ОПОРА у рубриці “Законопроєкт тижня” продовжує інформувати про важливі законодавчі ініціативи, які реєструються чи розглядаються на поточному тижні у Верховній Раді або підписані Президентом України. У цій рубриці ми не оцінюємо сам законопроєкт, лише інформуємо про його зміст.

21 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку” (реєстраційний №3553). 30 березня 2021 року ухвалення цієї законодавчої ініціативи підтримало 256 народних депутатів. 

Законом передбачено, що військкомати перейменовуються у “територіальні центри комплектування та соціальної підтримки”.

Ще одна новація передбачає створення нового виду військової служби – військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. Відповідно до закону на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період для оперативного доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань призиваються громадяни України, які уклали контракт про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву. 

За даними Генштабу, обсяг резервістів на сьогодні складає 150 тисяч осіб. 120 тисяч – це оперативний резерв першої черги, ще 30 тисяч – другої. 

Збільшується відповідальність за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Крім цього, запроваджується кримінальна відповідальність за ухилення від призову в особливий період та від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів. Посилюється адміністративна відповідальність за зіпсуття військово-облікових документів чи втрата їх з необережності.

Нагадаємо, що наприкінці березня головнокомандувач ЗС України Руслан Хомчак озвучив інформацію, що Росія стягує свої війська до східних кордонів України. Країни НАТО засудили дії Росії та закликали її знизити градус напруги. 22 квітня міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що з 23 квітня Росія відводить свої війська від кордонів з Україною на місця постійної дислокації.