Народний депутат Валерій Стернійчук підтримав 91,2% законодавчих ініціатив чинного президента Володимира Зеленського, а нардеп Ігор Гузь – 96,6% законопроєктів президента Порошенка. Водночас волинські нардепи майже не голосують проти президентських ініціатив. Такими виявились результати дослідження Громадянської мережі ОПОРА щодо підтримки волинськими народними депутатами законопроєктів, запропонованих двома останніми українськими президентами.

У дослідженні враховувалися результати голосувань:

  • п’ятьох чинних нардепів-мажоритарників, які представляють Волинську область у парламенті, зокрема, Ігоря Гузя (ОВО №19, депутатська група «За майбутнє»), В’ячеслава Рубльова (ОВО № 20, фракція «Слуга народу»), Степана Івахіва (ОВО №21, депутатська група «За майбутнє»), Ігоря Палиці (ОВО №22, депутатська група «За майбутнє»), Ірини Констанкевич (ОВО №23, депутатська група «За майбутнє»);
  • чотирьох нардепів-мажоритарників попереднього скликання: Ігоря Гузя (ОВО №19, фракція «Народний Фронт»), Сергія Мартиняка (ОВО №20, депутатська група «Воля народу»), Степана Івахіва (ОВО №21, депутатська група «Воля народу») та Ігоря Лапіна (ОВО №22, фракція «Народний Фронт»);
  • народного депутата попереднього скликання Юрія Савчука, обраного за списком політичної партії «Народний Фронт» та чинного нардепа Валерія Стернійчука, обраного за списком політичної партії «Слуга народу».

Президентські законопроекти: регіональний рівень їх підтримки волинськими парламентарями

Минуло два роки від дня, коли Володимир Зеленський офіційно набув повноважень Президента України. За цей період він вніс на розгляд парламенту 133 законопроєкти (без урахування проєктів постанов). П’ятеро нардепів-мажоритарників, які представляють Волинську область у парламенті, зокрема, Ігор Гузь, В’ячеслав Рубльов, Степан Івахів, Ігор Палиця та Ірина Констанкевич  натискали кнопки «За» під час більше, ніж третини голосувань (34,6%) за законопроєкти Володимира Зеленського.

Разом з тим, під час 23,8% голосувань за ініціативи президента волинські мажоритарники були відсутні, у 32,2% випадків – не голосували, у 9,3% випадків – утримались від голосувань. Водночас, волинські парламентарі вкрай рідко висловлювалися проти законопроєктів Володимира Зеленського. Таких випадків було зафіксовано 2, що становить лише 0,3% від загальної кількості голосувань за президентські ініціативи.

За такий же самий період (перші 2 роки президентства) п'ятий Президент України Петро Порошенко вніс на розгляд парламенту 81 законопроєкт. Дві третини голосувань за його ініціативи отримали підтримку серед волинських нардепів VIII скликання – 66,3% голосів «За». Враховувались голосування чотирьох нардепів-мажоритарників – Ігоря Гузя, Сергія Мартиняка, Степана Івахіва та Ігоря Лапіна. Голосування екс-нардепа Ігоря Єремеєва не враховувались через дострокове припинення його депутатських повноважень у зв'язку зі смертю ще до завершення дворічного періоду президентства Порошенка.

Проти законопроєктів попереднього президента волинські парламентарі голосували лише у 0,2% випадків, не голосували – у 14,6% випадків, утримались від голосувань – у 0,7% випадків. Також під час 18,1% голосувань нардепи були відсутні.

Свій рівень підтримки висловили президентським ініціативам нардепи-«списочники». Зокрема, чинний народний обранець Валерій Стернійчук, який належить до фракції «Слуга народу» у 91,2% випадків голосував за законопроєкти президента Зеленського. Ще у 0,8% випадків нардеп утримався, у 3,2% випадків – не голосував. Під час 4,8% голосувань Валерій Стернійчук був відсутній.

У попередньому скликанні єдиним нардепом, який обирався по списку партії і мав прив’язку до Волинської області, був представник «Народного Фронту» Юрій Савчук. Він підтримав законопроєкти президента Порошенка у 49,5% випадків. Під час 10,9% голосувань парламентар не голосував, а під час 39,6% голосувань – був відсутній.

Ні Валерій Стернійчук, ні Юрій Савчук жодного разу не голосували проти президентських законодавчих ініціатив.

Законопроєкти Зеленського і Порошенка: результати персональних голосувань волинських мажоритарників

Серед волинських нардепів-мажоритарників двоє – Ігор Гузь та Степан Івахів – мають статус народного депутата і VIII, і IX скликання. Відтак, обоє брали участь у голосуваннях за законопроєкти і чинного президента Володимира Зеленського, і його попередника Петра Порошенка у перші два роки їх повноважень.

Народний депутат Ігор Гузь значно частіше підтримував ініціативи попереднього президента, ніж чинного. Зокрема, відсоток його голосувань за законопроєкти Петра Порошенка становить 96%, в той час як за ініціативи Володимира Зеленського нардеп голосував у 54,4% випадків.

Разом з тим, під час голосувань за законодавчі ініціативи Петра Порошенка Ігор Гузь жодного разу не голосував проти, не висловлював позиції «утриматися» чи «не голосувати», натомість, під час 4% голосувань був відсутній. Щодо законопроєктів Володимира Зеленського нардеп у 0,8% випадків висловився проти, у 13,6% випадків – утримався, у 10,4% випадків – не голосував. Ще під час 20,8% голосувань за ініціативи чинного президента Ігор Гузь був відсутній.

Народний депутат Степан Івахів підтримав законодавчі ініціативи Петра Порошенка у більше, ніж половині випадків  (51,5% голосувань «За»). Натомість вкрай рідко нардеп підтримував законопроєкти чинного президента – лише у 5,6% випадків. Водночас, Степан Івахів жодного разу не висловлювався проти законодавчих ініціатив ні Порошенка, ні Зеленського.

Парламентар утримався від голосування за законопроекти Петра Порошенка в 1% випадків та у 3,2% випадків – під час голосування за ініціативи Володимира Зеленського. Позицію «не голосувати» Степан Івахів висловив у 28,7% випадків під час голосувань за законопроєкти Порошенка та у 54,4% випадків – за законопроєкти чинного президента. Ще під час 18,8% голосувань за ініціативи Петра Порошенка та 36,8% - за ініціативи Володимира Зеленського нардеп був відсутній. 

Чинні нардепи-мажоритарники Вячеслав Рубльов та Ірина Констанкевич мають приблизно однаковий рівень підтримки законодавчих ініціатив президента Зеленського – 55,2% та 52% відповідно. Також вони жодного разу не натискали кнопку «проти» під час розгляду президентських законопроєктів у залі засідань. Ірина Констанкевич у 23,2% випадків утрималась від голосування, у 17,6% випадків не голосувала і у 7,2% випадків була відсутня. Вячеслав Рубльов, у свою чергу, був відсутній під час 35,2% голосувань, під час 6,8% – не голосував, ще у 3,2% випадків утримався від голосування. 

Низький рівень підтримки президентським законопроєктам висловив під час голосувань нардеп Ігор Палиця, голосуючи позитивно лише у 5,6% випадків. Під час 0,8% голосувань парламентар висловився проти ініціатив президента. Найчастіше – у 71,2% випадків – нардеп обирав позицію не голосувати. Ще під час 3,2% голосувань утримався і у 19,2% випадків був відсутній.

Досить високий рівень підтримки своїх законодавчих ініціатив отримав Петро Порошенко від нардепа попереднього скликання Ігоря Лапіна – 78,2%, а також посередній показник підтримки законопроєктів від нардепа VIII скликання Сергія Мартиняка – 39,6%. В 1% випадків Сергій Мартиняк висловився проти, в той час як Ігор Лапін жодного разу проти не голосував. 

Також під час 1% голосувань Сергій Мартиняк утримався, у 23,8% випадків не голосував, а під час 34,7% голосувань був відсутній.

Ігор Лапін також утримався від голосування в 1% випадків. Ще у 5,9% випадків нардеп не голосував, а під час 14,9% голосувань був відсутній.

Проти яких президентських ініціатив виступили волинські парламентарі

Серед усіх законопроєктів, які виносились на голосування в залі парламенту з ініціативи двох останніх президентів, було лише три випадки, коли хтось із волинських парламентарів висловив своє категоричне «проти». Зокрема, проти однієї законодавчої ініціативи Петра Порошенка голосував проти Сергій Мартиняк. Разом з тим, народні депутати Ігор Гузь та Ігор Палиця не підтримали по одному законопроєкту Володимира Зеленського.

Нардеп Ігор Гузь не підтримав законопроєкту чинного президента №0037 «Про ратифікацію Угоди між Україною та Республікою Білорусь про реадмісію», зареєстрованого 24 лютого 2020 року. Попри таку позицію парламентаря ініціатива стала законом, отримавши загалом підтримку більшості нардепів. Серед інших нардепів з Волині законопроєкт підтримав лише Валерій Стернійчук. Водночас, Ігор Палиця під час його розгляду був відсутній, Степан Івахів – не голосував, а Ірина Констанкевич та Вячеслав Рубльов – не голосували.

Проти законопроєкту Володимира Зеленського №1010 «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції» проголосував народний депутат Ігор Палиця. Законопроєкт був зареєстрований 29 серпня 2019 року і врешті набув чинності за підтримки більшості парламентарів.

Під час розгляду законопроєкту в залі парламенту відбулося 2 голосування. Народний депутат Ігор Гузь під час одного голосування утримався, під час іншого – був відсутній. Нардеп Степан Івахів в одному випадку не голосував, в іншому - утримався. Також під час обох голосувань Ірина Констанкевич утрималася, а Вячеслав Рубльов та Валерій Стернійчук законопроєкт підтримали.

Сергій Мартиняк проголосував проти законопроєкту Петра Порошенка №2508а «Про внесення зміни до Податкового кодексу України (щодо приватних виконавців)», який був зареєстрований 14 серпня 2015 року. Цей законопроєкт в кінцевому результаті не був підтриманий загалом народними депутатами і не набув чинності. Інші народні депутати, які представляли Волинську область у парламенті на той час, висловились щодо цієї законодавчої ініціативи президента Порошенка таким чином: Ігор Гузь проголосував «за», Ігор Лапін – утримався від голосування, Степан Івахів та Юрій Савчук – не голосували.