Донецька область – один із найбільш «гарячих» регіонів. Через постійні обстріли та складнощі майбутнього опалювального сезону без газу, водопостачання та водовідведення оголошена обов’язкова евакуація цивільного населення. До неї ж закликають і керівники новостворених 14 військових адміністрацій.

14 нових військових адміністрацій

Війна в Донецькій області триває вже 9 років. Однак зараз ситуація вкрай загострилася – окупанти щодня обстрілюють населені пункти з важкої артилерії. В області, колись найбільш густонаселеному регіоні України з понад 4 мільйонами мешканців (4056405 осіб станом на 1 лютого 2022 року), залишається близько 350 тисяч людей. І від дій місцевого самоврядування також залежать їхні якість життя, можливості доступу до медичної допомоги, рівень надання комунальних послуг тощо.

Місяць тому, 4 липня, Президент України своїм Указом №469/2022 утворив 14 нових військових адміністрацій на Донеччині: Бахмутську, Великоновосілківську, Званівську, Комарську, Краматорську, Курахівську, Лиманську, Миколаївську, Святогірську, Сіверську, Соледарську, Часовоярську, Черкаську, Шахівську.

Впровадження військових адміністрацій має на меті спростити виконання військових завдань та забезпечити оптимальну підтримку життєдіяльності громад області. Статус військо-цивільних адміністрацій дозволить одноосібно ухвалювати рішення їхнім керівникам. Саме вони мають зараз ефективно взаємодіяти з військовими, правоохоронцями та рятувальниками. Процес прийняття рішень пришвидшується, а рівень відповідальності – зростає.

Перша нарада з очільниками новостворених місцевих військових адміністрацій відбулася 6 липня. Начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко зібрав керівників ВЦА задля обговорення питань підтримки життєдіяльності громад, доставки гуманітарної допомоги, забезпечення потреб цивільних та військових. Адже тільки злагоджена робота дозволить зупинити ворога та захистити Донеччину.

Обов’язкова евакуація

Днями з’явилося повідомлення міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук стосовно обов’язкової евакуації мешканців Донецької області. Таке рішення пов’язане не тільки з ризиком смерті від постійних обстрілів, а й зі складнощами наступного опалювального сезону. Річ у тім, що у Донецькій області відсутнє газопостачання, 342 населених пункти Донеччини залишаються без електропостачання. Восени не буде можливості запустити опалювальний сезон, а разом з тим в усіх багатоповерхівках не буде водопостачання та не працюватиме каналізація. Голова ДонОДА Павло Кириленко неодноразово наголошував, що в області взимку мають залишитися якнайменше людей. Усіх цивільних просять переїхати в безпечніші регіони України.

Голова ВЦА Краматорська Олександр Гончаренко написав досить емоційний пост про евакуацію: «Про "Нас там никто не ждёт": Ждут! 400 тыс мест подготовлено по всей Украине для ВПО из нашей области. Отели с видом на море и трехразовое питание? – нет. Но у обочины никто никого не бросит. Крыша над головой, в тепле и главное – в безопасности!». Коментатори переважно з ним не згодні – пишуть про свій досвід спроби знайти житло, роботу чи взагалі влаштуватися на новому місці на невизначений період.

Проте все це не змінює складнощів майбутнього опалювального сезону. Так й загальних перспектив області. Про схід вже стали говорити «територія без майбутнього» та «дике поле».  І хоч не всі місцеві готові виїжджати, але евакуація, наприклад, до Кіровоградської області, все ж таки відбувається. А Краматорська районна державна адміністрація навіть запустила опитування, аби створити реєстри евакуйованих мешканців.


 

Громади на Донеччині: що місцева влада робить задля перемоги

Зараз на території всієї Донецької області, підконтрольної українському уряду, впроваджені військово-цивільні адміністрації. Але як здійснювалося керівництво в містах області впродовж останніх місяців? Розглянемо найбільші міста Донеччини.

Краматорськ: необхідність евакуації та складнощі наступного опалювального сезону

Краматорськ, який вже 9 років є адміністративним центром Донецької області, сьогодні став ще й центром спротиву російській окупації на Донеччині. Начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко на власній верифікованій сторінці у мережі Facebook щодня звітується щодо ситуації в регіоні. І це здебільшого про щоденні обстріли, втрати цивільного населення та необхідність евакуації.

Незважаючи на введення військово-цивільної адміністрації депутати 14 липня провели засідання сесії міськради. На ньому розглядалися питання змін до Бюджету міста на 2022 рік, щоб була можливість підтримувати діяльність комунальних підприємств та проводити поточні ремонти багатоповерхівок. А також вирішили фінансово підтримати родини краматорських військовослужбовців та цивільних осіб, що загинули внаслідок війни.

Мер-зрадник у Святогірську

Окупований сьогодні Святогірськ ще донедавна очолював Володимир Бандура. Наразі, за повідомленням прокуратури Донеччини, він фігурує у кримінальній справі щодо державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану. Підставою для цього стало відео, де 31-річний мер Святогірська говорить про навмисний підпал скиту Святогірської лаври військовослужбовцями Збройних Сил України. Нагадаємо, що якщо перші обстріли Святогірської лаври окупантами відбулися ще на початку березня, то в червні місто серйозно постраждало від дій окупантів – внаслідок обстрілів росіян згорів дерев’яний скит Святогірської лаври, було зруйновано міст через Сіверський Донець, значні пошкодження завданні Святогірській Лаврі, будинкам місцевих мешканців, інфраструктурі регіону. Є загиблі серед цивільного населення та монахів Свято-Успенської Святогірської Лаври. Евакуація населення була дуже ускладненою, і вона, по можливості, ще продовжується.

Що стосується мера міста, який обирався від проросійської партії «Опозиційна Платформа - За життя», то з червня 2022 року Володимир Бандура перестав виходити на зв’язок. Спочатку з’явилося відео, в якому чоловік звинувачує військовослужбовців Збройних Сил України нібито у навмисному підпалі скиту Святогірської лаври, а президента України Володимира Зеленського звинувачує у затягуванні війни. Після появи відео були припущення, що Володимир Бандура записав звернення примусово та міг знаходитися у полоні – запис зроблений у приміщенні, схожому на підвальне, а сам мер виглядав «пом’ятим». Проте пізніше з’явилося фото колаборанта Володимира Бандури з главарем ДНР Денисом Пушиліним.

Маріуполь: хто став всевдомером окупованого міста

Ще донедавна  в Маріуполі проживало близько півмільйона мешканців. Сьогодні – це знищене вщент місто, яке опинилося на межі гуманітарної кризи через десятки тисяч смертей, розбомблену інфраструктуру, нестачу води, їжі та ліків.

Мер міста Вадим Бойченко, який обирався в 2015 році від «Опозиційного блоку» виїхав з Маріуполя ще 27 лютого. В численних інтерв’ю він каже, що займався питаннями евакуації, опікувався центрами підтримки переселенців «Я-Маріуполь», які були створені у Києві, Запоріжжі, Дніпрі, Івано-Франківську та інших містах.

Тим часом, псевдомером Маріуполя був призначений Костянтин Іващенко, колишній керівник машинобудівного підприємства та член проросійської партії «ОПЗЖ». В Маріупольській міській раді повідомляли, що Іващенко був одним серед тих, хто виступав інформатором для рф та фактично корегував вогонь по об’єктам міської інфраструктури. Проте наразі він нібито намагається відновити стосунки з Україною. Бо, за словами радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенко: «строк його придатності йде на місяці, якщо не на тижні. Та навіть серед оточення починає натякати, що прийшов час шукати шляхи «відходу».

До речі, Маріупольський портал 0629.com.ua став вести розділ «Колаборанти, брехуни і зрадники» з публікацією імен тих, хто погоджується на співпрацю з окупантами, або хто виправдовує агресивний напад росії на Україну. Серед них, на жаль, є поліцейські, вчителі, лікарі.

Окупований Лиман

Лиман з кінця травня також знаходиться під тимчасовою окупацією. Офіційний сайт Лиманської міськради не працює. На сторінці міськради в мережі Facebook подеколи з’являються пости стосовно розміщення евакуюваних осіб та надання їм гуманітарної допомоги. Проте в розбомбленому місті залишаються місцеві мешканці, які намагаються виживати, враховуючи те, що в Лимані відсутнє газопостачання, немає води та світла. За словами міського голови Олександра Журавльова, який продовжує роботу в статусі начальника Лиманської міської ВЦА, в Лимані залишається близько 7,5 тисяч людей. Евакуювати їх наразі неможливо. Також правоохоронці встановлюють колаборантів – як от місцевого священика, який разом з дружиною радо зустрічали вбивць рф.

Слов’янск на межі гуманітарної кризи

Стабільно важка ситуація у Слов’янську. Місто вже значний час потерпає від постійних обстрілів, через що періодично відсутнє електро- та водопостачання. Від обстрілів окупантів страждають дома цивільних, ринок, інфраструктура, місто на межі гуманітарної кризи, задля отримання пенсій літній людей возять у сусідній Краматорськ. Нещодавно ракетними обстрілами зруйновано завод «Зевс Кераміка», який виготовляв продукцію для десятків країн Європи та Америки.

Мер міста Вадим Лях майже щоденно закликає місцевих мешканців евакуюватися у більш безпечні регіони. Проте частина містян з різних причин продовжує знаходитися вдома, поблизу лінії зіткнення. А для забезпечення містян водою просто посеред вулиць в громаді роблять свердловини. І хоча за останніми даними росія перегруповує війська та призупиняє наступ на Слов’янськ, розслаблятися зарано.

Територія тимчасово окупованої Донеччини збільшується

Частина міст Донеччини окупована вже 9 років. Ситуація на фронті змінюється постійно. При цьому наказом Мінреінтеграції від 01 липня 2022 р. №142 затверджено оновлений перелік (станом на 29.06.2022 року), згідно з яким тимчасово окупованими є частина територій Артемівського, Волноваського, Мар'їнського, Новоазовського, Тельманівського і Ясинуватського районів, включаючи Святогірськ, Лиман та, наприклад, Волноваху.

Про Волноваху голова ДонОДА Павло Кириленко ще 12 березня заявив, що міста вже фактично не існує. Під щоденними обстрілами окупантів знаходяться також Бахмут, Світлодарськ, Сіверськ, Торецьк, Соледар та Часів Яр. В останньому ввечері 9 липня від ракетних ударів рф обвалилася п’ятиповерхівка – рятувальники дістали з-під завалів тіла 48 загиблих дорослих та тіло 9-річного хлопчика. Складна ситуація для Торецької, Авдіївської, Соледарської та Костянтинівської громад. В Торецьку ракети влучили: у дитсадок, амбулаторію, будинки місцевих мешканців. У Бахмуті окупанти потрапили у спорткомплекс, запалювальними боєприпасами обстріляли приватний сектор, знищують інфраструктуру. Експерти американського Інституту дослідження війни (ISW) наголошують, що росіяни хочуть ізолювати місто від комунікацій та захопити його.

Одним словом, влада на місцях робить те, що в її силах задля підтримки життєдіяльності в містах. Але основна надія як мешканців, так і місцевого самоврядування на Збройні Сили України, які вже 9 років поспіль чинять складний опір окупантам вздовж лінії зіткнення.