60 днів повномасштабної війни змусили людей адаптуватися до нових реалій, а політичні сили — переформатувати свою діяльність. У Миколаєві партії та місцеві депутати відкрили гуманітарні штаби/пункти/центри, надають адресну та цільову допомогу, забезпечують життєдіяльність міста. Згуртування навколо недопущення російського вторгнення стало основним напрямком діяльності. Водночас політичне життя у прифронтовому місті продовжує існувати. 

Військова, цивільна та політична ситуація у місті

Масштабний військовий наступ російських військ на півдні України зупинили у Миколаївській області. Миколаїв, Вознесенськ, Баштанка — це міста, які не дали агресору просунутися в одеському напрямку. У першій половині березня Миколаїв перебував в оточенні ворожих військ та потерпав від висадок десанту, авіації, артилерії, наземного наступу з важкою технікою. Українські захисники відкинули ворога з більшої частини регіону, а бої перекинулися на межу Херсонської та Миколаївської областей. На 60-й день протистояння збройній агресії Миколаїв залишається у зоні ураження реактивних систем залпового вогню, які постійно завдають трагічних наслідків інфраструктурі та мешканцям міста.

В умовах стабільно напруженої воєнної ситуації політичне життя у місті відійшло на другий план. Першочерговими завданнями стали оборона, забезпечення життєдіяльності міста та розв'язання гострих соціальних проблем. В інтерв'ю миколаївським ЗМІ міський голова Олександр Сєнкевич зазначав, що наразі немає необхідності збирати сесію.

«Після початку війни ми не збирали сесію, та й сьогодні немає потреби в цьому. Мені не вистачає часу через велику кількість щоденних справ, щоб ще думати про те, скільки залишилося депутатів у місті, чим вони займаються. Поки мені не потрібна сесія, щоб виконувати обов'язки міського голови у військовий час, я навіть цим цікавитися не буду. Вважаю, що кожен повинен робити справи на своєму місці. Якщо хтось взяв зброю і пішов до війська — це дуже добре. Якщо хтось не може воювати, але може займатися питаннями гуманітарної безпеки міста — нехай цим займається. Я не хочу бути найкращим військовим у міській раді, але вважаю, що сьогодні немає потреби в роботі сесії міськради як в Миколаєві, так і в інших містах», — наголосив Олександр Сєнкевич.

Представники партій та депутатського корпусу Миколаївської міської ради продовжують активно інформувати про свою діяльність на сторінках в соціальних мережах, а також надаючи коментарі ЗМІ. У прифронтовому місті робота багатьох чиновників полягає у виконанні своїх обов’язків за основним місцем роботи. Частина політиків переформатували свою роботу на розв'язання соціальних проблем, зокрема забезпечення населення гуманітарною допомогою.

Внаслідок обстрілів Миколаїв потребує постійного відновлення різних сфер життєдіяльності. У місті періодично з’являються проблеми з житлово-комунальним сектором. Зокрема, тривалий час відсутнє водопостачання. Працівникам бюджетної сфери скорочують заробітну плату, бізнес-сектор не працює на повну потужність, бюджет міста у квітні очікує зібрати не більше 10% запланованих надходжень. За оцінками голови Миколаївської обласної військової адміністрації Віталія Кіма, з міста виїхало від третини до половини мешканців. Ті, хто залишилися, особливо незахищені та вразливі групи населення, потребують гуманітарної допомоги.

(фото інформаційного агентства УНІАН, будівля Миколаївської ОДА)

Імплементація рішення РНБО про заборону діяльності низки політичних партій

Як відомо, 18 березня 2022 року Рада національної безпеки та оборони України призупинила на період дії воєнного стану будь-яку діяльність в Україні політичних партій «Опозиційна платформа — За життя», «Партія Шарія», «Наші», «Опозиційний блок», «Ліва опозиція», «Союз лівих. Однак таке рішення, відповідно до аналізу ОПОРИ, не має наслідків для функціонування депутатських фракцій у місцевих радах і не є підставою для дострокового припинення повноважень депутатів відповідних партій. Публічні позиції або рішення про розпуск фракцій можуть мати більш іміджеві та персональні наслідки для політиків.

«З метою унеможливлення здійснення необґрунтованого тиску на представників партії», — саме з таким меседжем голова фракції «ОПЗЖ» у Миколаївській обласній раді Володимир Фроленко заявив про рішення припинити роботу фракції в раді.

Вчасним, на думку експертів, було рішення РНБО для унеможливлення активізації діяльності партії «Союз лівих сил» у Миколаєві. «Мертва» до війни партія Максима Гольдарба почала з’являтися на зовнішній рекламі міста з гаслами «За новий соціалізм», але з рішенням про призупинення діяльності зникла з інформаційного простору разом із білбордами, які місцева влада вирішила демонтувати для потреб ЗСУ.

У Миколаївській міській раді «Партії Шарія» та «ОПЗЖ» наразі не виявили намірів розпустити власні фракції. Голова фракції «ОПЗЖ» Артем Ільюк, коментуючи це питання виданню «НикВести», зазначив:

«Зараз бігають із гаслами якимись — там про розпуск фракцій, ще щось. Але щоби розпустити фракцію, її треба мати. Після заборони партії її де-факто, і де-юре немає. Є просто депутати міської ради. Рішення про розпуск оголошують на сесії, а вони сьогодні не збираються. Послухайте, ми живемо зараз у воєнний час. Які групи? Які фракції? Які депутати? Сьогодні взагалі не існує політиків та депутатів. Зараз усі миколаївці служать місту, і я сьогодні, як і всі жителі міста, просто рядова людина. Треба зберегти місто, нагодувати голодних, купити ліки, забезпечити дітей, солдатам купити екіпірування — ось про це зараз усі думають, а не про фракції, суди, розпуск чи якісь мандати».

Водночас депутата Максима Невінчаного виключили з фракції «ОПЗЖ» у Миколаївській міській раді та з лав партії. Партія офіційно звинуватила депутата у провокаторських діях та підтримці війни. Максим Невінчаний — фігурант реєстру ДержZрадники, в якому, зокрема, зазначено, що він «системно займався російською пропагандою», публічно заявляв про «примусову українізацію», поширював фейки про лабораторії США на території України та націоналістів-радикалів.

Натомість Тетяна Кравчук, голова фракції «Партії Шарія» в міській раді, коментуючи рішення РНБО виданню «ПреступностиНет», категорично заперечила можливість розпуску фракції:

«Чому ми маємо розпускатися? Партія Шарія не розпускається в жодній раді. Більше того, в українському законодавстві поняття "зупинення діяльності партії" не існує. Є поняття "заборона партії". Але за цими звинуваченнями влада не має жодних доказів, чому свідчать суди щодо нас, та експертизи, які встановлюють, що нічого ми не порушували. І ніхто обраних людьми депутатів відкликати за своїм бажанням не може», — повідомила вона.    

Діяльність політичних партій, представлених у Миколаївській міській раді 

За результатами місцевих виборів 2020 року в Миколаївській міській раді своїх представників мають шість політичних партій: «Опозиційна платформа — За життя», «Пропозиція», «Слуга народу», «Європейська Солідарність», «Партія Шарія» та «Наш Край».

Найбільшу фракцію має «Опозиційна платформа — За життя» — 16 депутатів. Водночас ця партія є найбільш структурно неоднорідною, з різними центрами прийняття рішень. Під час кампанії місцевих виборів у 2020 році партія до останнього не могла визначитися з єдиним кандидатом на посаду міського голови і списками до місцевих рад, що призвело до порушень виборчого законодавства (порядку висування кандидатів), поставило під сумнів реєстрацію кандидатів у виборчих комісіях та призвело до судових оскаржень. Ключовою спірною фігурою став кандидат на пост міського голови, спільного рішення щодо якого не могли дійти лідери партії Рабінович-Бойко-Льовочкін-Медведчук. Кандидатом врешті став Владислав Чайка, який програв вибори чинному очільнику міста Олександру Сєнкевичу. Внутрішньопартійного конкурента Владислава Чайки — Артема Ільюка — обрали депутатом міської ради. Водночас він завів до депутатського корпусу велику частину своєї команди та став головою фракції. Відтак, робота міської організації партії після виборів була більш «автономною». Аналіз функціонування громадських приймалень в області, проведений ОПОРОЮ, вказував, що міська організація партії «ОПЗЖ», маючи відкритий офіс, не має інформації про роботу обласної організації партії та наявність її приймальні.

З початком війни Артем Ільюк та 11 депутатів міської ради виявили проукраїнську позицію, засудили агресію росії, прийняли рішення про виключення з фракції Максима Невінчаного та надають гуманітарну допомогу мешканцям міста. Артем Ільюк публічно інформує про волонтерську діяльність своєї команди, анонсує різноманітну допомогу та звітує про її результати. Депутати допомагають продуктами тим ресторанам, пекарням і кафе, які готують їжу для військових. Також політики займаються адресною доставкою продуктів містянам, допомогою волонтерським організаціям, медичним закладам і військовим. У партійному офісі організували склад для гуманітарної допомоги, яку можна отримати за попереднім записом. Окремо депутатка Єлізавета Тріщанович організувала роботу Волонтерського центру Корабельного району міста. Цей центр співпрацює з місцевою владою, розподіляючи гуманітарну допомогу. 12 депутатів «ОПЗЖ» постійно публікують інформацію про напрямки та обсяги наданої допомоги.Інші депутати міської ради від «ОПЗЖ», за винятком Максима Невінчаного, у публічному просторі не називають себе частиною команди Артема Ільюка. Вони також спрямували свої зусилля на волонтерську діяльність та допомогу незахищеним верствам населення. Публічно звітують про надану гуманітарну допомогу Юлія Белановська, Руслан Москаленко та Владислав Чайка. 

Зокрема, Руслан Москаленко повідомляє про координацію і забезпечення окремих напрямків роботи обласної муніципальної варти, фінансову та організаційну підтримку гарячою їжею та сухпайками воїнів ЗСУ, забезпечення закупівлі та доставки гуманітарки для людей з інвалідністю та пенсіонерам. Аналогічно, Владислав Чайка інформує про активізацію діяльності власної громадської організації «Миколаїв — єдина родина», яка доставляє гуманітарну допомогу найбільш вразливим групам населення — багатодітним, людям з інвалідністю, літнім людям, хворим мешканцям міста, переселенцям.Політична партія «Пропозиція» має 14 представників у Миколаївській міській раді. Ця партія була для Миколаївщини новим політичним проєктом, який напередодні місцевих виборів підтримав чинний міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич. Партія провела результативну кампанію і асоціюється в першу чергу з Олександром Сєнкевичем особисто. Разом з тим, «Пропозицію» представляють посадові особи органів місцевого самоврядування, керівники комунальних та державних підприємств, бізнесмени, освітяни, адвокати тощо. З початку війни партія публічно не робила централізованих політичних кроків на місцях, а міський голова заявив про недоречність політики у воєнний час.

Моніторинг ОПОРИ вказує, що основна діяльність депутатів міської ради від «Пропозиції» під час воєнного стану полягає у виконанні ними своїх обов’язків за основним місцем роботи та забезпеченні життєдіяльності міста. Наприклад, депутати Олександр Береза та Ганна Ременнікова є головами районних адміністрацій міста й організовують роботу структурних підрозділів відповідних ОМС. Так, відбувається забезпечення продуктами харчування та речами незахищених верств населення, санітарне прибирання вулиць району, надання будівельних матеріалів мешканцям житлових будинків, які постраждали внаслідок обстрілів, інформування про різноманітні розпорядження виконавчого комітету міської ради та Миколаївської ОВА тощо. Депутат Андрій Єрмолаєв, директор Департаменту внутрішнього фінансового контролю, нагляду та протидії корупції ММР, організовує демонтаж білбордів, кіосків, «будок» та МАФів.Директорка міської лікарні №1 Марія Грачова забезпечує роботу цього закладу охорони здоров’я, який не припиняє надавати населенню міста медичні послуги. Дмитро Січко, декан юридичного факультету ЧНУ імені Петра Могили, 28 березня проінформував про поновлення навчання студентів університету в дистанційному режимі. Депутат Володимир Топчий був зайнятий перш за все виконанням своїх обов'язків директора комунального закладу «Миколаївський зоопарк». Він безпосередньо шукав ресурси для годування та утримання тварин у зоопарку, зокрема через заклик купувати квитки у зоопарк онлайн та залучення міжнародної гуманітарної допомоги. Секретар міської ради Дмитро Фалько звертався до різних міжнародних інституцій від імені усіх депутатів Миколаївської міської ради щодо закриття неба, а також долучався до розвантаження міжнародної гуманітарної допомоги.

У розв’язанні гострих соціальних проблем задіяний депутат Максим Коваленко, який долучився до роботи гуманітарного штабу в Інгульському районі на базі однієї з протестантських церков. У дописах на Facebook він розповів про надання дронів та іншої допомоги військовим, продуктових наборів населенню, медикаментів закладам охорони здоров'я, придбання дерев для висадки у місті, допомогу в евакуації населення.

Пропрезидентська політична партія «Слуга народу» на чергових виборах до місцевих рад отримала підтримку від населення та сформувала депутатські фракції в Миколаївській обласній та міській радах (16 та 9 осіб відповідно). Представниця політичної сили Ганна Замазєєва очолила Миколаївську обласну раду, а керівником Миколаївської обласної державної адміністрації призначили Віталія Кіма, депутата Миколаївської міської ради. Зараз він очолює Миколаївську обласну військову адміністрацію.

Політична партія «Слуга народу» на своїх інформаційних майданчиках систематично інформує про поточну ситуацію в Україні, позицію президента та представників партії (урядовців, депутатів різних рівнів та партнерів). Своєю чергою, на публічних сторінках у соцмережі Facebook «Слуги народу» Миколаївщини систематично повідомляють про надання гуманітарної допомоги населенню (продуктів харчування, засобів гігієни, питної води, плівки тощо). Працює як обласний гуманітарний штаб, створений за ініціативи Ганни Замазєєвої, голови Миколаївської обласної ради, так і міський. Зокрема, Тетяна Домбровська, голова фракції політичної партії «Слуга народу» у Миколаївській міській раді, на своїй сторінці у Facebook проінформувала про відкриття на базі її громадської приймальні гуманітарного штабу, діяльність якого спрямована на допомогу насамперед сім'ям з дітьми з інвалідністю, опікунським сім'ям, одиноким матерям, багатодітним сім'ям та сім'ям військовослужбовців/ТРО. Гуманітарний вантаж надають українські та міжнародні партнерські організації й окремі благодійники. 

Депутат Миколаївської міської ради, голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім виконує повноваження в межах своїх посадових обов’язків та систематично інформує про поточний стан справ в області, яку доповнює загальноукраїнськими новинами та інформацією від Апарату Президента України. Основним джерелом комунікації між депутатом та громадянами стали соціальні мережі Telegram (870 тис. підписників) та Facebook (318 тис. підписників).

Депутат Миколаївської міської ради Юрій Степанець займається активною волонтерською діяльністю, збирає кошти на придбання тепловізорів для ЗСУ, допомагає на волонтерських пунктах та підтримує тих, хто потребує допомоги. Про себе на сторінці у Facebook він зазначає «Колеса мені були дані для того, аби возити гуманітарку, а не стояти біля церкви». 

Олена Кузьміна, депутатка Миколаївської міської ради від «Слуги народу», очолює Комунальне некомерційне підприємство «Миколаївський клінічний госпіталь ветеранів війни» Миколаївської обласної ради. На своїй сторінці в соцмережі вона систематично публікує інформацію про роботу в рамках посадових обов’язків та про отриману закладом гуманітарну допомогу від волонтерських організацій та бізнесових кіл.

Політична партія «Європейська Солідарність» має сталу підтримку в Миколаївській області, що дозволило її представникам отримати на чергових місцевих виборах депутатські мандати в Миколаївській обласній та міській радах і сформувати фракції — 8 та 5 осіб відповідно. Втім, інформаційний супровід роботи партійних осередків та депутатської діяльності різниться, про що свідчить невелика кількість публікацій про діяльність міського осередку партії на теперішній час.

Із відкритих джерел відомо, що обласний осередок партії та окремі депутати координують надання гуманітарної допомоги. Щодо депутатів від партії в Миколаївській міській раді, то інформація, якою наповнені їхні сторінки в соціальних мережах, —це переважно передруки або публікації інших осіб, в яких ці депутати були позначені. 

Так, Станіслав Мартиросов, член фракції політичної партії «Європейська Солідарність» у Миколаївській міській раді веде блог на інформаційному каналі «НикВести», а на своєму YouTube-каналі робить стислий опис та аналіз подій у Миколаєві та Україні за тиждень.

На своїй сторінці в соціальній мережі депутатка Вікторія Переверьзєва інформує про роботу, в гуманітарному напрямку, а саме допомогу ЗСУ та соціально вразливим верствам населення.

Відповідно до рішення РНБО, діяльність політичної партії «Партія Шарія» на території України призупинена, проте це не стало обмеженням для депутатів місцевих рад від цієї політичної сили. У Миколаївській міській раді 5 депутатів були обрані саме за списками згаданої партії та сформували однойменну фракцію, яку очолила Тетяна Кравчук. Депутати, відповідно до опублікованої в соцмережах інформації, підтримують соціально вразливі верстви населення, надають адресну допомогу. Також вони публікують дописи, де засуджують воєнні злочини росії.Політична партія «Наш Край» вела активну агітаційну кампанію під час чергових місцевих виборів, що дозволило їй отримати 8 депутатських мандатів у Миколаївській обласній раді та 4 депутатські мандати в Миколаївській міській раді. Зокрема, Сергій Кантор, Ганна Норд, Рустамджан Садрідінов, Андрій Туріца обрані депутатами Миколаївської міської ради. Відповідно до Регламенту Миколаївської міської ради, депутатська фракція складається не менш як з чотирьох депутатів ради, при цьому фракцію сформовано не було. Також представники партії намагалися вносити пропозиції, щодо зменшення мінімальної регламентованої кількості осіб у фракції до трьох, що може свідчити про ймовірні суперечності між представниками політичної сили в міській раді.

Інформація про діяльність представників партії «Наш Край» у Миколаєві  обмежена. Наприклад, у соціальній мережі Facebook на сторінці Рустамджана Садрідінова більшість публікацій — це згадки про нього від третіх осіб. Однак у них зазначено, що депутат надає допомогу, зокрема «борщові набори», малозабезпеченим миколаївцям і військовим. Про інших депутатів міськради від цієї партії інформація відсутня або не оновлюється значний період часу.

Політична партія «Батьківщина», представники якої на чергових виборах до Миколаївської обласної та міської рад уперше за час існування партійного осередку в області (з 1998 року) не отримали жодного депутатського мандату, продовжує свою діяльність. Миколаївська «Батьківщина» на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook активно ділиться проукраїнськими публікаціями, а 15 квітня відбувся візит лідерки партії Юлії Тимошенко до Миколаєва для відкриття центру гуманітарної допомоги «Батьківщина». Центр надаватиме адресну допомогу постраждалим регіонам Миколаївщини, медичним закладам регіону, переселенцям із Миколаївської та Херсонської областей.

Попри те, що в Україні триває війна, через що діяльність політичних партій обмежена, «політична кухня» працює. Між активістами тривають пошуки «зради» та «цапів-відбувайлів», але більшість об’єдналися, прагнучи допомогти всім, хто цього потребує. Крім цього, деякі депутати Миколаївської міської та обласної рад долучилися до лав територіальної оборони та ЗСУ.