Спостерігачі у Запорізькій області продовжують фіксувати чисельні порушення з боку кандидатів та виборчих комісій. Також вони відзначають дотримання гендерної квоти у списках кандидатів, що висунули місцеві осередки партій до органів місцевого самоврядування. Більш детально про це розповів на прес-конференції 13 жовтня в Запорізькому медіа центрі координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області Дмитро Арабаджиєв.

За словами обласного координатора, до обласної ради зареєструвалось 13 партій (931 кандидат на 84 мандати)до Запорізької міської ради - 23 партії (1071 кандидат на 64 мандати). Майже всі партії дотримались гендерної квоти, серед них лідерами є «Сильна Україна» (42 %), «Укроп» та «Нова політика» (по 38 %).  Загалом же по Україні серед 12 партій, які висунули найбільшу кількість кандидатів до обласних рад, лише Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Аграрна партія України і партія «Наш край» не забезпечили 30% представництво осіб однієї статі у виборчих списках партій.

Що ж стосується Запорізької міської ради, то партії загалом дотримуються квоти, і, навіть, подекуди її перевищують: «Партія пенсіонерів України» (60 %), «Справедливість» (46 %)  та «Відродження» (43 %).  Перші номери списку кандидатів  в трьох партіях очолили жінки – Ірина Лех («Радикальна партія»), Наталя Завгородня («Справедливість»), та Світлана Лівча («Відродження»).

Також за словами Дмитра Арабаджиєва, майже половина перших номерів партії до обласної та міської ради є діючими або колишніми посадовцями.  Це говорить про те, що масштабного оновлення обласної та міської рад цього року не відбудеться, і ми знову побачимо подекуди нові «старі» обличчя.

Дмитро Арабаджиєв розповів про найбільш проблемні виборчі комісій в області. Так три комісії через ряд порушень відмовили у реєстрації партій : в Бердянську та Енергодарі – «Опозиційному блоку», в Мелітополі – «Сильній Україні» та «БПП «Солідарність». В результаті, через рішення суду, їх все-таки зареєстрували.

Що ж  стосується порушень, то протягом кількох тижнів найбільш поширеними були псування білбордів (кандидат на посаду мера Запоріжжя від БПП «Солідарність» Микола Фролов, партій «Наш край» та «Опозиційний блок»), розміщення зовнішньої реклами без вихідних даних, непрямий підкуп виборців (організація благодійних концертів та акцій), реєстрація клонів у Енергодарі (Іван та Сергій Самойдюк).

За коментарями звертайтеся:
 
Дмитро Арабаджиєв
Координатор виборчих програм
у Запорізькій області
380667404236
Катерина Коротченко,
Прес-секретар
380505006577
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства черезефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.