ОПОРА у тестовому режимі запускає нову рубрику “Законопроєкт тижня”, де ми будемо коротко розповідати про важливі законодавчі ініціативи, які реєструються чи розглядаються парламентом на поточному тижні. 

Почнемо не з коронавірусу, а з антикорупційної теми. 

Що відбулося: 

12 березня в парламенті зареєстрований проєкт Постанови (№2656/П), яким пропонується прийняти проєкт Закону про внесення змін до ЗУ "Про Національне антикорупційне бюро України" щодо підстав звільнення Директора Національного бюро за корупційне або пов'язане з корупцією правопорушення. 

Що передбачає законопроєкт:

Розширення переліку підстав, через які може бути звільнений директор НАБУ. Тепер набрання законної сили рішенням суду щодо притягнення його до адміністративної відповідальності за корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення може стати підставою для звільнення директора НАБУ.

Хто автор законопроєкту:

Олексій Гончаренко, член фракції “Європейська Солідарність”. 

Важливі факти:

5 березня в парламенті зареєстрований законопроєкт авторства Олександра Дубінського та Олександра Качури (обоє з фракції “Слуга народу”), який містить аналогічні норми, що і законопроєкт Гончаренка. Проте останній був поданий ще в грудні 2019 року.

7 лютого у Верховній Раді зареєстровано проєкт Постанови про звільнення А. Ситника з посади Директора Національного антикорупційного бюро України. Під цим документом підписалося 216 депутатів. В основному представники партії “Слуга народу” та “Опозиційної платформи – За життя”. 

У липні 2019 року Генеральна прокуратура вручила директору НАБУ Артему Ситнику адмінпротокол стосовно його відпочинку в мисливському господарстві у Рівненській області, який нібито оплатили інші люди, і правоохоронець не вказав цю суму у своїй декларації. У вересні Сарненський районний суд Рівненської області визнав Артема Ситника винним у корупційному правопорушенні.

У свою чергу Артем Ситник вважає протокол необґрунтованим, а саму справу проти нього назвав намаганням втягнути НАБУ в політичні ігри напередодні виборів.