Громадянська мережа ОПОРА перевірила роботу оперативних штабів з питань вступної кампанії, які за дорученням МОНу мали бути створені у кожній області.

Експерти мережі хотіли звернутися до гарячих ліній з запитанням, яке може потенційно цікавити кожного абітурієнта: нотаріус відмовляється завіряти копії документів, що робити в такому випадку?  Наголошуємо, що це питання є тестовим. Кваліфікований працівник повинен дати відповідь: копії документів не потрібно завіряти нотаріально, їх завірять, звіривши з оригіналами, у Приймальній комісії.

Головна гаряча лінія міністерства освіти виявилася надто завантаженою. Після 10-го дзвінка експертам так і не вдалося дотелефонуватися.

ОПОРА намагалася знайти номери телефонів регіональних штабів на веб-сторінках обласних управлінь освіти та міських відділах міста Києва та Севастополя, проте це вдалося зробити лише у 9-ти регіонах (Вінницька, Донецька, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Рівненська, Сумська, Чернівецька та Чернігівська області). У всіх інших регіонах, включно з АР Крим, містами Київ та Севастополь, телефонні номери гарячої лінії для звернень абітурієнтів на сайтах відсутні, або ж знаходяться у складно доступних місцях.

У Чернігівській, Сумській та Івано-Франківській областях телефони гарячих ліній не відповідають, а в Житомирській області номер постійно зайнятий.

Фахову консультацію з питання, яке потенційно може цікавити абітурієнта, надали лише у двох обласних управліннях - Рівненському та Запорізькому.

Нагадаємо, що згідно з листом міністра освіти і науки Дмитра Табачника, до 15 липня у кожному обласному і міському управлінні освіти та науки мали б бути створені оперативні штаби з питань вступної кампанії 2010 року з гарячою лінією. Інформація про номери телефонів гарячої лінії мала б бути оприлюднена у ЗМІ.