Кабінет Міністрів Дениса Шмигаля за перші 2,5 місяці роботи показав досить низьку законодавчу активність в порівнянні з попереднім Урядом. За цей період лише один із запропонованих Кабміном законопроєктів став законом та один прийнятий в першому читанні. Також жодна із законодавчих ініціатив діючого Уряду щодо боротьби з коронавірусом не була підтримана. ОПОРА проаналізувала, наскільки активно Кабінет Міністрів України бере участь у законотворчому процесі протягом двох перших місяців роботи.

Формування складу Кабінету Міністрів

Уряд Дениса Шмигаля призначено на засіданні Верховної Ради України 4 березня 2020 року. У вступному слові новопризначений Прем’єр-міністр визначив кілька ключових напрямків роботи, серед яких:

  • перегляд бюджету держави на 2020 рік;
  • медичне забезпечення для виявлення та лікування вірусу;
  • прийняття комплексної програми на випадок поширення вірусу.

Цікаво, що з початку своєї каденції Уряд Дениса Шмигаля зіткнувся з проблемою відсутності стійкої більшості голосів для власних кадрових рішень. Так, неоднозначним виглядає той факт, що ініціатором Постанови про склад Кабінету Міністрів України Дениса Шмигаля став народний депутат Андрій Клочко. Однак, Закон «Про Кабінет Міністрів України» встановлює, що склад Уряду формується за поданням Прем’єр-міністра України. Для порівняння, ініціатором такої Постанови щодо попереднього Уряду був тодішній Прем`єр-міністр України Олексій Гончарук.

Щодо персонального складу Уряду, то варто зазначити, що 5 представників попереднього Кабміну залишилися на своїх посадах:

  • Арсен Аваков – Міністр внутрішніх справ
  • Владислав Криклій – Міністр інфраструктури
  • Михайло Федоров - Віце-прем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації України
  • Дмитро Кулеба - Міністр закордонних справ
  • Денис Малюська - Міністр юстиції.

Ще 4 міністерства залишилися без очільників – Міністерство освіти та науки, Міністерство енергетики та захисту довкілля України, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Міністерство культури.

Однак і той персональний склад Кабміну, сформований на початку березня у такому вигляді не протримався і місяця: уже 30 березня за поданням Прем’єр-міністра парламент відправив у відставку двох членів Уряду - Міністра охорони здоров’я  України Іллю Ємця та Міністра фінансів України Ігоря Уманського.

Ознакою нестійкої підтримки парламентом кадрових призначень Уряду Дениса Шмигаля стали голосування щодо призначення Сергія Марченка Міністром фінансів України та Максима Степанова Міністром охорони здоров'я України. Ці кандидатури спочатку не отримали достатньої кількості голосів для призначення, що призвело до нового їх розгляду, але вже за участі Президента України Володимира Зеленського.

Законопроєктна діяльність Уряду

Особливістю роботи Верховної Ради України у аналізований період стали карантинні обмеження, відповідно до яких парламент збирався у позачерговому режимі. Так, з 4 березня 2020 року до 20 травня 2020 року парламент проводив пленарні засідання лише 9 днів, що майже вдвічі менше за кількістю днів з пленарними засіданнями перших 2,5 місяців роботи Уряду Олексія Гончарука.

За 2,5 місяців роботи нового Кабміну, він ініціював 31 документ, серед них – 20 законопроєктів: 10 – стосуються економічної політики, 7 – правової політики, 2 – державного будівництва та 1 – галузевого розвитку.

З 20 зареєстрованих законопроєктів, Верховна Рада України розглядала лише 3 документи на позачерговому засіданні Верховної Ради України 30.03.2020 року.

З цих актів один прийнятий і підписаний Президентом, а саме:

Ще один законопроєкт прийнято у першому читанні:

І один не набрав достатньої кількості голосів, щоб бути прийнятим за основу:

Єдиний прийнятий законопроєкт Кабміну Дениса Шмигаля «Про внесення зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо безперервного забезпечення харчування військовослужбовців» (№ 3254) прийняли за досить узгодженої позиції Верховної Ради України. Так, за основу законопроєкт підтримали 300 парламентарів, в другому читанні та в цілому – 302 народних обранці.

Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо криміналізації вивезення (пересилання) через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення» (№ 3271) за основу набрав 274 голоси народних депутатів.

Натомість, підтримку законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№ 3279) при прийнятті за основу висловили лише 223 народних обранці, тож законопроєкт був відхилений.

Якщо проаналізувати фракційне голосування, то «за» ініціативи Уряду Дениса Шмигаля найчастіше голосували фракції «Слуга Народу» та група «Довіра».

Більшість фракції «Батьківщина» підтримала 2 з 3 законопроєктів Уряду, окрім Проєкту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№ 3279)

Фракції «Європейська Солідарність» та «Голос» більшістю підтримали лише Проєкт Закону «Про внесення зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо безперервного забезпечення харчування військовослужбовців (№ 3254), натомість фракція «Опозиційна платформа – За життя» - лише законопроєкт  щодо криміналізації вивезення (пересилання) через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення (№ 3271).

Щодо депутатської групи «За майбутнє», то більшість депутатів цієї групи були відсутні під час розгляду вищезгаданих актів.

Детальніше про те, як депутати голосували за законопроєкти, які ініціював Кабінет Міністрів Дениса Шмигаля можна ознайомитися на відповідній сторінці порталу rada4you.org.

Якщо порівнювати з попереднім Урядом, то законодавча «результативність» цього Кабміну значно знизилася. Так, за перших 2,5 місяці роботи Уряд Олексія Гончарука ініціював 54 законопроєкти, 6 з яких за той же період стали законами, 10 - прийняті в першому читанні або за основу.

Підготовка проєктів постанов

З початку каденції до 20 травня 2020 року Уряд зареєстрував 11 проєктів постанов, 8 з яких стосувалися кадрових питань:

  • Проект Постанови «Про призначення Петрашка І.Р. Міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України» (№ 3226) – прийнято.
  • Проект Постанови «Про Призначення Буславець О. А. Міністром енергетики та захисту довкілля України» (№ 3280) – знято з обговорення.
  • Проект Постанови «Про звільнення Уманського І. І. з посади Міністра фінансів України» (№ 3281) – прийнято.
  • Проект Постанови «Про призначення Марченка С. М. Міністром фінансів України» (№ 3282) – не прийнято.
  • Проект Постанови «Про звільнення Ємця І. М. з посади Міністра охорони здоров'я України» (№ 3283) – прийнято.
  • Проект Постанови «Про призначення Степанова М. В. Міністром охорони здоров'я України» (№ 3284) – не прийнято.
  • Проект Постанови «Про призначення Марченка С. М. Міністром фінансів України» (№ 3289) – прийнято.
  • Проект Постанови «Про призначення Степанова М. В. Міністром охорони здоров'я України» (№ 3290) – прийнято.

один – питань Програми Кабміну:

  • Проект Постанови «Про Програму діяльності Кабінету Міністрів України» (№ 3330) – надано подання комітету про доопрацювання.

один – питань бюджету:

  • Проект Постанови «Про звіт про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» - надано для ознайомлення (№ 3269).

один – захисту прав Української церкви в Криму:

  • Проект Постанови «Про деякі питання захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України) та збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги» (№ 3447) – надано для ознайомлення.

Прийнято парламентом та підписано Президентом 5 актів – всі щодо кадрових призначень. Детальніше про голосування за кадрові перестановки в Уряді можна дізнатися на відповідній сторінці порталу rada4you.org, де згруповано всі відповідні голосування

Ще 2 проєкти постанов, ініційовані Кабміном, не набрали достатньої кількості голосів, один – знятий з обговорення в сесійній залі, ще 3 – не розглядалися.

Боротьба з коронавірусом

За перших 2,5 місяці роботи Кабмін Дениса Шмигаля підготував 4 законопроєкти, спрямовані на боротьбу з коронавірусом: 3 з них стосуються правової політики, 1 – галузевого розвитку.

Один із законопроєктів прийнятий у першому читанні:

  • Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо криміналізації вивезення (пересилання) через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення» від 27.03.2020 року.

Інші 2 законопроєкти надані на ознайомлення і станом на 20 травня не розглядалися:

  • «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, в установах виконання покарань та місцях попереднього ув'язнення» від 27.04.2020,
  • «Про амністію засуджених (щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2)» від 27.04.2020 року.

Ще один – був відкликаний Урядом 25.05.2020 року:

  • «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту населення від розповсюдження інфекційних хвороб від 10.04.2020 року» (проєкт відкликано 25.05.2020)

Для порівняння зазначимо, що станом на 4 травня 2020 року Верховна Рада України прийняла в цілому 9 законопроєктів, які ініціювали народні депутати для боротьби з коронавірусом та ще 5 законопроєктів – за основу, і з них лише 1 – урядовий.

Висновок

Кабінет Міністрів України Дениса Шмигаля в перші 2,5 місяці роботи продемонстрував значно нижчий рівень залученості у законотворчий процес, ніж попередній Уряд, як з точки зору ініціювання змін до законодавства, так і з точки зору результативності у вигляді прийнятих актів. Так, лише один законопроєкт, прийнятий в цілому та один – за основу з 20 поданих актів, свідчать про те, що урядові ініціативи не є пріоритетними для Верховної Ради України. Значна кількість ініційованих документів (8 з 3, або 26%) складають кадрові призначення.

Станом на 19 травня близько третини із пропонованих Кабміном актів, які вже розглядалися парламентом, не знайшли підтримки: 1 законопроєкт з 3 розглянутих (33%) та 2 неприйнятих постанови з 7 проголосованих (29%).

Щодо ролі Кабміну у боротьбі з коронавірусом, то і в цьому питанні Уряд не демонструє законодавчої ініціативи, подавши 4 законопроєкти, лише 1 з яких уже розглядався і був прийнятий за основу. Натомість, абсолютна більшість тематичних законопроєктів, які розглядалися і схвалені Верховною Радою України, ініційовані саме народними депутатами.

Зауважимо, що найбільш послідовно ініціативи Кабінету Міністрів Дениса Шмигаля підтримує фракція «Слуга Народу» та  депутатська група «Довіра».

Довідково: «Проєкт «Депутат від А до Я»  реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа»