В Одесі напередодні дня голосування власники понад двадцяти закладів громадського харчування оголосили акцію: всім, хто зробить фотознімок на виборчій дільниці, обіцяють безкоштовну кафу та інші преференції.

До акції за декілька днів долучилися чимало кафе та закладів відпочинку, які наголошують, що у такий спосіб хочуть активізувати молодь та заохотити її до виконання громадського обов’язку. Втім, чимало закладів просять не лише світлину виборця біля дільниці у день голосування, а й селфі з бюлетенем біля виборчої урни або у кабінці. Акції набули широкого розголосу у соціальних мережах та водночас викликали стурбованість у ОПОРИ.

«Шановні друзі! Фотографувати заповнений бюлетень категорично заборонено! Ми обома руками підтримуємо чудову ініціативу щодо заохочення одеситів, які підуть на вибори, але давайте дотримуватися закону. Деякі кафе в своїх постах у Facebook умовою участі у таких акціях називають пред'явлення фото заповненого бюлетеня. Це  прямо заборонено законом. Думаю, що достатнім підтвердженням своєї явки на виборчу дільницю буде селфі, наприклад, біля таблички з номером виборчої дільниці», - пояснив одеситам на своїй публічній сторінці у Facebook  координатор громадського спостереження за місцевими виборами Анатолій Бойко.

ОПОРА нагадує, що, згідно зі ст. 7 Закону України «Про місцеві вибори», «голосування на місцевих виборах є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців у кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування».

Shtrudel

Travelers Coffee

Kompot

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android