Загалом у 2021 році уряд виділив для соціально-економічного розвитку Київської області 27 субвенцій. Кошти спрямовували кошти на ремонт доріг, розвиток інфраструктури та ЖКГ, медичні та навчальні заклади, будівництво дитячих та спортивних майданчиків, а також на соціально-культурну сферу. На останній напрямок, до слова, кошти виділялися лише один раз і в одному населеному пункті області.

Для початку трішки розберемо, що ж таке «субвенція». Цікаво, що у перекладі з латинської це слово означає  «приходжу на допомогу». Тож, йдеться саме про допомогу, зокрема,  місцевим бюджетам із державного. І призначена вона для конкретної мети. Завдяки цій державній програмі фінансуються ті сфери і об'єкти у громадах, на які зазвичай не вистачає коштів у місцевій казні. Але тут не обходиться без «підводних каменів». Адже, часто такі міжбюджетні трансферти використовують народні депутати для своїх піар-компаній.

Куди найчастіше спрямовувалися субвенції на Київщині в 2021 році

Протягом 2021 року найбільше грошової допомоги спрямували на медичні заклади. Таких субвенцій було 10 з 27. Якщо говорити про суму, то цьогоріч у області на медзаклади виділили понад 20 млн гривень (20 763 597). І майже половина цих коштів пішла у бюджет Броварської міської територіальної громади. На що ж саме спрямували ці кошти? На купівлю автомобіля швидкої допомоги, реанімобіля та низки медичного обладнання у різні медзаклади громади. Також державні кошти отримали Вишнева (понад 5,5 млн грн), Ірпінська (майже 4,5 млн грн) та Тетіївська громади (763 597 грн). Всі ці гроші спрямували на закупівлю медичного обладнання.

Друге місце посідає сфера ЖКГ та розвитку інфраструктури. Цього року на цей напрямок виділили більше 28 млн грн (28 115 621). Кошти від уряду отримали бюджети Медвинської, Бучанської, Димерської, Ставищенської, Таращанської та Української громад. Остання отримала найбільше, а саме 10 млн гривень. Їх спрямували на Будівництво критого ринку у місті Українка.

Натомість, на ремонт доріг гроші виділили для Броварської, Боярської та Фастівської громад. Загалом на цю сферу пішло близько 15 млн (14 901 060). У Бородянці 5 млн гривень витратили на будівництво набережної навколо озера. Решту коштів спрямували на капітальний ремонт доріг у Боярській та Фастівській громадах.

Серед інших сфер, на які виділяли кошти з державного бюджету – встановлення спортивних та дитячих майданчиків. Такі облаштували на території Тетіївської, Володарської та Таращанської громад. І для цього використали 322 тисячі гривень державної субвенції.

Тим часом, протягом 2021 року, майже 6 млн гривень (5 940 373) з державного бюджету виділили і на заклади освіти Тетіївської, Бучанської та Ставищенської громад. Зокрема, у Тетіївській громаді у с. П'ятигори придбали меблі для закладу дошкільної освіти. У селищі Ворзель (Бучанська ТГ) державні кошти спрямували на капітальний ремонт щодо покращення енергозбереження будівлі в початковій школі. А у Ставищенській ТГ субвенцію використали на ремонт даху та покрівлі у школі.

Ну, і наостанок – 117657 гривень виділили на придбання спортивного обладнання (для занять силовими видами спорту) для Ківшоватського сільського будинку культури (Таращанська ТГ).

Натомість, у розрізі суми, найбільше коштів пішло на сфери ЖКГ та розвитку інфраструктури. Друге місце у «топі» у медичних закладів, а третє має ремонт доріг.

 

Як розподілялися субвенції за округами

Загалом у Київській області налічується 9 виборчих округів. Цьогоріч субвенції від держави отримали всі, за винятком 90 та 98 округів. Йдеться про міста Біла Церква і Бориспіль, а також Бориспільський, Згурівський, Переяслав-Хмельницький, Яготинський райони та частиу Броварського. Говорячи про загальноукраїнську статистику, то у 2021 році 31 округу (15%) не виділили коштів взагалі. Минулого року цей показник був на рівні 20% або ж 40 виборчих округів.

Відтак, без субвенцій залишився округ нардепа Миколи Бабенка, який йшов на вибори від партії «Біла Церква разом». Тобто, одного із тих, хто на Київщині висувався не від партії «Слуга народу». Також без «руки допомоги» залишився і округ №98, попри те, що там народний обранець Сергій Бунін –  представник саме провладної партії.

Найбільше державних субвенцій надійшло у виборчий округ №92. Він, нагадаю, включає у себе межі колишніх Білоцерківського, Володарського, Ставищенського, Таращанського, Тетіївського та частину Сквирського районів. На соціально-економічний розвиток тамтешніх громад, цьогоріч спрямували понад 7,5 млн гривень (7 686 268). Шість субвенцій отримав і 97 виборчий округ (до його складу входять міста Березань і Бровари, а також територія колишнього Баришівського та частина Броварського районів). У грошовому еквіваленті туди надали 10 млн гривень. На третьому місці за кількістю виділених субвенцій – 95 виборчий округ (місто Ірпінь та частина Києво-Святошинського району). Для розвитку цих громад, держава передала у місцеві бюджети 4 грошові трансферти загальною сумою у понад 11 млн гривень. Однак, за кількістю отриманих коштів лідерські позиції утримує 96 виборчий округ (міста Буча і Славутич, а також території колишнього Бородянського, Вишгородського, Іванківського і Поліського районів). Там у громади пішло три субвенції сумою у понад 18 млн грн. Таку ж кількість субвенцій отримав і 91 ВО (територія Фастова, а також колишнього Макарівського і Фастівського і частини Києво-Святошинського районів). На окремі громади цієї території виділили майже 10 млн грн. Натомість по одній субвенції отримали 93 ВО (до його складу входять Переяслав і Ржищів, а також території колишніх Богуславського, Кагарлицького, Миронівського і Рокитнянського районів) та 94 ВО (міста Васильків і Обухів, а також території відповідних районів). Вони отримали більше 2 млн та 10 млн гривень відповідно.

А що ж депутати?

Зважаючи на те, що народні обранці беруть активну участь у формуванні та виділенні державних субвенцій, ОПОРА проаналізувала і цей аспект. Зазначимо, що більшість нардепів, які отримали кошти для розвитку громад у своїх округах – це представники монобільшості, фракції «Слуга народу». Серед них – Ольга Василевська-Смаглюк, Олександр Горобець,  Микола Галушко, Олег Дунда та Валерій Колюх. Ба більше, ще два обранці, які отримували субвенції для своїх округів – в минулому представники тої ж таки «Слуги народу». Йдеться про нині позафракційного депутата Олександра Дубінського та представницю «За майбутнє» – Анну Скороход. Вони, до речі, отримали по одній субвенції.

Якщо ж говорити про лідерів за кількістю отриманих державних субвенцій для округу, то на Київщині перші позиції посідає Валерій Колюх. Для свого ВО 92 він отримав їх 9.

Натомість, якщо дивитися на лідерство у розрізі суми, то найвищий показник у депутатки від «Слуги народу» Ольги Василевської-Смаглюк – 18,5 млн гривень для ВО 96.  Тим часом у «грошовому еквіваленті» отриманих субвенцій, найнижчий показник – у Анни Скороход. Для ВО 93 вона отримала трохи більше 2 млн гривень.

Що було минулого року

За  першу половину 2021 року Київщина отримала 70 млн гривень державних коштів для соціально-економічного розвитку своїх громад. Більшість цих грошей, а саме 28,1 млн грн, направили на сферу ЖКГ та розвиток інфраструктури. Для порівняння, у минулому 2020 році, для Київської області було виділено 80 субвенцій на загальну суму майже 80 млн гривень. Минулоріч, за кількістю субвенцій, залучених в округ, також лідирував депутат від «Слуги народу» Валерій Колюх. Для 92 ВО округу він отримав 23 субвенції на суму майже 16,5 млн грн. Серед сфер, на які виділялися державні кошти у минулому році, на перших місцях – придбання медичного обладнання, а також ремонт та реконструкція доріг та об'єктів інфраструктури.