2 грудня на сесії Луганської обласної ради депутати затвердили заяву, у якій висловились за те, щоб провести у Києві Всеукраїнський з’їзд депутатів всіх рівнів. На сесії депутати згадали з’їзд у Сєвєродонецьку та не дали слова представникам руху «Євромайдан – Луганськ».

Також у зверненні йдеться про те, що депутати виступають «категорично проти дій, які призвели до силового протистояння і страждань людей». Висловлена впевненість, що подіям на Майдані Незалежності 30 листопада буде дана належна правова оцінка.

У заяві депутати звертаються до депутатів місцевих рад усіх рівнів країни із закликом утримати людей від «скочування до громадянського протистояння та участі в безглуздих страйках» та пропонують скликати в Києві Всеукраїнський з'їзд депутатів усіх рівнів для обговорення ситуації, що склалася.

Під час виступів депутати Луганської обласної ради висловили своє занепокоєння ситуацією в країні, дестабілізацією роботи органів державної влади та підприємств. Депутати просили всіх мешканців Луганщини об’єднатися заради рішучих кроків на підтримку Президента України Віктора Януковича.

Зокрема, під час виступу депутат Луганської обласної ради від Партії регіонів Лідія Калініна заявила: «Чи можуть люди, які працюють щодня, дозволити собі виходити на акції протесту при такому важкому економічному стані. Мабуть, ні». На її думку, зараз ЗМІ необґрунтовано нагнітають атмосферу серед людей. Вона запевнила, що настав час, коли необхідно «довести до кінця справу Сєвєродонецького з’їзду».

Присутній на з’їзді депутат Верховної Ради України Володимир Струк у своєму виступі зазначив: «Ми хочемо бути членами ЄС, однак тоді 80 % нашої промисловості будуть нікому не потрібні. Ми не можемо дозволити собі таких речей. Те, що зараз відбувається в країні – це політичний «бєспрєдєл». Ми повинні  сьогодні об’єднатися та підтримати нашого Президента України. Він зараз виплачує заробітну плату та вирішує «соціальні питання». Він багато робить для людей…».

Слід відзначити, що до депутатів Луганської обласної ради звернулись представники громадськості, що представляють рух «Євромайдан – Луганськ» з проханням надати їм слово для оцінки ситуації в країні, однак більшість депутатів проголосувала за те, щоб не давати слова протестувальникам та не дозволили їм навіть висловити власну точку зору.

Нагадаємо, під час президентських виборів 28 листопада 2004 р. в м. Сєвєродонецьк відбувся з'їзд представників місцевого самоврядування, які під час Помаранчевої революції нібито повинні були виробити загальну стратегію дій по стабілізації ситуації в країні. Зокрема делегати висунули ідею відділення східних та південних регіонів в окреме державне утворення у відповідь на Помаранчеву революцію. 

Засідання облради

ЗАЯВА Луганської обласної ради