20 травня минає два роки з моменту інавгурації шостого Президента України Володимира Зеленського. ОПОРА дослідила якою мірою народні депутати-мажоритарники Черкаської області підтримують законодавчі ініціативи гаранта конституції та порівняла ці показники з аналогічними у п’ятого Президента України Петра Порошенка.

Загальні дані

Загалом за перші два роки роботи Володимир Зеленський зареєстрував 133 проєкти законів. При чому 18 з них було внесено у перший день роботи Верховної Ради ІХ скликання. Для порівняння, за відповідний період Петро Порошенко зареєстрував 81 законопроєкт.

Кількість ухвалених законопроєктів авторства Володимира Зеленського  – 80, що становить  60,2% від загальної кількості. Окрім того наразі ще майже 13% його ініціатив опрацьовуються в комітетах, 12% очікують розгляду, 4,5% готуються на друге читання, а ще 3,8% знято з розгляду. Ще 7% ініціатив перебувають на інших стадіях розгляду: пропозиції враховано, розгляд відкладено, очікує на друге читання тощо.

За аналогічний період в каденцію Петра Порошенка із 81 було ухвалено 69 законопроєктів його авторства, себто 85%.

Підтримка регіонами в цілому

Найвищий рівень підтримки ініціатив Володимира Зеленського продемонстрували мажоритарники з Миколаївської – 95,6%, Чернівецької – 91,6% та Житомирської областей – 88,5%. А найменше підтримували проєкти законів нинішнього президента обранці з Волинської та Донецької областей – трохи більше 34%.

Найчастіше  “проти” ініціатив Володимира Зеленського голосували представники Луганської (4,8%), Львівської (4,7%) та Донецької областей (4,3%).

Якщо порівнювати ці показники із Петром Порошенком, то найактивніше підтримували його законодавчі ініціативи Житомирська (86,4%), Чернівецька (85,4%) та Вінницька (83,7%) області. Натомість найменший рівень підтримки продемонстрували Донеччина (28,3%), Луганщина (27,2%) та Харківщина (24,2%).

“Проти” ініціатив п’ятого Президента найбільше голосували мажоритарники з Луганської (4%) та Донецької областей (3,1%).

Підтримка ініціатив Зеленського мажоритарниками Черкащини

Рівень підтримки законодавчих ініціатив Володимира Зеленського мажоритарниками Черкащини*, склав 68,7%. У 15,7% випадків загалом той чи інший депутат був відсутній під час голосування, у 12,1% – не голосував і у 3,3% утримався.

Лише один раз було проголосовано проти. Мажоритарник від 198 ОВО із центром у м. Сміла, (до 20 червня 2020-го року позафракційний, а нині представник депутатської групи “Партія “За Майбутнє”) Сергій Рудик 25  серпня 2020-го року проголосував проти законопроєкту Про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником та Національним банком України як Агентом Позичальника та Європейським Союзом як Кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 1 мільярда 200 мільйонів євро).

Загалом же рівень підтримки Сергієм Рудиком законодавчих ініціатив президента склав 31,7%. Себто 32 рази він голосував “за”. Під час 51 голосування (50,5%) він був відсутнім, під час десятьох (9,9%) - утримався і ще під час семи (6,9%) був присутнім в залі, однак не голосував.

Тут слід згадати, що через проблеми з підрахунком голосів на ОВК Сергій Рудик отримав депутатські повноваження лише 12 листопада 2019-го року, а не наприкінці серпня, як більшість його колег. У зв’язку з цим він не мав ніякої змоги брати участь у 24 голосуваннях за законодавчі ініціативи Володимира Зеленського.

Ще нижчий рівень підтримки ініціатив Президента – 24,8% – продемонстрував мажоритарник від ОВО №200 із центром в м. Умань Антон Яценко, який до 16 лютого 2021 року представляв депутатську групу “Партія “За майбутнє”, а 16 травня цього року приєднався до фракції партії ВО “Батьківщина”.

31 раз Антон Яценко голосував “за”. Не голосував, будучи присутнім у залі, у 60% випадків, тобто під час 75 голосувань. Під час 13 голосувань (10,4%) нардеп був відсутнім і 6 разів (4,8%) утримувався.

Решта ж мажоритарників від Черкащини представляють у Верховній Раді президентську фракцію партії “Слуга Народу” і куди активніше підтримують законодавчі ініціативи Володимира Зеленського.

Рівень підтримки депутатки від 194 ОВО (Придніпровський р-н міста Черкаси) Любов Шпак склав 78,4%, себто 98 разів мажоритарниця голосувала “за”. Під час 21 голосування (16,8%) вона була відсутньою, чотири рази (3,2%) не голосувала і двічі (1,6%) утрималась.

Нардеп від 199 ОВО із центром в м. Жашків Сергій Нагорняк підтримував ініціативи Президента у 86,4%, себто тис кнопку “за” 108 разів. Під час 15 голосувань (12%) депутат був відсутнім і двічі (1,6%) “утримувався”.

Рівень підтримки Володимира Зеленського мажоритарником від 196 ОВО із центром у Корсуні-Шевченківському Андрієм Стріхарським склав 88,8%. Депутат проголосував “за” 111 разів. Під час 11 (8,8%) голосувань був відсутнім, двічі (1,6%) утримувався і одного разу не голосував.

Найактивніше ж підтримував ініціативи Президента депутат від 195 ОВО із центром  у Соснівському районі міста Черкаси Олег Арсенюк. Його рівень підтримки склав 95,2%. Кнопку “за” депутат натискав 119 разів. Лиш тричі (2,4%) був відсутнім, двічі утримувався і одного разу не голосував.

* – При обчисленнях не враховано голосувань депутата від 197 ОВО із центром в місті Канів, члена парламентської фракції партії “Слуга Народу” Олександра Скічка, позаяк цьогоріч у січні Володимир Зеленський призначив його головою Черкаської ОДА, а 9 квітня на окрузі призначили проміжні вибори народного депутата.

Загалом же, у понад 90% випадків натискали на кнопку “за” під час голосувань за ініціативи Володимира Зеленського 115 народних депутатів, а це понад 27% від загального складу ВР. Рівень підтримки у понад 98% продемонстрували дев’ятеро депутатів із фракції “Слуга народу”: Дмитро Соломчук, Андрій Жупанин, Артем Культенко, В'ячеслав Медяник, Георгій Мазурашу, Ігор Копитін, Максим Павлюк, Роксолана Підласа та Юрій Камельчук.

А до списку лідерів за показником голосувань “проти”  входять виключно представники “Опозиційної платформи – За життя”: Юрій Загородній – 20,8%, Олександр Качний – 20%, Василь Німченко – 18,4%, Олександр Лукашев – 18,4%, Олександр Колтунович – 17,6%, Анатолій Бурміч та Михайло Макаренко – по 16%, Григорій Мамка та Сергій Дунаєв – по 15,2%.

Підтримка мажоритарниками Черкащини ініціатив Порошенка

Після позачергових виборів 2014 року лише двоє із семи обраних на Черкащині мажоритарників були представниками президентської фракції, відтак і рівень підтримки ініціатив п’ятого Президента в регіоні склав 50,6%. У 30,8% хтось із депутатів не голосував, у 16,8% був відсутній, в 1,4% утримувались і лише двічі голосували проти.

Тут знову відзначився мажоритарник від 198 ОВО Сергій Рудик, який у попередньому скликанні спочатку був позафракційним, а у квітні 2016 приєднався до фракції партії “Блоку Петра Порошенка”. Ще будучи позафракційним, депутат голосував проти Закону Про внесення зміни до статті 10 Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" та проти Закону Про виконавче провадження. Загалом же, рівень підтримки законодавчих ініціатив Петра Порошенка Сергієм Рудиком склав 64,4%.

Найбільше ж п’ятого Президента підтримували представники його фракції у Верховній Раді мажоритарники від 194 ОВО Олег Петренко та від 197 ОВО Владислав Голуб. У квітні 2017-го обидвоє вийшли із фракції БПП, однак рівень підтримки законодавчих ініціатив Петра Порошенка  у перші два роки каденції склав 90,1%.

Рівень підтримки від мажоритарника зі 196 ОВО, члена депутатської групи “Партія “Відродження” Валенитина Ничипоренка склав 39,6%. Не голосував депутат, будучи присутнім у залі, у 33,7% випадків, під час більш ніж чверті голосувань був відсутній і одного разу утримався.

Його колега по депутатській групі, мажоритарник від 200 ОВО Антон Яценко голосував “за” ініціативи Порошенка у 33,7% випадків. Більш ніж половину голосувань він проігнорував будучи присутнім у залі, а у 15% був відсутній.

Мажоритарник від 199 ОВО, теж із групи партії “Відродження” Геннадій Бобов підтримував ініціативи тодішнього Президента у 19,8% випадків. Був відсутній під час  41,6% голосувань, 35,6% проігнорував, будучи в залі, і тричі утримувався.

Найменше ж підтримки законодавчі ініціативи Петра Порошенка мали від нардепа зі 195 ОВО, теж члена групи “Партія “Відродження” Володимира Зубика. Нардеп голосував “за” у 16,8% випадків. Майже три чверті голосувань він пропустив, будучи в залі, а під час 10,9% голосувань був відсутнім.

Загалом, у понад 90% випадків за президентські ініціативи Порошенка голосували 48 обранців. Головними прибічниками стали члени Блоку Петра Порошенка та “Народного фронту”: Іван Спориш (100%), Ігор Артюшенко (98%), Володимир Мельниченко (98%), Володимир Арешонков (97%), Віталій Корчик (97%), Сергій Мельник (97%), Олексій Порошенко (96%), Ігор Гузь (96%), Ольга Червакова (96%) та Іван Мельничук (95%).

Головними ж противниками стали представники “Опозиційного блоку”: Юрій Воропаєв – 17,8%, Сергій Матвієнков – 16,8%, Олександр Долженков – 14,9%, Василь Німченко – 12,9%, Микола Скорик – 11,9%, Дмитро Шпенов, Денис Омельянович, Олександр Нечаєв, Тарас Козак, Юрій Мороко – по 10,9%.