У виборчому окрузі № 124 зареєструвалися двоє кандидатів, які представляють приватні підприємства співзвучні з «ГОЛОСом» Вакарчука. По одному кандидату ( 119 та 125 округа)х є двійники політичної партії «Слуга народу».

 

Громадська організація «СЛУГА НАРОДУ УКРАЇНИ»

24 червня ЦВК зареєструвала кандидатом у народні депутати (самовисування) у 119 виборчому окрузі (Бродівський, Буський, Радехівський райони, частина Кам’янка-Бузького району) Віталія Кравчука. Згідно з біографією, поданою на сайті комісії, йому 42 роки, безробітний, проживає у місті Броди і є головою правління громадської організації  «СЛУГА НАРОДУ УКРАЇНИ».

Станом на 26 червня у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань інформація про таку ГО відсутня. 

У телефонній розмові голова правління організації розповів ОПОРІ, що зараз ГО на реєстрації в Мінюсті. Раніше мала іншу назву і налічує понад 300 членів.

«Вона знаходилася у місті Києві. Мета - захищати громади, надавати правову підтримку, АТО допомагали. Не так дуже афішували про свою роботу, як деякі люди. Знаєте, в нас є така партія «Слуга народу». Ми не поняли якого народу. Ніхто на це не звертає увагу. Я хотів добавити того, який мій. Тобто українського. Нічого поганого ми не зробили. Плагіат ми не хочемо. Ми будемо себе позиціонувати, що це є конкретно громадська організація. Вона не є політична партія. Вона зараз в Мінюсті на реєстрації. Вони до 7 днів реєструють, вносять в реєстр. Вже день на носі.  Всі печатки є. Все серйозно. А я не планував йти у Верховну Раду. Вирішив місяць тому», - додав кандидат у народні депутати (самовисуванець) Віталій Кравчук.

На час виходу цього матеріалу, Кравчук так і не надіслав Громадянській мережі ОПОРА інформації щодо попередньої назви організації.

У цьому ж окрузі від політичної сили «Слуга народу» кандидуватиме засновник і директор підприємства з виробництва молочних продуктів Орест Кавецький.

ОПОРА поцікавилася у «ЗЕ-депутата» щодо «клона» політичної сили. «Звісно, що ми не залишимо без уваги такі неправомірні дії. Наша позиція у максимальній прозорості, повазі та чесності. Чого й очікуємо від усіх учасників виборчого процесу», - зазначив кандидат від політичної партії «Слуга народу» Орест Кавецький.

Громадська організація «Громадський рух «СЛУГА НАРОДУ»

Самовисуванцем у 125 виборчому окрузі (місто Самбір, Сколівський, Старосамбірський, Турківський райони, частина Самбірського району) 25 червня ЦВК зареєструвала Ярослава Максименка. 28-річний юнак родом з Донецька, але проживає в Києві. І є керівником проектів ГО «Громадський рух «Слуга народу». На своїй сторінці у соцмережі вказує, що працює юристом, керівником партнерів юридичної компанії «Максименко і партнери».

Цей рух зареєстрований 11 травня в місті Нікополі (Дніпропетровська область). Очолює його відповідно до статуту Віталій Лайчук. А один із співзасновників ГО «Громадський рух «Слуга народу» -  Євген Баладжаєв, який у 2015-тому кандидував до Нікопольської міської ради за списком «Європейської солідарності». Номер телефону руху «Слуга народу», який вказаний у реєстрах, не відповідає.

«Ця організація була створена ще до виборів. Вона з Президентом не зв’язана. Це є громадський рух, волонтерством займається. Я вирішив показати, що люди з Донецька не такі вже й страшні. Мені здалося, там більше шансів пройти, ніж в інших регіонах, де є олігархи. Тим більше, що в мене є друзі зі Львова. Якраз до них в гості поїжджу», - розповів кандидат у народні депутати (самовисуванець) Ярослав Максименко.  

Натомість Микола Яворський, який балотується у цьому окрузі від політичної партії «Слуга народу» про такий рух-клон чує вперше. «Нас попереджали, що можливо будуть під нашим брендом «Слуги народу» борди в зеленому фоні виставляти, писати схожі вислови, які є в нас в програмі. Про цей рух я чую вперше. Але сьогодні мені люди з міста Самбір, казали про цей рух, ви – другі.  Хтось дає нам технічних кандидатів», - зазначив кандидат від політичної сили «Слуга народу» Микола Яворський. 

Приватні підприємства «ҐОЛОС» та «ГОЛОС»

Ще два кандидати від приватних підприємств «ҐОЛОС» та «ГОЛОС», які є співзвучними з політичною партією «ГОЛОС» зареєструвалися  в 124 виборчому окрузі (місто Червоноград, Сокальський район, частина Кам’янка-Бузького району). Це кандидати Денис Варламов та Тетяна Візеренко, які є у списку зверху та знизу кандидатки від політичної сили Вакарчука Валентини Ведровської.

Валентина Ведровська, яка балотується у цьому ж окрузі від партії Вакарчука ситуацію коментує так: «Ми будемо звертатися у правоохоронні органи. Але я вже знаю, що воно не дасть ніяких результатів. Насправді законодавчого і юридичного впливу на таке не має. Є собі приватне підприємство «Голос», то й є. Ми буде роботи масову інформаційну кампанію. Надрукуємо інструкції, як людям голосувати за той «Голос», який вони хочуть голосувати. Бо ви самі розумієте, що це за технологія».

25-річний Варламов родом із Житомира, але проживає смт. Гостомель міста Ірпінь. І є заступником директора «ҐОЛОСу». За інформацією Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань приватне підприємство зареєстроване 19 червня 2019 року і розташоване у місті Києві. Серед основних видів діяльності – роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах. Директор ПП – Назар Ружицький, який вказує свою адресу проживання місто Львів.

Ружицький є адвокатом, власником товариств «УКРСЕНД ІНВЕСТМЕНТС», «УКРСЕНД ДЕВЕЛОПМЕНТС» (добування піску, гравію, глин і каоліну) та «УКРАЇНСЬКІ БЕЗПЕЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ» (збирання безпечних відходів). На світлинах у соціальних мережах Назар Ружицький фігурує з екс-нардепом 3-6 скликань Антоном Ружицьким.

Назар Ружицький підтвердив ОПОРІ є власником «ҐОЛОСу», але у телефонній розмові пояснювати, чому зареєстрував підприємство співзвучне з назвою політичної партії в час виборів, відмовився.

В то й же ж час екс-нардеп Антон Ружицький розповів, що Назар його син. «Як пояснив Назар, від його імені банально зареєстрували. Він знає хто, що. Він не вникав, бо був у відрядженні, сказав, треба, то реєструйте. Він не подумав про те, що в даній ситуації це використовується для забирання голосів в одного з лідерів політичної партії клонами. Якби він порадився, я б його запитав, який в нього інтерес і що він себе підставляє. Все буде виправлено негайно», - додав Ружицький.

Ще одна кандидатка у тому ж 124 окрузі Тетяна Візеренко проживає в Києві та є заступницею директора приватного підприємства «ГОЛОС». Воно зареєстроване 12 червня у Києві. Основний вид діяльності у сфері зав’язків з громадськістю. Власником «ГОЛОСу» є 24-річний Олександр Моісеєв.

Громадянська мережа ОПОРА хотіла поспілкуватися з власником підприємства і дізнатися про мотиви реєстрації. За номером телефону «ГОЛОСу», зазначеному у реєстрах, слухавки ніхто не підіймає.

Натомість таке ж ім’я та прізвище, як кандидатки Тетяни Візеренко, фігурує у декларації киянина Андрія Зінченка. За документом, поданим 26 квітня 2019 року, він директор Державного підприємства «Центр еколого-експертної аналітики». Засновком цього підприємства є Міністерство екології та природних ресурсів України.

Зазначимо, що Міністр Остап Семерак також кандидуватиме у 124 окрузі. Зареєстрований ЦВК як самовисуванець 22 червня.

«Мені не знайомі ці люди. Вони не є в моєму підпорядкуванні, що дуже важливо. Вони є в підпорядкуванні зовсім іншої людини і призначаються за результатами конкурсу. Я відношення до того (створення клонів політичних сил, - ред.) точно ніякого не маю. Я вважаю, що мого політичного досвіду є достатньо, щоб там кандидувати», - розповів Остап Семерак ОПОРІ.

Зазначимо, що усі четверо кандидатів, які працюють у приватних підприємствах чи представляють рухи, громадські організації, які співзвучні з політичними партіями «Голос» та «Слуга народу» кандидують в округах як самовисуванці.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській  області наголошує:

«Участь громадських об'єднань у виборчому процесі в Україні неврегульована, крім єдиного права ведення офіційного спостереження після надання такого дозволу Центральною виборчою комісією (частина 2 стаття 78). Такі організації отримують статус суб'єкта виборчого процесу. В усіх інших випадках участь громадських організацій в інтересах або в антиагітації партії чи кандидата не прописана в українському законодавстві. Проте практика показує, що часто  громадські об'єднання однакові за назвою з політичною партією або афілійовані з нею організації беруть активну участь у виборчій кампанії суб'єктів виборчого процесу. Через ці структури залучають кошти на кампанію, фінансують передвиборчу агітацію, створюють сітку агітаторів, замовляють друк агітаційної продукції, здійснюють передвиборчу агітацію тощо, що залишає багато питань щодо прозорості фінансування та відкритості виборчої кампанії таких партій. Створення афілійованих з партією громадських організацій варто розглядати як виборчу технологію. Через відсутність правового регулювання цього питання суб'єктам виборчого процесу вдається уникати відповідальності за виведення виборчого процесу у позаправове поле. 

Створення громадських об'єднань-клонів, які мають близькі до назви політичних партій або афілійованих до них організацій найменування варто розцінювати як різновид "чорної" передвиборчої технології. Очевидно, метою їхньої участі у виборчому процесі є антиагітація або дискредитація суб'єктів виборчого процесу їхніми конкурентами. Такі організації-клони подібно до кандидатів-клонів можуть намагатися відтягнути частину голосів виборців під час голосування у тих кандидатів, які висунені політичними партіями - суб'єктами виборчого процесу. Для цього технічні кандидати, які зареєстровані самовисуванцями у своїй біографічній довідці вказують, що є членами громадських організацій-клонів. Ця інформація буде відображатися у виборчому бюлетені, що гіпотетично може ввести в оману виборців, які помилково може сприйняти назву такої організації-клона за назву політичної партії - суб'єкта виборчого процесу».

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)