Народні депутати поточного скликання обрані від Запорізької області більш прихильно ставляться до законодавчих ініціатив Володимира Зеленського, ніж їхні колеги VIII скликання до законопроєктів Петра Порошенка. Серед мажоритарників зафіксований лише один випадок голосування проти. Поширеною практикою волевиявлення політиків є невзяття участь у голосуванні попри участь у сесійній залі.

За підсумками парламентських виборів у серпні 2019 року повноваження народних депутатів від Запоріжжя отримало дев’ять мажоритарників, ще троє кандидатів пройшли за партійними списками. Першу групу склали 7 представників політичної партії «Слуга народу», і по одній людині від політсил «Опозиційна платформа – За життя» та «За майбутнє». Після виборів 2014 року область у Верховній Раді представило 4 мажоритарника з фракції партії «Блок Петра Порошенка» (Петро Сабашук, Ігор Артюшенко, Микола Фролов, Сергій Валентиров). Три члени депутатської групи «Воля народу» (Вячеслав Богуслаєв,  Олександр Пономарьов, Володимир Бандуров). Член депутатської фракції партії «Опозиційний блок» Євген Балицький та позафракційний Вадим Кривохатько. Відтак кількість членів пропризидентських партій в двох скликаннях депутатів змінилася з 36% до 63%.

Активність у сесійні залі депутатів поточного скликання досліджувалася за кількома параметрами. Враховувалася їхня присутність під час голосування, а також позиції за ухвалення законопроєкту, проти цього, не взяття участі у голосуванні та утримання від прийняття рішення.

Таким чином з’ясувалося, що найчастіше під час голосування був відсутнім у сесійній залі Сергій Мінько від партії «За майбутнє». І він єдиний з мажоритарників від Запорізької області, хто станом на середину травня 2021 року голосував проти. Випадок зафіксований 10 вересня 2019 під час поіменного голосування за проєкт «Закону про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)» (цього ж дня він був ухвалений). Для прикладу, найбільша кількість голосувань проти законотворчих ініціатив президента серед поточного скликання від Запорізької області належить Володимиру Кальцеву. Цей політик обраний за списком партії «Опозиційна платформа – За життя» висловлював таку позицію тричі.

Його колега мажоритарник Олександр Пономарьов від цієї ж партії лідирує за тим, скільки разів не брав участь у голосуванні попри те, що перебував у сесійній залі – це 54 випадки. Практика утримання від висловлювання позиції є менш поширеною. Нижче подаємо дані про кожного політика за абетковим принципом:

Геннадій Касай від партії «Слуга народу» був відсутнім під час голосування 28 разів, двічі не голосував, жодного разу не утримувався згідно передбаченої для цього процедури.

Павло Мельник від партії «Слуга народу» був присутнім під час голосування за законопроєкти Володимира Зеленського, утримався двічі і один раз не голосував.

Встановлено 43 випадки  відсутності у сесійній залі Сергія Мінька від партії «За майбутнє». За законопроєкти президента не голосував 15 разів і 18 утримався від цього. Як вже згадувалося – висловив свій голос проти ухвалення одного з законів.

Марина Нікітіна від партії «Слуга народу» була відсутня 6 разів і 1 один раз утрималася під час голосування. Випадків не голосування попри присутність у сесійній залі не встановлено.

Також вже згаданий Олександр Пономарьов від партії «Опозиційна платформа – За життя» був відсутнім 25 разів. Утримався у 26 випадках і у 54 – не голосував.

Роман Соха від партії «Слуга народу» не голосував двічі і 9 разів через відсутність у залі. Також двічі утримувався від висловлювання позиції.

Євген Шевченко з цієї ж політисили був відсутнім під час голосування 14 разів. Встановлено 1 випадок не голосування і 5, коли він утримався.

Сергій Штепа від «Слуга народу» не має випадків відсутності під час голосування за законопроєкти Володимира Зеленського. Натомість двічі не голосував і тричі утримувався від цього

Юлія Яцик від «Слуга народу» була відсутня під час 18 голосувань, 4 рази не голосувала і 4 рази утрималася.

Відтак найбільшу прихильність законотворчим ініціативам Володимира Зеленського висловили члени пропризидентської партії «Слуга народу» Павло Мельник (98%) та Сергій Штепа (97%). А найнижча підтримка встановлена у Сергія Мінька (34%)   та Олександра Пономарьова (22%). При цьому серед депутатів попереднього скликання загальні показники підтримки законопроєктів тогочасного президента Петра Порошенка нижчі. Верхні позиції рейтингу підтримки посідають Ігор Артюшенко (98%) та Микола Фролов (82%), а нижчі Вячеслав Богуслаєв (6%) та Євген Балицький (25%).

Близько 20% законопроєктів Володимира Заленського ухвалені одночасно повним складом запорізьких депутатів-мажоритарників та обраних за партійними списками. Також помічено кілька особливих прецедентів. Один з них зафіксований 5 травня 2020 року під час третього голосування за проєкт «Закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування». З повного складу депутатів Верховної Ради за нього проголосувало 22 людини. Переважна більшість утрималася від визначення «за» чи «проти». Серед депутатів обраних в округах та за партійними списками від Запорізької області утрималися Геннадій Касай, Роман Соха, Євген Шевченко, Сергій Штепа, Олександр Пономарьов, Юлія Яцик, Павло Мельник, Марина Нікітіна, Михайло Крячко та Артем Кунаєв. Не голосували Сергій Мінько та Володимир Кальцев.

Схожа ситуація відбулася 1 грудня 2020 року під час голосування про поправку №3 до проєкту «Закону про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями». Тоді свої голоси «за» віддало 89 від загальної кількості нардепів. Утрималися – 177 політиків. Серед парламентарів із Запорізької області Олександр Пономарьов не голосував, а Геннадій Касай був відсутній. Всі інші утрималися.