Сьогодні у Варшаві стартувала "Академія відкритих виборчих даних та дезінформації". Участь у  чотириденній навчальній програмі в межах Академії візьмуть представники громадських організацій з 10 країн Європи (Польщі, Молдови, Білорусі, Румунії, Албанії, Боснії та Герцоговини Сербії, Грузії, Вірменії та Тунісу), які займаються спостереженням за виборами. 

Захід організовує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Національного демократичного інституту (NDI).

Протягом цих днів команда ОПОРИ та зовнішні міжнародні експерти проведуть серію навчань щодо відкритих виборчих даними і моніторингу соціальних мереж, а спільно з учасниками навчання попрацюють над  способами, що можуть допомагати виявити маніпуляції на виборах та запобігати їх фальсифікації.

Зокрема, будемо визначати, чому відкриті дані важливі на виборах; як аналізувати офіційні результати голосування; як використовувати виборчі дані, щоб пропонувати зміни для покращення законодавства країни (наприклад, час підрахунку голосів); як створити справжній набір даних із документів Word/PDF і згодом їх аналізувати, щоб краще зрозуміти виборчий процес; що можна зробити з географічними даними, за винятком мапи виборчих порушень у країні; як завантажувати й аналізувати дані з платформ основних соціальних мереж; як політична реклама в соціальних мережах може вивести на великі мережі дезінформації (і що робити з ними).

Учасники працюватимуть на конкретних вправах і кейсах із різних країн, обмінюватимуться досвідом та практичними завданнями. Також учасники ознайомляться з інструментами для збирання даних та відстеження й аналізу інформаційних маніпуляцій онлайн.