У Краматорську політична партія «Наш край» розмістила агітацію на автобусах. Про це повідомляє спостерігач Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», який проводить громадське спостереження за місцевими виборами в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

На громадському транспорті Краматорська, зокрема на автобусах та маршрутних таксі №23, №1, №6 була зафіксована реклама політичної партії «Наш край». Вона була розміщена ззовні транспортних засобів, що заборонено виборчим законодавством. За цим фактом громадський спостерігач подав заяву до міліції.

Відзначимо, що у пункті 6 частини 9 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» вказано на заборону «розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів».

У той же час на цих агітаційних матеріалах відсутні вихідні дані. У пункті 2 статті 56 того ж ЗУ зазначається, що: «Друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється».

22.10.15 Kramatorsk Nash kraj 2

22.10.15 Kramatorsk Nash kraj  3

22.10.15 Kramatorsk Nash kraj  4

Крім того, політична партія «Наш край» не надала зразки своєї агітації до територіальної виборчої комісії. Як йдеться у частині 3 статті 56 того ж закону, «місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатних виборчих округах, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости зобов’язані подати по одному примірнику кожного друкованого агітаційного матеріалу, виготовленого за рахунок власних виборчих фондів, а також з використанням обладнання, що їм належить, не пізніш як через два дні після його виготовлення до відповідної територіальної виборчої комісії». Як зазначив спостерігач, наразі це зробили лише Партія пенсіонерів, «Опозиційний блок» «Об’єднання «Самопоміч» та кілька кандидатів на посаду міського голови.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android