У п’ятницю, 27 листопада 2020 року, завершився четвертий Форум персональної демократії в Україні. Цього разу через пандемію коронавірусу Форум відбувався повністю в онлайні, тим не менш організатори доклали максимум зусиль, аби це не вплинуло на якість дискусій. 

Загалом конференція зібрала 30 провідних експертів з України, Польщі, Білорусі, Угорщини та інших європейських країн. Під час панельних дискусій вони обговорювали те, як має виглядати збалансована цифрова трансформація як на центральному, так і на рівні місцевого самоврядування, а також у недержавному секторі.

Команда Форуму організувала 7 панельних дискусій, присвячених різним аспектам цифрової трансформації України. У перший день конференції мова йшла про виклики, з якими стикаються уряд та місцеве самоврядування в процесі діджиталізації. У другий день експерти дискутували про роль громадянського суспільства у цифровій трансформації. Останній день був поділений ще на три тематичні секції - цифрова інклюзія, діджитал-економіка та цифрова безпека.

Аудиторія брала активну участь в експертних обговореннях - ми отримали понад 200 заявок від учсаників, які зареєструвались на захід. Загальне охоплення конференції було набагато вищим завдяки прямій трансляції в соціальних мережах. За попередніми підрахунками, подія на YouTube та Facebook загалом охопила понад 20 000 користувачів!

Звісно, що запорукою такого успіху стали актуальна тема та фахові експерти, які забезпечили високий рівень панельних дискусій. «На сьогодні в Україні активно будується цифрова держава, поступово вона стає об’єднуючою ідеєю центральної влади та місцевого самоврядування» - зазначив під час відкриття першої тематичної панелі Форуму Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Україна розпочала власний шлях до цифрового світу та розвитку демократії, що зробить комунікацію між громадянами та адміністрацією ефективнішою» - додав Міхал Боні, екс-міністр Міністерства адміністрації і цифровізації Польщі.

Захід був організований у партнерстві Фонду TechSoup з Громадянською мережею OPORA, Фондом ePaństwo, ОБСЄ/БДІПЛ та мережею TransparenCEE, а також за підтримки Національного фонду демократії, який багато років поспіль підтримує ініціативи TechSoup.

Організовуючи онлайн-захід, сучасні технології були дуже помічними. Однак, ми сподіваємось, що форум наступного року відбудеться в офлайновому режимі.

Тим часом ми запрошуємо вас переглянути запис усіх трьох днів засідань. Ми сподіваємось, вони надихнуть вас приєднатись до спільноти, яку протягом останніх п'яти років розвивають учасники Форуму персональної демократії в Україні.

 

Англійською мовою: pdfukraine.org/2020_main_en

Українською мовою: pdfukraine.org/2020_main_ua