Загальна статистика порушень та зловживань під час повторного голосування 15 листопада не надто відрізняється від показників, які зафіксували спостерігачі ОПОРИ на виборах 25 жовтня 2020 року. За загальною оцінкою спостерігачів, протягом повторного голосування на дільницях не виявлено суттєвих порушень, які могли б вплинути на результати виборів. Разом з тим на момент завершення дня голосування на 10% дільниць (похибка 5,18%) мали місце незначні процедурні порушення. В першому турі такі ж прояви зафіксовані на 9,4% ДВК.

«Громадянська мережа ОПОРА відзначає, що день повторного голосування на місцевих виборах 15 листопада пройшов організаційно на належному рівні. Кричущих порушень, які могли б вплинути на результати виборів, громадські спостерігачі не зафіксували. Більшість з виявлених фактів носили типовий характер і не надто відрізнялися від показників, які зафіксували ОПОРА на виборах 25 жовтня 2020 року», – розповіла Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА

ОПОРА проводила підрахунок явки виборців на основі статистично репрезентативної вибірки дільниць, на яких перебували офіційні спостерігачі організації. Дані фіксувалися станом на 12:00, 16:00 і 20:00. За інформацією від спостерігачів ОПОРИ, під час повторного голосування 15 листопада інтегрована явка виборців у 7 містах о 20:00 склала 23,9% (похибка – 1,4%). «У порівнянні з повторними виборами 2015 року, коли голосування відбувалося у великих містах з кількістю виборців від 90 тисяч, то явка між першим і другим туром відрізнялася на 12% в бік зменшення. На цих виборах спостерігається той самий тренд:  36% – 25 жовтня і майже 24%  – 15 жовтня. Це пов’язано зі зменшенням агітаційної активності кандидатів і карантинними обмеженнями в окремих громадах», – зауважила експертка. 

За словами Ольги Айвазовської, з моменту початку роботи ДВК у день повторного голосування спостерігачі ОПОРИ виявили і верифікували 96 порушень виборчого законодавства та стандартів демократичних виборів, зокрема, 22 порушення стосувалися неналежного матеріально-технічного забезпечення приміщень голосування, вимоги до якого встановлені Виборчим кодексом, постановами ЦВК та урядовим Порядком протиепідеміологічних заходів під час голосування. «На окремих дільницях спостерігачі зіштовхнулися із перешкоджанням своїй законній діяльності з боку членів виборчих комісій.  Достатньо поширеною практикою,  а саме 13 інцидентів, була видача виборчих бюлетенів одним членом ДВК, а не двома, що передбачено Виборчим кодексом. Особливої уваги заслуговують окремі інциденти із ознаками контрольованого голосування (3 інциденти) та фотографування виборцями своїх бюлетенів (6), голосування за іншу особу або без належних документів (4), перешкоджання виборцям з боку інших спостерігачів (1), порушення процедури підрахунку голосів на дільниці (5)», – зазначає Айвазовська.

За оцінкою спостерігачів ОПОРИ, найбільш частим процедурним порушенням у день повторного голосування були спроби незаконної видачі дільничною виборчою комісією та отримання виборцем бюлетенів для голосування, зокрема без пред’явлення належних документів (наприклад, на підставі закордонного паспорта). Такі факти не носили масового і повторюваного характеру, але зафіксовані на 8,39% ДВК в межах всієї України (похибка становить 4,56%). Поширеність таких зловживань не значно зменшилася порівняно з першим туром (фіксувалися на 10,04% ДВК), незважаючи на те, що частина членів ДВК вже має додатковий досвід проведення виборів, а сам процес голосування є спрощеним. Лояльне ставлення учасників виборчого процесу до ситуацій, в яких ідентифікація виборця з метою видачі бюлетеня відбувається на підставі неформальної комунікації і досвіду знайомств між виборцями і членами комісій (а не паспорта громадянина України), стимулює зневагу до закону і безвідповідальну поведінку з боку самих виборців, а також містить ризики цілеспрямованих спроб сфальсифікувати вибори, використовуючи таку практику.

Іншою поширеною проблемою в день повторного голосування, як і під час першого туру, були порушення таємниці голосування шляхом фотографування бюлетеня – зафіксовано на 5,19% ДВК (похибка становить 4,56%), а також голосування виборцями за межами кабінки чи демонстрації ними виборчого бюлетеня – зафіксовано на 5,93% ДВК. Статистика випадків фотографування бюлетенів дещо збільшилася порівняно з виборами в першому турі. Тоді такі ж зловживання були зафіксовані на 1,6% ДВК. Небезпека подібних порушень в можливому застосуванні технологій контрольованого голосування (підкупу виборців), тому вони потребують особливої уваги і реагування з боку правоохоронних органів.

Попри окремі резонансні інциденти із заповненням та підробкою бюлетенів, у цілому це задовільна статистика, адже через надмірну кількість випадків вкидання бюлетенів голосування на виборчій дільниці можуть визнати недійсним, що в умовах низької явки вплине на результати виборів. «Якщо говорити про спроби безпосередньої фальсифікації результатів голосування, голосування незаконне, голосування декількома бюлетенями або пачками, то такі інциденти зафіксовані на рівні 0,74% виборчих дільниць. Цей показник також співвідноситься з показником 25 жовтня. Відсутність масових спроб фальсифікувати результати голосування є певним позитивним сигналом щодо повторного голосування, тому що традиційно є негативні очікування щодо здатності двох учасників боротися різними способами за остаточну перемогу. І поки за результатом спостереження можемо говорити, що кандидати не вийшли за межі прийнятного і за межі закону», – розповів старший аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев.

Спостерігачі ОПОРИ в цілому позитивно оцінили перебіг підготовчих засідань і початок голосування. На момент проведення підготовчого засідання та відкриття виборчих дільниць офіційні спостерігачі безперешкодно спостерігали за перебігом усіх виборчих процедур на 97,71% ДВК. На 2,29% ДВК трапилися окремі інциденти, що завадили спостерігачам повноцінно фіксувати ключові процедури на цьому етапі (зокрема недопуск на засідання).

За даними спостерігачів, близько 16% ДВК не дотримались вимог щодо часу проведення підготовчого засідання, на якому мають право бути присутніми офіційні спостерігачі та інші суб’єкти виборчого процесу. Також на майже 10% дільниць члени ДВК не забезпечували введення протоколу засідання, в який, зокрема, вносяться відомості про підготовку процесу голосування. Переважна більшість виборчих дільниць (80,15%) відкрилася вчасно, о 8:00. Тоді як близько 20% ДВК розпочали голосування раніше визначеного законом терміну.

У цілому ж голосування в завершальні години пройшло в безконфліктній атмосфері й було організовано в спосіб, що уможливлював виборцям повноцінно реалізувати активне виборче право. Спостерігачі повідомили, що на 98,46% ДВК не були помітні черги на момент закриття виборчих дільниць, що зумовлено насамперед низькою активністю виборців, а також належною організацією процесу голосування.

За даними спостерігачів, на 2,33% дільниць члени ДВК допустили порушення процедури підрахунку голосів, що значно менше порівняно з першим туром голосування, коли з огляду на одночасне застосування кількох виборчих систем такі проблеми були виявлені на 10,23% ДВК.

Натомість у другому турі більшою мірою проявилася проблема повноважності складу дільничних виборчих комісій на підсумковому засіданні. На 5,19% ДВК (похибка 3,75%) було зафіксовано відсутність кворуму на засіданнях, на яких здійснювався підрахунок голосів, що вимагало оперативного реагування з боку керівництва комісій. У першому турі був відсутній кворум на вечірніх засіданнях 2,08% ДВК. Цього разу традиційна проблема недостатньо професійного відбору та комплектації виборчих комісій посилилася з огляду на об'єктивний вплив епідемічної ситуації, спричиненої поширенням хвороби COVID-19.

Спостерігачі також аналізували виконання ДВК вимог законодавства щодо вчасного початку підсумкового засідання (відразу після закриття виборчих дільниць), що є важливою умовою для контролю за всім процесом підрахунку голосів. Таку вимогу було порушено на 3,1% дільниць, натомість 96,9% ДВК вчасно розпочали підсумкове засідання.

Старший аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев також зазначає: «Вибірка дільниць ОПОРИ дозволяє сформувати репрезентативну картину щодо якості виборчих процедур, які ми фіксували на виборчих дільницях, і порівняти ці процедури та їх реалізацію з так званим «першим туром» голосування на місцевих виборах 25 жовтня. Якщо говорити про структуру та інтенсивність порушень у процесі голосування, то значних відмінностей у порівнянні з 25 жовтня ми не зафіксували. Станом на 20:00 дня голосування на 10% виборчих дільниць зафіксовані незначні порушення виборчого законодавства. 25 жовтня такий репрезентативний показник був на рівні 9,4% виборчих дільниць, охоплених дослідженням ОПОРИ». 

Системних проблем чи повторюваних випадків перешкоджання законному підрахунку голосів виборців з боку кандидатів, уповноважених осіб організацій партій, довірених осіб кандидатів чи спостерігачів виявлено не було, хоча окремі конфліктні інциденти, за повідомленнями спостерігачів, мали місце. 

Покращилася ситуація з доступом до протоколів про підрахунок голосів виборців. На 96,9% дільниць спостерігачі ОПОРИ отримали протоколи про підрахунок голосів, на 3,1% ДВК такі протоколи не були отримані з різних причин. В першому турі спостерігачам не були надані копії протоколів на 8,09% ДВК.

Заява ОПОРИ за попередніми результатами спостереження за повторним голосуванням на виборах міських голів 15 листопада 2020 року

 
За коментарями звертайтеся:
044 591 44 44