ОПОРА у рубриці “Законопроєкт тижня” продовжує інформувати про важливі законодавчі ініціативи, які реєструються чи розглядаються на поточному тижні у Верховній Раді або підписані Президентом України. У цій рубриці ми не оцінюємо сам законопроєкт, лише інформуємо про його зміст.

18 травня в парламенті було зареєстровано два законопроєкти з реєстраційним №5502 та №5503, які пропонують визнання таким, що втратив чинність, ЗУ “Про створення вільної економічної зони “Крим” та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України” та внести відповідні зміни до ряду законів, у тому числі Митного кодексу України.

Ініціатором законопроєктів став депутат з фракції “Голос” Рустем Умеров та група з 59 депутатів з усіх фракцій та груп, крім фракції “Опозиційної платформи - За життя” та ВО “Батьківщина”.

У пояснювальних записках до законопроєктів йдеться, що запроваджені законом про вільну економічну зону “Крим” обмеження призвели до дискримінації громадян України, які залишилися проживати на тимчасово окупованій території чи мають зареєстроване місце проживання на цій території. Зокрема, “статус нерезидентів” призвів до обмежень доступу до банківських послуг на підконтрольній Уряду України території.

Також автори зазначають, що Радою ЄС запроваджено санкції проти Росії, а саме заборонено імпорт продукції з тимчасово окупованої території до країн ЄС. Водночас в українському законодавстві залишається дозволеним, хоча і з обмеженнями, ведення господарської діяльності з тимчасово окупованою територією, що суперечить публічній позиції держави в сфері санкційної політики та політики невизнання. 

Проєкт закону №5502 пропонує внести зміну у ряд законопроектів, зокрема, у Закон України “Про забезпечення прав і свобод та правовий режим та тимчасово окупованій території України”. Зокрема, законопроєкт передбачає, що: 

  • На адміністративній межі між тимчасово окупованою територією та іншою територією України запроваджується тимчасовий прикордонний контроль.
  • Здійснення господарської діяльності юридичними особами та фізичними особами-підприємцями, місцезнаходження (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія, дозволяється виключно після зміни їхньої податкової адреси на іншу територію України.
  • На період  тимчасової окупації поставка (ввезення/вивезення) товарів (робіт, послуг) з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію заборонена.
  • Здійснення водопостачання на тимчасово окуповану територію забороняється до відновлення на цій території конституційного ладу України.

Законопроєкт №5503 пропонує внести зміни до Митного кодексу України. Зокрема, проєкт закону передбачає, що до закінчення режиму тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя мито не справляється з операцій фізичних та юридичних осіб з переміщення товарів з та на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Нагадаємо, що 27 вересня 2014 року набрав чинності Закон “Про створення вільної економічної зони “Крим” та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України”. 

Закон передбачає, що вільна економічна зона (ВЕЗ) створюється в рамках двох адміністративно-територіальних одиниць України: АР Крим та міста Севастополь. Поставка товарів з вільної економічної зони “Крим” на іншу територію України здійснюється в митному режимі імпорту. Поставка товарів, які мають статус українських товарів, з іншої території України на територію  вільної економічної зони “Крим” прирівнюється до митного режиму експорту.

Що стосується товарів, які відповідають критеріям повністю вироблених, достатньо перероблених чи ввезені на митну територію України та випущені для вільного обігу на тимчасово окупованій території України, вважаються товарами походженням з України та вільно переміщуються на іншу територію України без застосування будь-якого мита.

У вересні 2015 року розпочалася безстрокова громадська акція “Блокада Криму”, яку ініціювали кримськотатарські та українські активісти. Акція полягає в блокуванні транспортних перевезень та електропостачання на окупований український півострів. Після того, як у січні 2016 року розпочала діяти постанова уряду України про обмеження поставок товарів до окупованого Криму та з Криму акцію перевели у формат спостереження.

Щороку 18 травня Україна вшановує пам'ять кримських татар-жертв депортації 1944 року.