романа Соху за поданням політичної партії «Слуга народу».

Округ №77 нардепа Сергія Штепи за поданням «Слуги народу» має найбільшу кількість субвенцій – 11. Їхня загальна сума 9,7 млн гривень. З них найбільше коштів, 3 890 134 грн, спрямовано на капітальний ремонт території між житловими будинками. А найменше, 95 828 грн, на нове будівництво зовнішнього освітлення по провулку Відкритий у місті Запоріжжя. Загалом тематика зовнішнього освітлення на окремих вулиця стала пріоритетною в цьому окрузі, що включає у себе Шевченківський та частину Олександрівського району міста Запоріжжя.

Павло Мельник, який у квітні 2021 року очолив обласний осередок партії «Слуга народу» представляє 81-й округ, до якого входять місто Токмак, а також Веселівський, Михайлівський, Приазовський, Приморський, Токмацький і Якимівський райони. Ця територія отримала 3 субвенції на суму 7 мільйонів гривень. Кошти розподілилися таким чином: 5 585 510 грн – на будівництво футбольного майданчика зі штучним покриттям у місті Приморськ, 53 1000 грн – на придбання медобладнання Михайлівської багатопрофільної лікарні та  883 000 грн – на придбання медобладнання для Токмацької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування.

Виборчий округ № 78, який охоплює  місто Бердянськ, а також Бердянський, Більмацький, Розівський і Чернігівський райони, не отримав в травні 2021-го жодних субвенцій. Представником округу є нардеп Олександр Пономарьов від партії «Опозиційна платформа – За життя».

Зауважимо, що Запорізька входить до складу областей, що визначили медичне забезпечення пріоритетним напрямком за обсягами фінансування державними субвенціями. Верхні позиції бюджетних надходжень з цієї теми мають також Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Тернопільська, Харківська та Чернігівська області. А от за кількістю держдопомоги стали напрямки житлово-комунального господарства та інфраструктури.

Звітування нардепів про використання субвенцій

ОПОРА оглянула офіційні сторінки нардепів у соціальних мережах Facebook та Instagram, щоб перевірити, як вони висвітлюють для громадськості тему використання державних субвенцій. Саме ці політики впливають на визначення об’єктів, що фінансуватимуться коштами цієї програми. Й в минулому фіксувалися можливі випадки, коли народні обранці могли вдаватися до політичного піару за рахунок такої допомоги.

1 червня Геннадій Касай повідомив, що відвідав Запорізький навчально-виховний оздоровчий комплексі № 110. Політик зазначив щодо цього закладу: «спортивні зали давно застаріли, і я прийняв рішення сприяти будівництву сучасного мультифункціонального комплексу спортивних майданчиків шляхом залучення субвенцій народного депутата з державного бюджету до бюджету міста Запоріжжя». При цьому, як вже зазначалося, на реконструкцію елементів благоустрою комплексу спортивних майданчиків цього об’єкту в травні 2021-го вже були виділені державні субвенції.

Також 1 червня на «Слуга Народу Василівка», що позначена як «група сторінки народного депутата Юлії Яцик» викладено допис від Євгенії Шатилової. В ньому міститься фотобанер із зображенням Юлії Яцик та зверненням «Пам’ятайте: рак – це не вирок, це діагноз! Він поруч, але разом ми його подолаємо!». Ілюстративний матеріал супроводжує текст, що підсумовується рядками: «Прагнемо, щоб кожна опорна лікарня нашого округу була забезпечена медичним обладнанням для безкоштовного проходження медичного огляду молочних залоз у жінок, для цього ми маємо на меті закупити три мамографи та підготувати спеціалістів у цій галузі». Посилання на сторінку, що містить цей допис, має допис самої Юлії Яцик.

Нагадаємо, що згідно з визначених у травні напрямків держсубвенцій, є три мамографи у виборчому окрузі нардепки.

Про виділення коштів з держбюджету на субвенцію для будівництва льодової арени сповістив Сергій Мінько. В дописі підкреслюється заслуга місцевої «сильної команди» в отриманні цієї допомоги та сприяння Мелітопольського міського голови Івана Федорова.

Марина Нікітіна повідомила, що вона «як народний депутат, який піклується саме про народ, сприяла виділенню цих державних коштів на перекриття даху в комунальній будівлі Тернуватської громади Запорізького району». При цьому зазначається про суму «1,5 мільйони державних коштів». Разом з цим відомо, що 1 197 363 гривень держсубвенцій спрямовано на реалізацію проектів будівництва об’єктів комунальної власності, а саме «капітальний ремонт покрівлі будівлі комунальної власності розташованої по вул. Елеваторна 12 смт Тернувате Новомиколаївського р-ну Запорізької області»

В трьох дописах відзвітувався про використання коштів всіх 7 субвенцій для свого округу Роман Соха. Ці тексти містять формулювання «мені вдалося спрямувати за  програмою соціально-економічного розвитку 75-ого округу, кошти», «Як завжди пріоритети не змінні, це діти – інтернати, школи та садочки!».

Сергій Штепа повідомив: «Рівно 10 мільйонів гривень буде виділено за мого подання з державного бюджету для будівництва та реконструкції об’єктів 77 округу» і описав перелік напрямків для фінансування субвенціями.

В червні Павло Мельник висвітлив об’єкти, що вже отримали фінансування з субвенцій і ті, які отримають їх найближчим часом. Нардеп вказав, що гроші спрямовані з дербюджету, але згадав, що «субвенцію розподіляє саме народний депутат».

Із загальнонаціональним аналізом ОПОРИ з розподілу державних субвенцій можна ознайомитися тут.