11 травня по всій Україні відбулося ЗНО з математики. Традиційно за процедурами тестування стежили спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА. Загалом ЗНО з математики, так само як і з української мови та літератури, пройшло на високому рівні, проте спостерігачами були зафіксовані окремі порушення.

Зокрема, під час спостереження в Чернівецькій спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів фізико-математичного профілю №6 було виявлено, що в одній з аудиторій інструктор дозволила виносити зошити з тестовими завданнями з пункту тестування ще до завершення складання тестування абітурієнтами, що заборонено процедурою. Представник УЦОЯО в Чернівецькій області повідомила, що інструктору було зроблено зауваження і в подальшому вона не буде брати участь в організації ЗНО. Разом з тим відповідальний за пункт тестування Дем’янчук В. Н. намагався видати спостерігачу ОПОРИ протокол про завершення процедури тестування ще до того, як абітурієнти склали тести, пізніше він заперечував цей факт. Всі виявлені порушення були занесені в протокол.

Варто зазначити, що специфікою цьогорічного тесту є поєднання результату ЗНО з Державною підсумковою атестацією не тільки з української мови та літератури, але й з математики чи історії України (на вибір). Наступне тестування з історії України відбудеться 13-го травня.

 

Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).