Отримавши монобільшість два роки тому, Володимир Зеленський обіцяв кардинально змінити країну. Чи вдалося йому це і чи готові були народні обранці підтримати ініціативи президента?

У парламенті нинішнього IX скликання Дніпропетровська область представлена 17 депутатами-мажоритарниками. Абсолютна більшість з них (16) представляють партію «Слуга народа», і тільки один, Дмитро Шпенов, не входить ні до якої фракції. Хоча є близьким другом Олександра Вілкула і підтримує його команду. Цікаво, що саме Дмитро Шпенов, що переміг по 37 виборчому округу (Криворізький район), є єдиним депутатом який обирався в ВР починаючи з 2007 р. (VI скликання). Всі інші депутати обралися в Раду вперше.

Крім того, в Раді IX скликання 7 депутатів, обраних за партійними списками,мешкають на Дніпропетровщині. Шість із них: Микита Потураєв, Владлен Нелюдов, Денис Маслов, Юрій Кісєль та Оксана Дмитрієва обрані за списками партію «Слуга народа», та Володимир Кабаченко за списками ВО «Батьківщини».

Крім явної переваги пропрезидентської партії, можемо говорити також про гендерну нерівність депутатського складу. З 24 депутатів, що представляють Дніпропетровщину, жінки тільки троє: мажоритарниці Ганна Лічман і Олена Криворучкіна та обрана за партійними списками Оксана Дмитрієва.

Законопроєкти

Лідером з законотворчої діяльності серед депутатів регіону можна вважати Микиту Потураєва, що подав аж 175 законопроектів. На другому місці В’ячеслав Медяник з кількістю 119.

На почесному третьому місці позафракційний Дмитро Шпенов, в копилці якого 106 законопроектів, серед яких законопроекти, пов’язані з правовими ініціативами в Донецькій, Луганській областях, а також внесення змін до Податкового, Митного та Бюджетного кодексів. Саме Дмитро Шпенов є одним з співавторів скандального проекту Закону № 1102, «Про визнання таким, що втратив чинність, закону України про мову»  та №1093 про створення та функціонування вільної економічної зони «Донбас». Ще один аспект, якому Дмитро Шпенов приділяє неабияку увагу – Земельний кодекс України. Як мінімум 6 проектів законів, поданих депутатом, стосуються саме врегулювання земельного питання. Це може бути пояснено бажанням сподобатися цільовій виборчій аудиторії, адже округ, який представляє Дмитро Шпенов, в більшості представлений аграріями. Ще один цікавий факт – саме Дмитро Шпенов був ініціатором законопроекту про місцевий референдум, що було повернуто на доопрацювання в лютому 2020 року. Більше половини цих законопроектів, а саме 61, були подані 29.08.2019 року. Після цього продуктивного для активність Дмитра Шпенова помітно знизилася аж так, що наразі він вважається лідером серед депутатів-прогульників від Дніпропетровського регіону.

Найменше законопроєктів подав Юрій Корявченков, в послужному списку якого всього 33 законопроєкти.

Виступи

Найбільш красномовним з депутатів від Дніпропетровщини виявився Володимир Кабаченко, обраний за партійними списками «Слуга народу»). Він брав слово аж 84 рази – 76 разів з місця і 8 з трибуни.

В прямому сенсі не сказали ні слова Володимир Захарченко, Денис Герман, Владислав Бородін і Сергій Северин. В їх послужному списку нуль промов.

Цікаво проаналізувати статистику виступів народних обранців з Дніпропетровщини. Для деяких із них існували по-справжньому «болючі» теми. Так, наприклад, Володимир Кабаченко по 5 разів брав слово з місця під час обговорення змін до ЗУ «Про запобігання корупції» та деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

Олександра Трухіна «зачепила за живе» тема внесення змін до ЗУ «Про державний бюджет України на 2020 рік» (щодо реалізації положень ст.11 ЗУ «Про ринок природного газу») , що вилилося в 10 виступів з трибуни під час обговорення.

Максим Бужанський протягом 15 хвилин 5 разів брав слово для виступу з трибуни під час висловлення недовіри Генеральному прокуророві Роману Рябошапці

Відвідування сесій

Абсолютним чемпіоном по відвідуванням залишається Владлен Неклюдов. Він за 2 роки не пропустив ні одного засідання ВР. А найменше з’являвся на засіданнях Дмитро Шпенов. Його абсолютний антирекорд – 67% відвідувань.

Діяльність комітетів

В Верховній Раді IX скликання 23 комітети. Депутати з Дніпропетровщини беруть участь в 11 з них. Найбільше народних обранців з Дніпропетровщини задіяні в комітетах, пов’язаних з юриспруденцією. Так, в Комітеті ВРУ з питань правоохоронної діяльності задіяні 5 депутатів: Максим Бужанський, В’ячеслав Медяник, Володимир Захарченко, Владислав Бородин та Владлен Неклюдов. а в комітеті ВРУ з питань правової політики ще 3 депутатів: Сергій Демченко, Дмитро Шпенов, Денис Маслов.

Загалом серед обранців з Дніпропетровської області два голови Комітетів ВРУ: Микита Потураєв - Голова комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики та Юрій Кісєль - Голова комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури. Та 5 заступників голів Комітетів: Дмитро Кисилевский - заступник голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку, Юрій Мисягін - заступник голови Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Олена Криворучкіна - заступниця голови Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування, Олександр Трухін - заступник голови Комітету ВРУ з питань бюджету та Оксана Дмітрієва - Заступник голови комітету ВРУ з питань здоров’я нації, допомоги та мед.страхування.

Голосування за президентські ініціативи

На останніх президентських виборах мешканці Дніпропетровщини віддали за діючого президента В.Зеленського більше 45% голосів. На позачергових виборах народних депутатів України партію «Слуга народа» підтримали більше 55% мешканців регіону. Тож Дніпропетровщина в парламенті представлена саме пропрезидентською більшістю. Якщо говорити про голосування за ініціативи президента, то депутатський склад регіону, в більшості своїй (83,5%) підтримує їх. Інші 16 % припадають на відсутніх депутатів, тих хто утримався або не голосував. За два роки роботи парламенту тільки один раз позафракційний депутат Дмитро Шпенов проголосував проти під час прийняття проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду та щодо строків повернення адміністративних справ (дата голосування 02.10.2019).

Той же Дмитро Шпенов разом зі своїм одіозним колегой Максимом Бужанським, найчастіше, по 8 разів, серед народних обранців регіону натискали кнопку «Утриматися». А ось лідером схвального голосування можна назвати депутатів Ганну Лічман і В’ячеслава Медяника, які підтримали найбільшу кількість  президентських ініціатив. Мінімальна кількість голосувань «за» серед членів фракції, 75% – у  Владислава Бородина.А взагалі найменше «за» голосував Дмитро Шпенов.

Під час президентства Петра Порошенко існувала зовсім інша картина голосування депутатів з Дніпропетровщини. Підтримували ініціативи очільника держави тільки 41% депутатів, а ще 30% були відсутні на засіданні. Не голосували 20%, проти були близько 2,5%. Найбільш лояльними до президентських ініціатив Петра Порошенко виявилися Олег Кришин, депутат від Народного фронту та Іван Куліченко, член фракції Європейська солідарність. Найрідше з Петром Олексійовичем погоджувалися позафракційні Дмитро Ярош та Андрій Денисенко. Лідером серед противників президентських ініціатив виявилися Дмитро Шпенов та Костянтин Павлов. А найменше кнопку «проти» нажимав Андрій Денисенко.