Аналіз кадрового складу територіальних виборчих комісій Львівської області показав, що члени більшості ТВК не мають досвіду роботи у комісіях цього рівня. Так, досвід роботи під час виборчого процесу у ролі члена або у керівному складі територіальної чи окружної комісії мають лише близько 20% усіх членів ТВК.

Найдосвідченішими виявилися Львівська міська та обласна комісії. Зокрема, у міській ТВК працюватимуть Ігор Сліпецький та Богдан Хапко, у яких за плечима робота в комісіях такого рівня протягом 6-7 виборчих кампаній. Загалом у складах міської та обласної ТВК працюватиме лише третина новачків (бл. 35% від складу). Натомість у решті ТВК області немає і третини членів, які б володіли досвідом роботи під час виборів за останні роки у комісіях такого рівня.

Жодний колишній член комісії не працює у складі Червоноградської міської ТВК. До слова, це вже відобразилося на роботі самої комісії, яка на першому засіданні розглянула лише два питання – прийняття присяги та визначення членів комісій, які працюватимуть на платній основі. Інших нагальних питань ТВК не піднімала.

Нагадаємо, що подання щодо кандидатур до складу територіальної виборчої комісії вноситься до відповідної виборчої комісії за підписом керівника місцевої організації партії та скріплюється печаткою місцевої організації партії або печаткою організації партії вищого рівня, а подання, які вносяться до Центральної виборчої комісії, додатково скріплюються печаткою цієї політичної партії. Частина 11 ст. 20 передбачає, що у поданні, серед іншого, вказується наявність досвіду роботи у виборчих комісіях(із зазначенням року проведення виборів, референдуму, посади в комісії).

 

Детальніше:

Ірина Швець, Громадянська мережа ОПОРА у Львові – 032 254 61 63.