У період з початку каденції до березня 2020 року включно на діяльність парламентарів з Рівненщини було виділено більше 3 мільйонів гривень, більшу частину коштів складала зарплата і компенсація оренди житла: такі результати дослідження ОПОРИ. Раніше ми оприлюднювали звіт про роботу нардепів з Рівненщини протягом перших 7 місяців роботи парламенту, а тепер вирішили проаналізувати, скільки така діяльність коштувала платникам податків.

Яке матеріальне забезпечення діяльності нардепів?

Держава гарантує народному депутату необхідні умови для ефективного здійснення ним повноважень. Оскільки депутат не може займатися будь-якою, крім депутатської, оплачуваною роботою, за винятком викладацької, наукової та творчої діяльності, а також медичної практики у вільний від виконання обов'язків народного депутата час, то для забезпечення незалежності депутата в  питаннях матеріального і соціально-побутового забезпечення він прирівнюється до членів Кабміну.

Законодавством передбачено, що парламентар щомісячно:

  • отримує заробітну плату (посадовий оклад та надбавки за інтенсивність праці, вислугу років, науковий ступінь та вчене звання),
  • кошти для компенсації вартості проїзду, оренди житла або винайму готельного номера,
  • а також відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, у розмірі місячної заробітної плати народного депутата, що не підлягають оподаткуванню.

Окрім того, депутат забезпечується:

  • окремим технічно обладнаним службовим кабінетом у приміщеннях Верховної Ради України з розташуванням у ньому постійного робочого місця його помічника-консультанта,
  • окремим технічно обладнаним службовим приміщенням державної або комунальної власності з розташуванням у ньому постійного робочого місця помічника-консультанта народного депутата (для мажоритарників – у межах свого виборчого округу, для списочників – у обласному центрі або у межах області, яка закріплена за ним фракцією) (за потреби),
  • окремим пристосованим приміщенням, обладнаним засобами зв'язку для проведення зустрічей з виборцями чи звітування про свою роботу (за потреби),
  • службове авто для вирішення питань, пов’язаних із здійсненням депутатських повноважень у межах міста Києва.

Також  держава сприяє навчанню депутатів і оплачує підвищення кваліфікації, навчання у навчальних закладах, у тому числі магістратурах та аспірантурах, вивчення іноземних мов у вільний час від виконання депутатських обов'язків.

Разом з тим, народний депутат може мати до 31 помічника-консультанта. Парламентар сам визначає кількість помічників, які працюють за строковим трудовим договором на постійній основі, за сумісництвом і на громадських засадах у межах загального фонду оплати праці, який встановлюється постановою Верховної Ради.

Однак, відповідно до чинного законодавства, якщо нардеп протягом календарного місяця впродовж однієї чергової сесії парламенту без поважних причин не бере особистої участі у більш як 30% голосувань при прийнятті рішень Верховної Ради України на її пленарних засіданнях або у більш як 50% засідань парламентського комітету, до складу якого його обрано, такому депутату за розпорядженням спікера парламенту на підставі рішення регламентного комітету не відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць. 

Скільки витрачено державою на обранців області?

Відповідно до інформації, наданої парламентом на запит ОПОРИ, у період з початку каденції до березня 2020 року включно на діяльність парламентарів з Рівненщини було виділено 3 045 516,65 грн. В середньому сума витрат на одного депутата складає
380 689,581 грн.

Більшу частину виділених коштів складає заробітна плата – 2 195 586,05 грн. В середньому, за цей період депутати заробили по 274 448, 26 грн. Найвищу зарплату отримав Олександр Аліксійчук, 291 743,32 грн, найнижчу – Сергій Литвиненко – 244 969,68 грн.

Наступна за величиною стаття витрат – компенсація оренди житла, становить 442 000 грн. Половина народних обранців Рівненщини (Роман Іванісов, Сергій Литвиненко, Соломія Бобровська та Віктор М’ялик) не скористалися цією можливістю. Найдорожче обійшлася компенсація оренди житла для Олександра Ковальчука – 119 600,00 грн. Найменшу компенсацію отримав Дмитро Соломчук – 94 250 грн.

Розмір компенсації витрат на проїзд депутатів Україною становить 380 080,6 грн. В середньому, за 7 місяців роботи депутати на відшкодування такого проїзду отримали по 47 510,075 грн.

Також парламентарям компенсували вартість проїзду у межах Києва. Цим скористалися половина депутатів: Олександр Аліксійчук, Соломія Бобровська, Олександр Ковальчук та Роман Іванісов. Загальна сума виплачених коштів за цим спрямуванням становить 25 450 грн.

Щодо компенсації коштів на відрядження для помічників-консультантів депутатів, то лише Олександр Аліксійчук скористався такою можливістю. На ці потреби було виділено 2 400,00 грн.

Якщо проаналізувати витрати на конкретних депутатів, то найбільше коштів було витрачено на забезпечення роботи Олександра Аліксійчука ­– 465 513,12 грн та Олександра Ковальчука – 460 556,18 грн, а найменше –  на Сергія Литвиненка – 298 195,48 грн та Віктора М’ялика – 305 959,04.

Зауважимо, що депутатам від Рівненщини не компенсовувалися витрати на міжміські телефонні розмови та утримання приймальні.